Skip to main content

Een voorproefje van Lom
en de Ottadalen-vallei

Heerlijke berggerechten en cultureel erfgoed

Op het kruispunt tussen oost en west ligt het Nationaal Parkdorp Lom, omgeven door de hoogste bergen van Noorwegen in Jotunheimen.

Het unieke culturele erfgoed van Lom en Ottadalen komt tot leven in de oude houten gebouwen en historische boerderijen.

Veel van de grote boerderijen zijn omgetoverd tot accommodaties, variërend van warm en knus tot luxe in de bergen.

Dit gebied loopt voorop in bergkeuken met de bekroonde chef Arne Brimi aan het roer. Daardoor is het een paradijs voor reizende fijnproevers.

Verblijf in een historisch boetiekhotel en geniet van een viergangendiner. Proef traditionele Noorse berggerechten op een van de zomerboerderijen en neem wat verse broodjes mee in je rugzak voordat je op pad gaat om de rijke geschiedenis van de omgeving te ontdekken.

Map of Norway

© Mapbox © OpenStreetMap Improve this map

Welkom in Lom en Ottadalen!

De Ottadalen-vallei, een van de zijdalen van de grote Gudbrandsdalen-vallei, ligt in de gemeenten Skjåk, Lom, Vågå en Sel.

Historisch gezien was Lom een belangrijk knooppunt tussen oost en west en tegenwoordig is het een National Parkdorp op ongeveer 4,5 uur rijden ten noordwesten van Oslo. Het dorp is een perfect toegangspunt tot diverse nationale parken en de twee hoogste bergen van Noorwegen, Galdhøpiggen en Glittertind.

Ottadalen en Lom staan bekend om hun hartverwarmende gerechten. De beroemde Noorse chef-kok Arne Brimi heeft samen met anderen de regio en haar producten op de culinaire kaart gezet.

Lees alle hoogtepunten of ga direct naar:

Brimiland – de inventiviteit van een meesterchef

“Getalenteerde boeren, het behoud van traditionele berglandbouw en een trotse, authentieke eetcultuur maken dit gebied zo uniek,” vertelt meesterchef en auteur Arne Brimi.

Brimi is een beroemde Noorse chef-kok uit Vågå en runt er Vianvang in Vågå. Bij Vianvang is het doel niet alleen dat gasten genieten van gastronomisch dineren, maar ook dat ze leren over de lokale keuken, cultuur, geschiedenis en natuur. Hoewel het restaurant haute cuisine verzorgt, is het concept warm, knus en nuchter. Een bezoek aan Vianvang is niet zomaar een maaltijd, maar een ware beleving.

“We zijn hier omringd door nationale parken en recreatiegebieden en als gastheren in de Jotunheimen hebben we de verantwoordelijkheid om deze plek met het oog op de toekomst te beheren,” deelt Brimi.

Schapen en vee grazen hoog in de bergen en twee lokale rendierhoudersverenigingen leveren fantastisch rendiervlees aan de restaurants. De streek staat ook bekend om hoogwaardige groenten en kruiden, wat bijdraagt aan een heerlijke ervaring.

Hier vind je vooral familiebedrijven en de gastheren en -vrouwen zijn ontzettend trots op wat ze te bieden hebben. “Fastfood maakt geen deel uit van de lokale culinaire identiteit,” vertelt Brimi.

Vianvang maakt deel uit van Brimiland, oftewel het ‘Land van Brimi’, een concept van de familie Brimi voor het gebied tussen Vågå en Lom, waar zij diverse eetgelegenheden en accommodaties hebben opgezet. Hier kun je alles beleven, van heerlijke gerechten en unieke accommodaties tot zomerweideboerderijen en buitenactiviteiten.

Zomerboerderijen

Niet ver van Vianvang, aan het bergmeer Tesse, ligt de zomerweideboerderij Brimi Sæter (ook onderdeel van Brimiland). Dit is een idyllische, gezinsvriendelijke boerderij in de bergen.

Zomerboerderijen spelen al lang een belangrijke rol in de Noorse landbouw. Voordat krachtvoer werd uitgevonden moesten boeren hun vee, zoals koeien, schapen en geiten, elke zomer naar de bergen brengen om te grazen.

Een aantal van deze historische bergboerderijen zijn nog steeds actief op adembenemende locaties.

Zomerweideboerderijen verwelkomen gasten voor unieke overnachtingen en hartverwarmende maaltijden. Ze hebben vaak winkels waar je boerderijproducten kunt proeven, zoals bekroonde lokale kazen, zure roompap en gezouten vleeswaren.

Eten van de boerderij bij Brimi Sæter

Bij Brimi Sæter kun je de dieren leren kennen, de stal bezoeken en meer te weten komen over de plaatselijke kaasproductie. In de afgelopen jaren heeft de boerderij meerdere medailles gewonnen voor hun kaas Sæterost. Die kaas maakt deel uit van hun Skråpå-tå-maaltijd, een smaakvolle raclette die ze in de schuur serveren.

