Skip to main content

RECEPT:
Gegratineerde langoustines van chef-kok Live

'De regio Trøndelag heeft fantastische vis, schaal- en schelpdieren.'

'Mijn favoriet is langoustines, en die maak ik dan ook vaak klaar. Ik houd het simpel. Zo komen de heerlijke smaken uit de zee het beste tot hun recht.'

Live Krangnes Edvardsen, chef bij het the Michelinrestaurant Credo 

Trek in overheerlijke vis, schaal- en schelpdieren?

Probeer het fantastische recept van chef-kok Live voor gegratineerde langoustines met gegrilde citroen en gebakken gist maar eens.

Heel eenvoudig en oh zo lekker!

'Gebakken gist gebruiken we bij Credo eigenlijk al jaren.'

'Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het geeft gerechten echt een lekkere gekarameliseerde smaak. Je hoeft het niet te gebruiken, maar het is wel een aanrader om het eens te proberen!'

Live

Ingrediënten

(voor 4-5 porties)

15 langoustines

250 g boter op kamertemperatuur

2 pakjes verse gist

1 citroen

1/2 pot tijm

1 tl zeezout

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200°C (voor een convectieoven, een gewone oven iets warmer).

2. Snijd de citroen in tweeën en leg beide helften met de snijkant naar beneden in een koekenpan op hoog vuur. Laat de koekenpan ongeveer 10 minuten op het vuur staan (de snijkant van de citroenhelften moet dan rond de randen donker zijn).

3. Verkruimel het verse gist op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ongeveer 15 minuten in de oven totdat het gist een diepgouden kleur heeft. Haal het gist uit de oven en laat het op het aanrecht afkoelen voordat je het grof hakt.

4. Doe de boter, het zout, de tijm, het sap van de gegrilde citroen en het gist in een blender. Pureer totdat alles goed gemengd is. Heb je geen blender, dan kun je de ingrediënten ook met de hand mengen. 

5. Snijd de langoustines in de lengte doormidden. Je kunt het beste verse, rauwe langoustines gebruiken. Leg de langoustines in een rechthoekige ovenschaal en bestrijk elke staart met een beetje van het botermengsel.

6. Bak ze ca. 5-7 minuten in de oven op 200°C (afhankelijk van de grootte van de langoustines). Let goed op dat ze niet te gaar worden.

7. Serveer met versgebakken zuurdesembrood of met wit brood en de gegrilde citroen die je erboven kunt uitknijpen.

Dit recept kun je ook serveren als voorgerecht of als deel van een uitgebreidere maaltijd. Smakelijk!

Dankzij innovatieve koks, fantastische lokale ingrediënten en hardwerkende boeren is de regio Trøndelag, waartoe Trondheim behoort, uitgeroepen tot Europese gastronomische regio 2022. Daarom is de streek dan ook een topbestemming voor lekkerbekken.

Meer inspiratie opdoen? Live geeft je zelf tips over waar je kunt gaan eten, overnachten en wat er allemaal te zien is in Trondheim!

Recepten met vis, schaal- en schelpdieren

Maak eens bacalao, zalm in lefse en andere lekkere gerechten met zeevruchten uit Noorwegen.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's