Skip to main content

Zo ga je op een roadtrip
in Noorwegen
met een elektrische auto

Ben je klaar voor een futuristische roadtrip?

Rijd geruisloos en emissievrij door de ongerepte Noorse natuur in een elektrische auto!

Wat ik fijn vind aan elektrische auto's is dat er geen lawaai is en natuurlijk de heerlijke acceleratie.

Axel E. Catton

Autojournalist

Autojournalist Axel E. Catton heeft al in heel wat elektrische auto's gereden. We hebben zijn beste tips en trucs op een rijtje gezet, zodat jij alles uit je reis kunt halen!

Zijn er genoeg laadpalen? Gaat de accu lang genoeg mee over de bergpassen? Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen als ik in de winter met een elektrische auto rijd? Hoe bespaar ik geld tijdens het rijden met een elektrische auto? Hier is alles wat je moet weten over reizen in Noorwegen in een elektrische auto.

Noorwegen loopt ver vooruit als het gaat om e-transport, waardoor het de perfecte plek is voor een roadtrip in een elektrische auto. 

“De wegen waar ik het meest van heb genoten lagen in het uiterste noorden, waaronder de reis van de Noordkaap naar Målselv op de E6.”

Hoewel autojournalist Axel E. Catton vooral schrijft over klassieke auto's, geniet hij ook van het afleggen van lange afstanden in elektrische auto's. Hij doet dit omdat veel mensen nog steeds denken dat dit onmogelijk is.

Catton heeft al eerder rond de Noorse fjorden aan de westkust gereden. In 2024 heeft hij ook getest hoe het voelt om bijna de hele lengte van Noorwegen in een elektrische auto af te leggen, tijdens een indrukwekkende 2.565 kilometer lange roadtrip van de Noordkaap naar de hoofdstad Oslo. Hij heeft deze reis afgelegd in een 2024 Mercedes Benz EQE 53 AMG met een actieradius van 460 kilometer. 

Catton had Oslo eenvoudig veel sneller kunnen bereiken door op de hoofdsnelweg, de E6, tussen Noord- en Zuid-Noorwegen te blijven, maar hij wilde zo ver mogelijk in het westen blijven. Hij heeft vooral genoten van het rijden op wat bekend staat als Kystriksveien, een weg die vaak bekroond is als een van de mooiste autoroutes ter wereld. 

“Waar ik het meest van heb genoten was de westelijke route van Saltstraumen naar Brønnøysund (413 km), waar ik op één dag maar liefst vijf veerboten moest nemen. De weg zat vol kronkels en bochten met overal bossen en het was gewoon magisch.”

Hij reed vaak zonder verkeer op deze kustwegen, ondanks dat het juli was, en hij vond het een erg fijne rijervaring. 

Lees zijn beste tips en trucs voor een vlotte elektrische roadtrip in Noorwegen!

Elektrische auto opladen

Veel mensen maken zich zorgen of er wel genoeg plekken zijn om hun elektrische auto op te laden, maar we kunnen ze geruststellen: je kunt honderden kilometers rijden voordat je je zorgen moet maken over het opladen.

“Blijf kalm en plan vooruit. Er is geen reden om je druk te maken. Noorwegen is een uitstekende bestemming voor elektrische auto's, dankzij het uitgebreide laadnetwerk,” vertelt Catton.

Volgens NOBIL zijn er per augustus 2024 bijna 30.000 laadpunten en meer dan 8.000 snelladers. Dus stress over je radius is niet nodig!

Catton raadt aan om oplaadstops te gebruiken als een gelegenheid om te pauzeren en op verkenning te gaan, of om te genieten van een maaltijd. Het was zijn intentie om tijdens het rijden de touwtjes in de hand te hebben in plaats van te luisteren naar zijn auto. Op die manier heb je niet het gevoel dat je het grootste deel van je tijd aan het wachten bent. 

“Parkeren is op veel plekken ook goedkoper of gratis. Bij laadpunten betaal je meestal alleen voor de stroom,” aldus Catton.

Je kunt oplaadpunten eenvoudig vinden op de kaart van ladestasjoner.no of door te zoeken op bijvoorbeeld Google Maps of Apple Maps. Veel moderne auto's tonen je ook hun oplaadnetwerk en hebben bijbehorende apps.

Het kan handig zijn om je vooraf te registreren bij een aantal grote leveranciers, zodat je sneller en goedkoper kunt laden.

Verblijf in een accommodatie waar je 's nachts kunt opladen om het jezelf gemakkelijker te maken. Het is in sommige autosystemen ook mogelijk om je gewenste laadpercentage bij aankomst te registreren en uit te zoeken waar je onderweg kunt opladen. 

Noorwegen biedt veel oplaadopties, maar het is goed om te weten dat je je accu niet helemaal leeg moet maken voor je volgende stop. Je kunt bijvoorbeeld tegen onverwachte problemen aanlopen, zoals een laadpaal die niet werkt.

