Skip to main content

Met de trein

Noorwegen heeft een goed aangelegd netwerk met wereldberoemde schitterende spoorlijnen van Kristiansand in het zuiden tot Bodø, net boven de poolcirkel.

Treinen verbinden de grote Noorse steden met elkaar, en de meeste trajecten lopen door de hoofdstad Oslo. Het uitgebreide spoorwegnet van Noorwegen spreidt zich uit vanuit Oslo, dat per trein ook goed verbonden is met de andere Scandinavische hoofdsteden Stockholm en Kopenhagen.

In Noorwegen met de trein reizen levert verbluffende uitzichten op dankzij de vele trajecten door schitterende berglandschappen, landelijke gebieden en langs fjorden en meren. Het bekendste traject is de spoorlijn Oslo - Bergen, ofwel de Bergensbanen. Die is door Lonely Planet uitgeroepen tot één van de mooiste treinreizen ter wereld. Het traject loopt tussen Oslo en Bergen over Hardangervidda, het hoogste bergplateau van Europa. Deze spoorlijn sluit ook aan op de onvergetelijke Flåmspoorweg, één van de meest steile spoorlijnen in de wereld.

De Dovre-spoorlijn, ofwel de Dovrebanen tussen Oslo en Trondheim en z'n aftakking de Rauma-spoorlijn, ofwel de Raumabanen tussen Dombås en Åndalsnes - het bergbeklimmersparadijs van Fjord-Noorwegen - zijn andere bekroonde trajecten die je door het schitterende landschap voeren.

Tickets

Het is meestal het makkelijkst (en het goedkoopst) om tickets te boeken op de website of via de app van de spoorwegmaatschappij. Je kunt ook de Entur-reisplanner gebruiken. Die geeft je reissuggesties voor allerlei soorten openbaar vervoer in Noorwegen. Je kunt ook tickets kopen bij de automaten op de meeste grote stations, bij de loketten en aan boord. Let op: er is een toeslag als je je ticket in de trein koopt, en het kan zijn dat de stoel die je wilde al door iemand anders gereserveerd is.

Zoek voor de goedkoopste tickets op 'laag tarief'. Houd er rekening mee dat de meeste goedkope tickets niet terugbetaald kunnen worden. Dus als je meer flexibiliteit wilt, overweeg dan een 'flex ticket'.

Meer inspiratie is te vinden op treinreistips van de Noorse treinexpert Erik Sveberg Dietrichs.

Laat je inspireren

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Plan je reis

Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Lees meer

Recent bekeken pagina's