Skip to main content

RECEPT:
Pittig aardappelstoofpotje

van kookboekauteur Hanne-Lene Dahlgren

'Het pittige aardappelstoofpotje is voor jong en oud een absolute topper, en de volgende dag smaakt het nog even lekker. Mijn opa en oma zijn trouwens ook dol op dit recept.'

Hanne-Lene Dahlgren, veggie-fan

Aardappelen spelen de hoofdrol in het plantaardige aardappelstoofpotje van Hanne-Lene.

Dit recept is makkelijk te maken, en volgens de schrijfster van het kookboek is het perfect voor na een lange dag skiën!

Probeer dit recept maar eens:

Pittig aardappelstoofpotje

Ingrediënten

Stoofpotje

6 teentjes knoflook

500 g kleine aardappelen (ongeveer 12 stuks) in 4-6 stukken gesneden, liefst ongeschild

1 el bakolie of plantaardige boter

1 gele ui, in grove stukken gesneden

1 groot blik maïs (300-350 g uitgelekt gewicht)

500 ml water

1 blokje (groente)bouillon

250 ml kokosmelk

1 tl zout

1/2-1 tl chilivlokken 

1/4 tl gemalen peper

Een stukje gember van 1-2 cm, fijngehakt of geraspt

1 groot blik linzen, afgespoeld en uitgelekt (230 g)

Muntdressing

2 handjes verse munt

4 el olijfolie

1 limoen (alleen voor het sap)

1/2 tl zout

Garneersuggesties

Muntsaus

Verse munt

Grof gehakte walnoten

Chilivlokken

Bijgerechten

Papadums

Vers gebakken brood

Bereiding

1. Doe de aardappelen en de knoflook in een grote pan met water. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.

2. Verhit de olie of de boter in een tweede pan. Doe de ui toe in de pan en sauteer een paar minuten op middelhoog tot hoog vuur totdat ze glanzen en zacht zijn. Voeg de overige ingrediënten aan het stoofpotje toe, behalve de linzen, en laat alles sudderen totdat de aardappelen in de andere pan gaar zijn.

3. Maak de muntdressing: doe alle ingrediënten in een beker en gebruik een staafmixer totdat de munt fijn en de saus mooi glad is.

4. Giet de aardappelen af en zet ze aan de kant. Schep de knoflook over naar de pan met de overige ingrediënten. Daar voeg je dan later de aardappelen aan toe.

5. Zet de staafmixer erin totdat alles goed is gemengd, maar niet helemaal fijn. Je kunt hiervoor ook een blender gebruiken.

6. Heeft het stoofpotje de gewenste consistentie, voeg dan de aardappelen en de linzen toe en breng het gerecht op smaak met kruiden.

7. Garneer het gerecht met muntsaus, verse munt, stukjes walnoot en chilivlokken (of met andere lekkere dingen die je in huis hebt).

Kindvriendelijke variant:

Maak een mildere variant door geen chilivlokken in het stoofpotje te doen. De verse gember en de knoflook zorgen voor ruim voldoende smaak. Als je kinderen niet graag zien wat er allemaal in het stoofpotje zit, dan kun je het gerecht mixen totdat het helemaal glad is.

Smakelijk!

Bron: Vegetarentusiast.no

Op zoek naar meer lekkere veggie gerechten? Probeer dan het recept van Hanne-Lene voor een frisse zomersalade maar eens.

Mis ook de door kookboekauteur Hanne-Lene aanbevolen plaatsen waar je in Noorwegen veganistisch en vegetarisch kunt eten niet!

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's