Catton heeft tijdens zijn reizen in Noorwegen één keer zoiets meegemaakt. Hij probeerde zijn auto op te laden bij zijn verblijf, ver verwijderd van de hoofdweg, waar hij te maken had met een oplaadfout waarbij de auto de oplader niet kon lezen. Dit betekende dat hij 27 kilometer moest rijden naar het volgende laadpunt, waardoor hij bij aankomst slechts 3 procent over had. Gelukkig duurde het maar een uur om de batterij weer op 100 procent te krijgen.

Belangrijk om te vermelden is dat er een verschil is in oplaadopties in Noord- en Zuid-Noorwegen.

Ik ben in het noorden begonnen. Het was niet moeilijk en ik heb me nooit echt de penarie gevoeld, maar ik was me er wel van bewust dat je beter moet opletten, omdat de laadpunten verder uit elkaar staan.”

- Axel E. Catton
Autojournalist

Catton maakte zich minder druk om laadpunten in Zuid-Noorwegen, omdat hij wist dat hij gemakkelijk een andere kon vinden. In het noorden deed hij precies het tegenovergestelde, vanwege de lange afstanden tussen de dorpen en minder oplaadmogelijkheden.

Rijden in de winter

Het is geen geheim dat er een groot verschil is tussen rijden in de zomer en in de winter, vooral in een elektrische auto waarbij de koudere temperaturen de accuduur kunnen beïnvloeden.

De meeste elektrische auto's hebben een modus voor het vergroten van de actieradius, waarmee je meer kilometers kunt maken in ruil voor het uitschakelen van elektrische apparatuur in de auto die stroom verbruiken, zoals de airconditioning en muziek. Dit kan handig zijn tijdens de warmere maanden, maar je verwarming uitzetten in de wintermaanden is niet zo fijn. 

Rijden in de winter vereist in het algemeen meer oplettendheid. Als je elektrisch rijdt, stop dan om je auto op te laden wanneer je kunt. Dit is vooral aan te raden in delen van Noorwegen waar de laadpunten verder uit elkaar staan. Je weet nooit of je vast komt te zitten in een file of dat een weg wordt afgesloten vanwege slecht weer, dus laat je accu niet te ver leeglopen. 

Volgens Catton hebben elektrische auto's een actieradius bereikt die zeer toereikend is en dit blijft zich positief ontwikkelen. Volgens EVspecs.org hebben merken als Tesla en Nio al elektrische auto's gebouwd met een bereik van ongeveer 1.000 km, wat zeker zal helpen bij het rijden in kouder weer.

Andere uitdagingen?

Je maakt je misschien ook zorgen over wachtrijen bij het opladen en een sneller leegrakende accu door het rijden over steile bergpassen, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Catton heeft nooit moeite gehad om een laadpunt te vinden tijdens zijn roadtrips in Noorwegen. Als het gaat om bergpassen, regenereren de elektrische auto's waarmee hij heeft gereden veel energie als ze bergafwaarts gaan. Zorg er wel voor dat je genoeg vermogen hebt om de top te bereiken! Catton heeft niet veel verschil gemerkt in accuverbruik tussen rechte wegen en bergpassen. 

Waar je wel op moet letten als je verder reist, is dat de reguliere veerboten op de eilanden alle soorten auto's meenemen, terwijl de Havila en Hurtigruten-boten die tussen Bergen en Kirkenes varen een ander beleid hebben. Om veiligheidsredenen laten Havila-boten momenteel geen elektrische, hybride of waterstofvoertuigen toe aan boord. Je kunt je auto wel meenemen op Hurtigruten (maar met een zeer beperkte capaciteit). We raden aan om dit bij het bedrijf na te vragen voordat je boekt.

Prachtige plekken om te rijden

Nu het leuke gedeelte! Welke route moet je nemen in je elektrische auto?

Het antwoord is simpel: dat maakt niet uit! Maar een goede tip is om de hoofdwegen te verlaten en de rustigere binnenwegen te nemen.

Houd er wel rekening mee dat veel van deze wegen smal en kronkelig zijn, vooral in het westen. Denk eraan dat je misschien rond fjorden en over bergpassen moet rijden en op aangewezen stopplaatsen op de postbode moet wachten omdat de weg te smal is voor twee auto's... Dus al lijkt je eindbestemming dichtbij op de kaart, kan het langer duren dan je denkt om er te komen

Dit is ook de reden waarom je niet moet proberen om heel Noorwegen, of het grootste deel ervan, te zien in een korte tijd. Onze belangrijkste tip is om je te focussen op één of een paar regio's, zodat je het gebied de aandacht kan geven die het verdient. Je favoriete ervaring zou weleens ergens buiten de gebaande paden kunnen liggen, in plaats van op de typische bucketlist-plekken.

Voor prachtige ritten door het hele land raden we je de Noorse toeristische routesaan die natuur, architectuur en design combineren.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Kies leveranciers met een ecocertficaat

Klik op “Eco gecertificeerde leveranciers” in het filter hieronder.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's