Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Met de trein

Onderweg op het spoor
De Noorse Staatsspoorwegen NSB verzorgt de meeste reizen voor passagierstreinen in Noorwegen en heeft een goed ontwikkeld spoorwegennet dat loopt van Kristiansand in het zuiden tot in Bodø boven de poolcirkel.
A train passing through a scenic valley in Flåm
The Flåm Railway.
Photo: Morten Rakke
Ad

De spoorwegen beslaan meer dan 3.000 kilometer door heel Noorwegen. Tal van routes doorkruisen het prachtige platteland en bieden een prachtig uitzicht op voorsteden, bergen, meren en fjorden.

De beroemdste van deze spoorwegreizen is de Bergensbanen die zelfs de lijst van de mooiste treinreizen ter wereld van Lonely Planet haalde. De route loopt tussen Oslo en Bergen dwars door Hardangervidda, Europa’s hoogste bergplateau. Een zijspoor van de route, de Flåm-spoorlijn, is één van de steilste spoorwegen ter wereld.

The Bergen Railway, Voss
Bergensbanen.
Photo: NSB

Een andere spoorlijn die het vermelden waard is, is de Dovre-lijn. Deze loopt tussen Oslo en Trondheim en heeft een zijspoor, de Rauma-lijn, die loopt tussen Dombås en Åndalsnes - het mooie bergstadje dicht bij het fjord.

Oslo is niet alleen de hoofdstad van Noorwegen, maar ook het belangrijkste spoorwegenknooppunt. Het uitgebreide Noorse spoorwegennet spreidt zich in een waaiervorm rondom Oslo uit.

Kaartjes kopen

Treinkaartjes kun je kopen vanaf 90 dagen voor vertrek. De gemakkelijkste manier om tickets te kopen is via de NSB website. Je kunt ook kaartjes kopen aan de automaten of loketten in de meeste treinstations, of aan boord van de trein. Houd er rekening mee dat je extra moet betalen als je een kaartje aan boord van de trein koopt.

Elke maand zijn er ’Minipris’-tickets beschikbaar bij de Noorse Staatsspoorwegen die een stuk goedkoper zijn. Deze kaartjes moet je ten minste één dag voor de vertrekdatum online of via de ticketautomaat kopen. ’Minipris’-tickets zijn niet inwisselbaar en worden ook niet terugbetaald.

Noorse reizigerstreinen

De Noorse Spoorwegen
De Noorse Staatsspoorwegen NSB kom je in heel Noorwegen tegen en neemt je mee over zo'n 2.577 bruggen en door 733 tunnels. Per jaar vervoert het meer dan 60 miljoen passagiers, en hun noordelijkste station is te vinden in Bodø. In 2018 kreeg het bedrijf de titel meest duurzame bedrijf van Noorwegen. Deze titel kreeg ze van van de toonaangevende Sustainable Brand Index.

Flytoget Airport express
Flytoget is een hogesnelheidstrein die je in minder dan 20 minuten van het centraal station Oslo tot in de luchthaven van Oslo brengt, zo’n 50 kilometer verder. Neem je de andere richting vanuit Oslo, dan kom je binnen een uurtje aan in Drammen.

Setesdalsbanen
De spoorlijn Setesdalbanen in het zuidelijkste deel van Noorwegen werd in 1896 in gebruik genomen en gesloten in 1962. Twee jaar later werd de lijn opnieuw geopend als spoorwegmuseum, en er rijden meer dan 100 jaar oude stoomtreinen rijden over het smalspoor tussen Kristiansand en Byglandsfjord!

Meer reismogelijkheden in Noorwegen

Plan je reis

Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad