Skip to main content

RECEPT
Jordskokk- og gulrotsuppe

Soep met aardperen en wortels

De aardse smaak van aardperen is een perfecte aanvulling op de zoete smaak van wortels.

Maak je maar op voor een gezonde dosis kos met dit heerlijke en voedzame recept!

Soep met aardperen en wortels

Ingrediënten

(voor 4 porties)

Soep

1 ui 

1 el olijfolie

400 g aardperen

2 wortels

1 stukje verse gember, ca. duimlengte

3 teentjes knoflook

Het sap van ½ citroen

1 tl zout

1/2 tl gemalen peper

1 liter groentebouillon (verdund)

Garnering

2 aardperen

1 wortel

2 el olijfolie

1 el verse peterselie

Bereiding

Soep

1. Snipper de ui. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui totdat die zacht en doorschijnend is. 

2. Schrob de aardperen grondig onder stromend water en hak ze in stukjes.  Je hoeft ze niet te schillen. Schil de wortels, de gember en de knoflook en hak ze in middelgrote stukjes. 

3. Doe alles in de pan en laat het een paar minuten goed fruiten. Voeg de groentebouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 15-20 minuten zachtjes doorkoken, of totdat de groenten helemaal zacht zijn.

4. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot het helemaal glad is. Voeg naar smaak citroen, peper en zout toe.  Voeg wat water toe als de soep te dik is. 

Garnering

1. Snijd de aardperen in zo dun mogelijke plakjes met behulp van een kaasschaaf of groentesnijder. Droog de plakjes goed af met keukenpapier.

2. Verhit de olie in een koekenpan met hoge rand. Leg de groenteplakjes erin en bak ze een paar minuten per kant totdat ze goudbruin zijn.  Leg ze op keukenpapier en laat dat het overtollige vet absorberen.

Serveer in soepkommen en garneer die met de gebakken groenten. Strooi daar een beetje gehakte peterselie overheen. 

Bron: Matprat.no

De lange, zonnige dagen en het koele Noorse klimaat zijn de perfecte omstandigheden voor het verbouwen van knapperige, zoete wortels.

Wortels worden zoeter van smaak naarmate ze hogerop in Noorwegen worden verbouwd.

Koop wortels en andere plaatselijk verbouwde producten in één van de vele typische Noorse boerderijwinkels.

In heel Noorwegen zijn telers erg trots op wat ze allemaal verbouwen en produceren.

Het resultaat? Er staan je sap en cider van wereldklasse, fruit en bessen en overheerlijke kaas te wachten!

Beleef de ultieme ervaring tijdens een traditionele Noorse overnachting in een boerderij.

Kom tot rust en geniet van de verse plaatselijke specialiteiten.

Veggie recepten

Probeer maar eens een plantaardig, kruidig aardappelstoofpotje, een frisse salade met aardbeien en rabarber en andere lekkere recepten zonder vlees.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's