Skip to main content

Pret op het spoor!

Ga eens spoorfietsen, bezoek spoorwegmusea en maak eens een rit met een historische stoomtrein. Of breng een onvergetelijke nacht door in een omgebouwde trein op een oude spoorbrug!

1. Spoorfietsen

Fiets door tunnels, over bruggen en langs watervallen, maar dan over het spoor!

Spoorfietsen wordt in Noorwegen steeds populairder, want het is een unieke manier om het schilderachtige landschap te verkennen.

Probeer het maar eens uit op de Flekkefjordbanen, de Numedalsbanen en op de Namsosbanen. En in de zomer kun je in het weekend ook spoorfietsen bij Lokstallen in Skulerud.

2. Overnachten in een trein

Op een 180 meter lange spoorbrug over de Namsen-zalmrivier in Namdalen staan vier antieke treinwagons uit de jaren '60 geparkeerd.

En dat is niet voor niets, want je kunt er echt overnachten! De coupés van de Namsen Salmon & Train Experience zijn nog bijna hetzelfde als toen de trein nog reed.

Grote kans dat je zalm ziet in de Namsen-rivier, want het is één van de beste rivieren om in Noorwegen op zalm te vissen.

Waarom probeer je het zelf niet eens?

Je kunt ook een betaalbare overnachting boeken in een nostalgische treincoupé bij Veggli Vertshus in Numedal, Oost-Noorwegen.

3. Een rit op een historische spoorweg

Er zijn in Noorwegen meerdere gezinsvriendelijke historische spoorwegen. Veel daarvan rijden in de zomer alleen op zondag.

Maak eens een rit aan boord van een authentieke stoomlocomotief met de oude stoomtrein van Voss in Fjord Noorwegen.

De stoomlocomotief is in 1913 gebouwd als de eerste generatie berglocomotieven voor de spoorlijn Oslo - Bergen, ofwel de Bergensbanen.

Het traject is 18 kilometer lang en ligt tussen station Garnes en station Midttun in de buurt van Bergen.

De Rjukanbanen

Stap aan boord van de historische trein op station Rjukan of station Mæl, maak een reis door de Noorse techniek en de geschiedenis van de oorlog en ervaar een stukje werelderfgoed.

Test je zeebenen aan boord van de spoorveerboot MF Storegut, één van de twee schepen ter wereld die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan!

De Thamshavnbanen

De Thamshavnbanen is een mijnspoorlijn die niet meer in gebruik is en ligt in Orkla in de regio Trøndelag. De Thamshavnbanen is gebouwd in 1908 en je kunt er tussen Løkken Verk en Bårdshaug in Orkanger nog steeds over reizen.

Je kunt ook andere treinen nemen, bijvoorbeeld op de Tertitten, de Lommedalsbanen, de Rjukanbanen of de Krøderbanen, de langste Noorse historische spoorweg.

4. Het treincafé

Café Stationen is een door treinen geïnspireerd restaurant in Voss op ongeveer anderhalf uur van Bergen.

Het interieur is zo ontworpen dat het lijkt op de binnenkant van een oude trein met antieke banken en rekken met oude koffers. Aan het plafond hangt zelfs een miniatuur modelspoorbaan!

Het restaurant ligt vlakbij het treinstation van Voss naast een prachtig meer en is een geliefde ontmoetingsplek geworden bij zowel de locals als bij toeristen.

5. De Arctic Train

Ga op jacht naar de beroemde Aurora Borealis op de meest noordelijk gelegen spoorweg van Noorwegen!

Welkom aan boord van de Arctic Train op de spectaculaire Ofotbanen in Narvik. Luister naar verhalen over het noorderlicht terwijl je geniet van een comfortabele treinreis in de Scandinavische bergen - ver weg van de felle lichten en al het rumoer van de stad.

Bij helder weer kun je in de winter met een beetje geluk een glimp van het noorderlicht opvangen!

6. Spoorlijnen op twee wielen

Er zijn meerdere spoorlijnen die niet meer in gebruik zijn, maar omgebouwd tot mooie nieuwe fietsroutes:

de Valdresbanen in Valdres tussen Fagernes en station Bjørgo (35 km)

de Arendalsbanen tussen Nelaug en Arendal (40 km)

de Kragerøbanen tussen Neslandsvatn en Merkebekk (6 km)

de Treungbanen in Telemark tussen Åmli en Treungen (35 km)

7. Reizen zoals Harry Potter!

Wist je dat een aantal scenes van Harry Potter en de Halfbloed Prins zijn opgenomen op de Noorse Raumabanen?

De treinreis tussen Dombås en Åndalsnes is kort, maar echt magisch - alsof je aan boord bent van de Zweinsteinexpress.

8. Een kerk op rails

Welkom in de eerste en enige treinkapel van Noorwegen die langs het perron aan het eindstation van de Raumabanen ligt: Åndalsnes.

De Åndalsnes treinkapel is een statige treinwagon die jarenlang reizigers heeft vervoerd. Tegenwoordig doet de wagon dienst als klein gebedshuis en is een rustpunt in de toch al zo drukke wereld.

9. De Flåmsbana

Beleef één van de meest spectaculaire treinreizen ter wereld.

De Flåmsbana in Fjord-Noorwegen maakt deel uit van de bekende Norway in a Nutshell-reis.

Elk jaar zijn meer dan een half miljoen treinreizigers helemaal in de ban van het steile traject van station Myrdal naar Flåm, dat in het binnenste gedeelte van het prachtige Aurlandsfjord ligt.

10. Het Norwegian Railway Museum

Het Norwegian Railway Museum in Hamar in Oost-Noorwegen is een fantastische plek voor de kids. Ze kunnen op de kortste spoorlijn van Noorwegen een rit maken met de stoomtrein en doen alsof ze machinist zijn in de modeltreinsimulator Urskog.

Het museum ligt in een heel mooi park en heeft een grote speeltuin. En er is zelfs een miniatuur stationsgebouw!

In Vennesla, buiten Kristiansand, kun je op de ruim 100-jaar oude stoomlocomotieven langs de Setesdalsbanen rijden. De spoorweg werd in 1964 een museum en dit is het eerste levende spoorwegmuseum in Noorwegen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Laat je inspireren

Recent bekeken pagina's