Skip to main content

Bolle

Ingrediënten

500 g bloem
100 g suiker
1 theelepel bakpoeder
2 theelepel gemalen kardemom
1/4 theelepel zout
100 g boter
350 ml melk
25 g droge gist

Bereiding

Meng bloem, suiker, bakpoeder, kardemom en zout in een grote mengkom.

Smelt de boter in een steelpan op een laag vuur en voeg al roerend geleidelijk de melk toe. Haal van het vuur en laat het mengsel wat afkoelen, tot het lauw is. Giet het vloeibare mengsel over de droge gist en roer tot de gist volledig is opgelost.

Giet het vloeibare mengsel bij het bloemmengsel en klop tot een glad beslag. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten (op middelmatige snelheid als je een keukenmachine gebruikt) tot je een mooi gelijkmatig, elastisch deeg hebt. Dek de kom af met een handdoek en laat het deeg een uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is. Voeg rozijnen of chocoladeschilfers toe als je wilt.

Kneed het deeg een paar keer met de hand op een met bloem bestrooid oppervlak tot het glad is. Verdeel het in vier gelijke stukken en snijd elk stuk in vier of vijf. Rol elk stuk tussen je handpalmen tot een balletje en leg ze op een bakplaat.

Dek de broodjes af met een handdoek en laat ze nog 10-15 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C en bak 12 à 14 minuten goudbruin. Geniet van de broodjes terwijl ze nog warm zijn!

Recepten voor zoetekauwen

Probeer de Noorse manier van kos maar eens met wafels, zoete broodjes en andere soorten gebak en desserts.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's