Ga je op een zomerse dagtrip? Probeer dan zeker een Noorse wafel in het Sæter Café en proef de beroemde kaas in de boerderijwinkel.

Het Nationale Parkdorp Lom

Lom is uitgeroepen tot Nationaal Parkdorp, omdat het een natuurlijke toegangspoort vormt tot de nationale parken in de omgeving. Het valt op door de donkere houten gebouwen en de prachtige waterval Prestfossen die door het centrum stroomt.

Het dorp is altijd een belangrijke tussenstop geweest voor reizigers tussen oost en west. De staafkerk van Lom in het centrum is halverwege de 12e eeuw gebouwd en wordt nog steeds gebruikt door zowel de lokale bevolking als reizigers.

Omdat Lom een belangrijk verkeersknooppunt is, blijven de hotels en eetgelegenheden in het dorp zich ontwikkelen. Sommige accommodaties en restaurants bevinden zich in gerestaureerde, grote boerderijgebouwen.

In het hart van Lom, met uitzicht op de waterval Prestfossen, trekt een populaire bakkerij veel bezoekers met huisgemaakte broodjes.

Bakeriet i Lom

“Bakeriet i Lom was een van de eerste ambachtelijke bakkerijen in Noorwegen,” vertelt eigenaresse Jeanette Schakenda.

Bakeriet i Lom staat bekend om haar versgebakken kaneelbroodjes en een bezoek is een must, of je nu in Lom verblijft of er alleen langs rijdt.

Het was de inmiddels overleden echtgenoot van Jeanette, Morten Schakenda, die de bakkerij in Lom in 2004 begon. Morten was oorspronkelijk een gerenommeerde Noorse chef en lid van het Noorse Culinaire Team, maar hij ervan droomde om een bakkerij te openen.

“De natuur in dit gebied en de omgeving, vlak bij de waterval Prestfossen, waren zo indrukwekkend dat we hierheen moesten verhuizen en de bakkerij openen,” deelt Jeanette.

De bakkerij werd al snel een succes en het menu blijft zich ontwikkelen met broodjes, zoete gebakjes en Noorse vruchtensappen, om maar een paar lekkernijen te noemen.

Naast de bakkerij in het dorpscentrum vind je nog een heerlijke plek: Smak i Lom, een lokale winkel met enkele van de beste kleinschalige, ambachtelijke lekkernijen uit de regio.

Smak i Lom

Je vindt onder andere worstjes van gezouten rendiervlees uit Skjåk, handgemaakte kruipbramenjam en bekroonde bruine kaas uit de Gudbrandsdal-vallei in de winkel.

Smak i Lom is trots op het ruime aanbod biologische producten, zonder kunstmatige smaakstoffen en gebaseerd op traditionele Noorse recepten. Met andere woorden: een uitstekende vondst voor liefhebbers van verrassend lokaal eten.

In de zomer bieden ze een lunchmenu met lokale ingrediënten, biologische ijsjes en koffie van branderij Sognefjord Kaffibrenneri. Eet buiten op het terras met uitzicht op de staafkerk van Lom!

Cafés en lokale gerechten

Neem een pauze bij de bakkerij of een van de gezellige cafés of koop wat lokale lekkernijen voor onderweg.

Fossheim Hotel

Lom biedt een groot aantal unieke accommodaties. Fossheim Hotel met zijn uitstekende restaurant is een van de historische, traditionele hotels in Lom.

Het werd in 1897 als koetsiersstation opgericht door de familie Garmo, die nog steeds eigenaar zijn. Het hotel wordt nu gerund door Heidrun Garmo en is in de loop der jaren verbouwd en uitgebreid.

Toen Arne Brimi net na het afstuderen als chef-kok bij Fossheim aan de slag ging, hielp hij de keuken van het hotel in heel Noorwegen beroemd te maken.

Gerechten bij Fossheim

De smaken in het restaurant van Fossheim weerspiegelen de essentie van Lom, met ingrediënten uit de bergen, vis uit de meren en lekkernijen van de boerderijen, allemaal met een moderne twist.

Het restaurant biedt ook vegetarische opties. Vraag de bediening gewoon even naar het menu van de dag als je er bent.

Je kunt Fossheim ook alleen voor een maaltijd bezoeken, waaronder het ontbijt.

Net ten zuidwesten van Lom ligt een boerderij met kruidentuin waar je zeker even moet stoppen.

Aukrust wordt al sinds 1986 gerund volgens biodynamische principes. Verken de tuin met 200 verschillende kruiden, alleen of met een gids.

Naast de kruidentuin is er ook een boerderijwinkel waar je kruiden, worst en groenten kunt kopen.

Reis verder naar het zuidwesten en ontdek deze historische plek!


Boetiekhotel Røisheim staat at lang bekend als een toevluchtsoord voor reizigers.

Op het erf geven de veertien gebouwen uit de 18e eeuw een unieke sfeer, maar de echte magie vindt plaats in het restaurant van het hotel.

