Sweet wheat buns
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Sweet wheat buns
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Noren houden van heerlijk donzige, zoete broodjes die ze boller noemen.
In Noorwegen vind je ze op bijna elke hoek: in bakkerijen, cafés, winkels en zelfs benzinestations!
Sweet wheat buns
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Sweet wheat buns
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Een populaire plek die bekend staat om zijn heerlijke, zelfgemaakte broodjes is de Bakkerij Lom. Zorg ervoor dat je langs deze beroemde bakkerij komt als je de Gudbrandsdalen-vallei bent.
Bakery in Lom
.
Photo:
Tina Stafrèn / Visitnorway.com
Bakery in Lom
.
Photo:
Tina Stafrèn / Visitnorway.com
Of probeer een basisrecept voor een zoet gistdeeg om deze fantastische traktatie thuis te maken!
Of waarom ben je niet creatief en voeg je rozijnen, bessen of misschien wat vanillevla toe? Dit recept kan worden gebruikt als basis voor een breed scala aan heerlijke zoete broodjes.
Berry buns
.
Photo:
Elisabeth Storaker / Making Waves
Berry buns
.
Photo:
Elisabeth Storaker / Making Waves
Boller
Methode
Meng bloem, suiker, bakpoeder, kardemom en zout in een grote mengkom.
Smelt de boter in een steelpan op een laag vuur en voeg al roerend geleidelijk de melk toe. Haal van het vuur en laat het mengsel wat afkoelen, tot het lauw is. Giet het vloeibare mengsel over de droge gist en roer tot de gist volledig is opgelost.
Giet het vloeibare mengsel bij het bloemmengsel en klop tot een glad beslag. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten (op middelmatige snelheid als je een keukenmachine gebruikt) tot je een mooi gelijkmatig, elastisch deeg hebt. Dek de kom af met een handdoek en laat het deeg een uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is. Voeg rozijnen of chocoladeschilfers toe als je wilt.
Kneed het deeg een paar keer met de hand op een met bloem bestrooid oppervlak tot het glad is. Verdeel het in vier gelijke stukken en snijd elk stuk in vier of vijf. Rol elk stuk tussen je handpalmen tot een balletje en leg ze op een bakplaat.
Dek de broodjes af met een handdoek en laat ze nog 10-15 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 °C en bak 12 à 14 minuten goudbruin. Geniet van de broodjes terwijl ze nog warm zijn!
Ingrediënten
500 g bloem
100 g suiker
1 theelepel bakpoeder
2 theelepel gemalen kardemom
1/4 theelepel zout
100 g boter
350 ml melk
25 g droge gist
Show MoreShow Less
Voeg boter, suiker en heel veel kaneel toe aan het recept, en voila: kaneelbroodjes!
Cinnamon buns
.
Photo:
Mari Svenningsen / Matprat.no
Cinnamon buns
.
Photo:
Mari Svenningsen / Matprat.no
Of probeer een skolebolle te maken (hier op de foto). Je hebt zoveel opties!