Skip to main content

10 goede redenen om in de lente naar Noorwegen te gaan

Bezoek compacte, levendige steden, bewonder de bloesem van duizenden fruitbomen of bekijk vanuit een boomhut hoe de lente haar intrede maakt. In de lente wordt Noorwegen wakker uit z'n winterslaap. Hier vind je de beste manieren om dat zelf te ervaren.

1. 'Utepils' in de stad

Dit is het perfecte jaargetijde voor een stedentrip! Zodra de eerste tekenen van de lente zichtbaar zijn – wanneer de temperatuur boven nul is en de zon een beetje warmte geeft – komen de Noren tevoorschijn om ervan te genieten. De straten bruisen van het leven dankzij de locals die tot het uiterste gaan om hun eerste 'utepils' (biertje in de buitenlucht) van het jaar te veroveren. Als het zonnetje van de partij is, dan zijn de Noren dat ook! Het liefst zitten ze buiten op schapenvachten en met dekentjes over hun benen.

Speciale tip: wist je dat Noorse steden zo compact en vol belevenissen zijn dat je in slechts 10.000 stappen heel veel kunt zien en doen? Natuurlijk kun je je hoge hakken meenemen, maar vergeet ook vooral je goede wandelschoenen niet. Maak de wandeling van je leven door kunstmusea van wereldklasse, charmante buurten en langs kleurrijke streetfoodkraampjes. In veel steden kun je zelfs een berg-naar-bar wandeltocht maken!

2. De fjorden in volle bloei

Dit is echt een ervaring die je maar eens in je leven meemaakt ... een land dat ontwaakt uit z'n winterslaap! In de maand mei staan in het zuidwesten van Noorwegen een paar weken lang tienduizenden fruitbomen langs het fjord in bloei (de exacte periode varieert elk jaar). Op de achtergrond kun je prachtige besneeuwde bergtoppen zien, en net deze bergen bieden de kleine gebieden met vruchtbare grond extra bescherming. Dankzij de weerkaatsing van de zon in het water van de fjorden ontstaat een uniek microklimaat dat de gezellige dorpjes perfect geschikt maakt voor het kweken van fruit, vooral appels en kersen.

Speciale tip: de beroemdste plek om dit fenomeen te kunnen zien is de regio Hardangerfjord, waar je tal van idyllische fruitdorpjes kunt bezoeken, zoals Lofthus, Kinsarvik en Ulvik. De regio Sognefjord is een andere, uitstekende optie. Waag het zeker niet om er te vertrekken voor je het resultaat van de bloei van een jaar voordien hebt geproefd: de heerlijke Eplemost (puur appelsap) en cider van lokale producenten.

3. Bewonder de machtige watervallen

Wees getuige van hoe de spectaculaire Noorse watervallen in de lente bulderend tot leven komen. Mei en juni zijn de beste periodes om ze te zien herleven. Het ijs smelt weg en stroomt mee met het water van de watervallen dat al langs de bergwanden naar beneden loopt. Noorwegen heeft een lange lijst aan watervallen die zeker een bezoekje waard zijn.

Speciale tip:Vøringsfossen in de buurt van Hardanger is één van de allermooiste watervallen in Noorwegen. Vanaf een nieuw, indrukwekkend uitkijkplatform (een must voor architectuurliefhebbers) krijg je een adembenemend zicht op het denderende water en de diepe ravijnen.

4. De vogels op hun levendigst

De lente werkt voor de vogels als een pepmiddel. De lange Noorse kustlijn wemelt in deze tijd van het jaar van het leven, en de trekvogels die in de herfst wegvlogen, zijn teruggekeerd naar huis om te broeden en van het warmere weer te genieten. Breng je verrekijker en fotocamera mee, en misschien zelfs je geluidsrecorder, want deze ervaring beleef je zowel met je ogen, als met je oren. Heb natuurlijk wel respect voor de natuur en, in dit geval, de vogelnesten.

Speciale tip: Varanger in het noorden is één van de belangrijkste bestemmingen ter wereld om Arctische vogels te spotten. Het plaatselijke architectenbureau Biotope ontwierp een aantal bekroonde vogelkijkhutten voor de duizenden vogelspotters die naar de regio komen, op zoek naar zeearenden, giervalken, Stellers eiders en koningseiders. Vanaf midden april trekken vogelliefhebbers ook naar de kleine eilandjes Runde, Lovund en Røst om te zien hoe duizenden papegaaiduikers naar hun broedplaatsen terugkeren.

5. Boerenmarkten en culinaire festivals

Over heel Noorwegen kun je een kijkje nemen op boerenmarkten, waarvan de eerste al in maart van start gaan. Het water komt je zeker in de mond, als je langs het ruime aanbod verse producten wandelt. Culinaire festivals zijn ook een absolute aanrader. Samen maken de markten en festivals  een mooi deel uit van de trendy culinaire activiteiten in Noorwegen.

Speciale tip: je vindt boerenmarkten over het hele land. Enkele van de beste culinaire festivals kun je in de lente bezoeken. Voor het festivalseizoen echt van start gaat, zijn er namelijk al het Spis & Drikk-festivalen in Oslo en het Oslo Vegetarian Festival.

6. Word wakker in de boomtop

Wat de lente zo leuk maakt is hoe de natuur de winter van zich afschudt en weer helemaal groen wordt. Natuurlijk horen daar ook de langere en warmere dagen bij en het vrolijke getjilp van de vogels. Er is geen betere plek om van de natuur te genieten en de seizoenen te zien veranderen, dan vanaf de top van een boom, en al helemaal vanuit een boomhut met een gezellig Scandinavisch interieur.

Speciale tip: architectuurliefhebbers kunnen een boomhut uitkiezen met een unieke stijl en design. Een reden te meer om naar Noorwegen te gaan!

7. Duik in het kristalheldere water

Wie van duiken houdt, moet in het begin van de lente zeker een onderwateravontuur inplannen. In deze tijd van het jaar begint het water niet alleen op te warmen, je hebt ook nog steeds een hoge zichtbaarheid, die typisch is voor de winter. Wat later in het seizoen wordt het water troebel en moet je een lamp meenemen om te kunnen zien. Het voordeel van de lamp is wel dat het licht tal van onderwaterdieren weet te lokken. (Wees niet bang, er zijn geen dieren in de Noorse wateren die je willen opeten.) Kom meer te weten over duiken in Noorwegen.

Speciale tip:Hattan in Fjord-Noorwegen heeft een bruisend onderwaterleven en Saltstraumen in de buurt van Bodø staat dan weer bekend als de plek om spannende getijstromen mee te maken. Of wil je liever al duikend op ontdekkingstocht tussen de vele wrakken nabij Narvik?

8. De eerste frisse duik van het jaar

Ben jij een echte Viking? Bewijs het maar door een eindje te zwemmen in het koude water. Hoe vroeger, hoe beter, maar volgens de Vikingnormen is het vanaf rond 1 mei acceptabel om in het water te plonzen. Je kunt van elke pier springen waar dat is toegestaan, maar er zijn ook andere opties. Laat je zorgen als sneeuw voor de zon verdwijnen in een stijlvolle sauna om daarna nieuwe energie te putten uit een verfrissende duik.

Speciale tip: je vindt een aantal echt bijzondere sauna’s in Noorwegen zoals The Arctic spa Vulkana die op een boot in Tromsø is gevestigd. Daarnaast kun je ook de verborgen sauna’s opzoeken in een visdroogrek in Salt in Oslo. Er zijn ook tal van drijvende sauna's op de Noorse fjorden en meren zoals de sprookjesachtige Soria Moria sauna in Dalen in Telemark.

9. Verken de gletsjers

Een gletsjertocht is absoluut een onmisbare activiteit voor een echte avonturier die aan het einde van de lente naar Noorwegen gaat. Trek door een ijsvlakte die misschien wel meer dan 1000 jaar oud is, laat je omringen door vele tinten turquoise en vergaap je aan de prachtige ijsformaties die de natuur zelf gecreëerd heeft. Ski of wandel over de Jostedalsbreen-gletsjer (60 kilometer, en altijd samen met een gids), en wees niet bang: niet alle gletsjertochten zijn even veeleisend als deze.

Speciale tip:sommige gletsjertochten zijn heel spannend en tegelijk voor iedereen geschikt. Zo heb je bijvoorbeeld tochten over vertakkingen van de Jostedalsbreen-gletsjer, zoals de Nigardsbreen-gletsjer in Sogn en Fjordane, de Folgefonna-gletsjer in Hardanger en de Svartisen-gletsjer in Nordland. Vanaf mei tot begin juni worden er ook op regelmatige basis tochten over de gletsjers georganiseerd.

10. Lenteskiën

’Vårskiturer’, of lenteskiën, is erg populair in Noorwegen. In bepaalde berggebieden in het noorden ligt normaal gezien tot in april of mei zachte sneeuw. De dagen zijn warmer (je kunt misschien zelfs in een wollen shirtje skiën) en ze worden steeds langer. In Noord-Noorwegen krijg je op het einde van de lente misschien zelfs de middernachtzon te zien. Meerdere skigebieden sluiten niet tot eind april, en in veel gebieden is de lente perfect om een skitocht te maken of om te gaan kitesurfen. Dankzij de reflectie van de zon in de sneeuw krijg je misschien zelfs een mooi kleurtje. Vergeet zeker je zonnebril en zonnebrandcrème niet, of je zou wel eens verbrand kunnen raken.

Speciale tip:waag je aan Narvikfjellet, een skigebied in het noorden waar je van de top van de berg helemaal tot beneden aan het fjord kunt skiën, vaak zelfs tot in de maand juni! Je kunt ook met de trein richting Finse, tussen Oslo en Bergen, om te gaan vliegeren (er zijn cursussen beschikbaar) en langlaufen op het bergplateau Hardangervidda.

Ontdek meer

Recent bekeken pagina's