Franse technieken komen samen met lokale ingrediënten

Røisheim was oorspronkelijk een oud poststation uit 1858. De gerestaureerde gastenkamers zijn prachtig bewaard gebleven en elke kamer heeft een unieke stijl.

Een diner in Røisheim mag je niet missen, of je er nu overnacht of niet. Om 19.30 geeft de chef het signaal dat het diner gereed is door de bel in de oude klokkentoren te luiden. Maak je klaar voor een viergangenervaring in het hoofdgebouw.

“Voor mij is de smaak van Lom de smaak van het bos. We oogsten vaak paddenstoelen, bessen en kruiden uit de omgeving, plus lokaal geproduceerde groenten. Ons doel is om zo veel mogelijk Noorse ingrediënten te gebruiken, en we halen vis uit de fjorden en vlees uit de bergen,” vertelt chef en gastheer Tage Koch Jensen.

Jensen en Maja Hydal zijn de hosts van het hotel. Ze komen oorspronkelijk uit Denemarken en hebben in Noorse, Franse en Deense restaurants en hotels gewerkt. Wanneer je de heerlijke gerechten bij Røisheim proeft, proef je de Franse technieken gepaard met Noorse ingrediënten.

Je kunt tussen mei en september bij Røisheim overnachten, inclusief een smakelijk ontbijtbuffet.

Handige tip: Ben je plan om de omgeving te verkennen? Als hotelgast kun je een matpakke klaarmaken. Dit is een lunchpakket om mee te nemen en je kunt ook je thermosfles vullen met hete koffie. Dan ben je helemaal klaar om je avontuur voort te zetten!

Restaurants die een bezoek waard zijn

Deze plaatsen bieden een bijzondere gastronomische ervaring.

Het is onmogelijk om over historische hotels in de omgeving te praten zonder Elveseter Kunst- en Cultuurhotel te noemen, dat op tien minuten rijden ten zuiden van Røisheim ligt.

Dit hotel is al bijna 150 jaar in handen van de familie Elveseter.

Karine Bjørkvik Elveseter

Manager, Elveseter Hotel

Kunst en geschiedenis in Bøverdalen

Als je door Bøverdalen rijdt, kom je langs het fascinerende Elveseter Hotel. Het is vanaf de weg gemakkelijk te zien dankzij de 34 meter hoge Saga-zuil buiten het hotel.

Dit oude familiebezit verwelkomt al sinds 1870 toeristen. Van koningen en koninginnen tot ontdekkingsreizigers en kunstenaars.

Kunst bij Elveseter Hotel

“In mijn familie is er veel interesse voor kunst”, legt Inger Karine Bjørkvik uit. Ze is de zesde generatie in de familie die het hotel managet.

Als gast van Elveseter kun je genieten van de kunstcollectie van de familie. In het hoofdgebouw vind je onder andere werken van Adolph Tidemand, Oscar Arnold Wergeland en Gerhard Munthe.

“Al generaties lang verzamelt mijn familie kunst en antiek van gerenommeerde Noorse kunsthandelaren en internationale veilinghuizen,” vertelt Bjørkvik.

De collectie bestaat uit Noorse kunstwerken uit de tweede helft van de 19e eeuw en bevat ook werken van kunstenaars met wortels in Düsseldorf, München en Parijs.

Sommige gasten van Elveseter waren kunstenaars en schonken kunstwerken die nu deel uitmaken van de collectie.

Inger Karine Bjørkvik Elveseter

De Sagasøyla-zuil – een stukje geschiedenis

De zuil buiten het hotel is een van de kunstwerken van het hotel. Het was bedoeld als het nieuwe nationale monument voor Noorwegen, om voor het parlement in Oslo geplaatst te worden. Maar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was de zuil nog niet voltooid en had de beeldhouwer zicht positief uitgelaten over de Duitse bezettingsmacht.

In 1980 ontdekte Amund Elveseter, de voormalige eigenaar van Elveseter, de onderdelen van de onafgewerkte zuil in een schuur in Oslo. Als lid van het Noorse verzet tijdens de oorlog en kunstverzamelaar vond hij dat de zuil een beter lot verdiende.

“Het beeldhouwwerk werd voltooid en in 1992 werd de zuil hier neergezet,” vertelt Inger Karine Bjørkvik Elveseter. Het is nu een populaire toeristische attractie en bezienswaardigheid.

Trek in meer? Elveseter serveert elke dag een driegangenmenu met lokale ingrediënten als basis.

Kunst en cultuur

Meer kunst en cultuur in de omgeving.

Historische accommodatie

Vind de ideale plek om te verblijven tijdens je bezoek aan de omgeving.

Gastronomische roadtrip

Wil je meer van de omgeving verkennen? Plan een culinaire roadtrip door de bergen van Oost-Noorwegen, inclusief Valdres, Jotunheimen, Lom en het Gudbrandsdal.

Reizen voor fijnproevers

Ga eens op culinaire ontdekkingsreis door Noorwegen.

Recent bekeken pagina's