Skip to main content

RECEPT:
Kantarellstuing

Stoofpotje met cantharellen

In de herfst, als de bladeren verkleuren en het kouder wordt, kun je in het bos een gouden delicatesse vinden ...

... lekkere cantharellen!

In Noorwegen noemen we ze skogens gull, wat 'het goud van het bos' betekent.

Ze zijn heerlijk om rechtstreeks uit de koekenpan te eten, maar je kunt ze ook verwerken in smakelijke gerechten zoals in een stoofpotje met champignons.

Echt lekker op een boterham of als bijgerecht. Doe wat inspiratie op met een tikkeltje wild.

Dit stoofpotje met cantharellen is makkelijk te maken. Hier is het recept:

Stoofpotje met champignons

Ingrediënten

(voor 4 porties)

500 g cantharellen of een andere paddenstoelensoort

1 ui

1 el boter

300 ml slagroom of crème fraîche

½ tl zout

1/4 tl peper

1 tl verse tijm of 1/2 tl gedroogde tijm, fijngehakt

Bereiding

1. Spoel de champignons af en snijd ze in kleine stukjes of dunne plakjes. 

2. Snipper de ui.

3. Bak de champignons en de ui in boter in een koekenpan totdat alles goudbruin is. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de crème fraîche of de slagroom toe. Laat de saus een paar minuten koken voor je er de fijngehakte tijm aan toevoegt. Voeg wat water toe als de saus te dik is.

Smakelijk!

Bron: Matprat.no

In Noorwegen is de herfst het jaargetijde van jagen en oogsten. Dat betekent dat er in de velden en bossen volop fruit en bessen te vinden zijn, en natuurlijk ook champignons.

Allemannsretten (het recht om rond te zwerven) geeft je vrije toegang tot landelijke gebieden, waardoor je ook de kans hebt om deze verse lekkernijen te plukken zolang je oog en respect hebt voor de natuur en de eigendommen van anderen.

Heb je nog niet eerder wilde paddenstoelen geplukt, ga dan op stap met een gids, altijd! Zo weet je zeker dat je de juiste plukt.

Je kunt in het seizoen zowat overal verse champignons kopen.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's