Skip to main content

Noorse culturele juweeltjes

Stap terug in de tijd en ervaar authentieke culturele geschiedenis.

Duik in het Noorse erfgoed op enkele van de meest charmante en unieke plekken van het land.

1. Oude binnenstad, Fredrikstad

Is dit de gezelligste buurt van Noorwegen? Dwaal langs de groene kades en door geplaveide steegjes in de oude binnenstad van Fredrikstad, Gamlebyen genaamd, in de regio Østfold. De stervormige vestingstad neemt je mee terug in de tijd.

Schuif aan in leuke cafés en shop in unieke winkels of ga mee op wandeltocht met deskundige gidsen. Ga langs bij het modeltreincentrum in de oude binnenstad en zoek naar mooie spulletjes op de populaire zaterdagmarkten!

2. Setesdal

Setesdal voelt aan als een echt openluchtmuseum, met culturele juweeltjes zo ver het oog reikt. De vallei is een 200 kilometer lang avontuur, waar oude tradities in ere worden gehouden.

De traditionele volksmuziek en -dans uit de regio staat zelfs op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

In Rygnestadtunet en het Setesdal Museum, kun je meer te weten komen over de regio. Maak een rondvaart op de stoomboot D/S Bjoren op het Byglandsfjord.

De vallei biedt ook drie via ferrata’s voor liefhebbers van klimmen, veel mogelijkheden om te wandelen en fietsen, plus raften op de rivier Otra.

3. Røros

Reis terug in de tijd naar het gezellige stadje Røros, een UNESCO-erfgoed, waar kleine houten huizen langs de straten herinneren aan de gloriedagen als mijnstadje.

Bezoek de gezellige binnenplaatsen die vol staan met kunstenaars, ambachtslieden, leuke winkels en cafés met veel lokale specialiteiten om te proberen. Bekijk het prachtige toneelstuk "Elden", dat elk jaar in Slagghaugen wordt opgevoerd, en ga mee met een rondleiding door de oude mijnen.

4. Bakklandet, Trondheim

De wijk Bakklandet in Trondheim is historisch en toch modern. Ontdek geplaveide straten en kleurrijke huizen in een arbeiderswijk uit de 18e eeuw, waar nu talloze cafés, restaurants met lokale ingrediënten, wijnbars, galerieën en boetieks een plekje hebben.

Betreed het gebied door de Oude Stadsbrug over te steken, die voor het eerst werd gebouwd in 1681 en later werd gerenoveerd in 1861. Bakklandet is ook de thuishaven van Trampe, de eerste fietslift ter wereld, die je de heuvel opbrengt die naar een historisch fort leidt.

5. Nusfjord en Henningsvær, Lofoten

Het okerkleurige en roodgeverfde vissersdorp Nusfjord op de Lofoten is een van de oudste en best behouden vissersdorpen van Noorwegen. Breng een nacht door in een van de traditionele vissershutten

De entreekosten bieden toegang tot verschillende tentoonstellingen en de Salteriet Galerie. Bezoek de vintage en eigenzinnige winkel Nusfjord Landhandel of trakteer jezelf op een heerlijke maaltijd met Arctische ingrediënten in Restaurant Karoline.

Het vissersdorp Henningsvær in Lofoten is een culturele hotspot. De gemeenschap hier is zo uniek dat het sinds 2022 door de Noorse autoriteiten is aangemerkt als cultureel erfgoed. Ontdek galerieën zoals de KaviarFactory, Galleri Lofoten en Engelskmannsbrygga.

De smalle straatjes zijn vol leven met schattige winkeltjes, gezellige cafés en uitnodigende restaurants, zoals het culturele centrum Trevarefabrikken.

6. Nyksund, Vesterålen

Nyksund in Vesterålen, net ten noorden van Lofoten, was ooit een welvarend en levendig vissersdorpje, maar werd in de jaren 1970 vrijwel een spookstad toen het te klein werd voor de moderne visindustrie. Maar niet alles ging verloren.

In de jaren 1980 kwam een groep Duitsers op bezoek. Ze vonden de plek zo geweldig dat ze besloten om het te restaureren en de historie ervan te redden.

Er wonen vandaag de dag ongeveer 15 mensen in Nyksund en het is een plek voor zowel creatievelingen als bezoekers. Ondanks de kleine schaal kun je naar concerten gaan, kunstgalerieën bezoeken en lokale delicatessen eten.

7. Sogndalstrand

Volg de idyllische Noordzeeweg naar het kleine kustpareltje Sogndalstrand in Rogaland. Toen zeilschepen de zeeën domineerden, kwamen mensen hier om uit te rusten en goederen te verhandelen.

Verken de schilderachtige houten huizen uit de 18e en 19e eeuw op slechts 5 kilometer ten zuiden van Egersund, waar je ook verschillende kleine galerieën en winkels vindt.

Elf van de huizen behoren tot het zorgvuldig gerestaureerde Sogndalstrand Kulturhotell. Het smalle en spectaculaire Jøssingfjord ligt vlakbij, met een boeiende mijn- en oorlogsgeschiedenis en een gloednieuw museum.

Een klein landgoed uit de 19e eeuw, Helleren, ligt verscholen onder een enorme klif in de buurt.

8. Risør

Op iets meer dan een uur van Kristiansand in Zuid-Noorwegen, ligt Risør, met zijn levendige haven en karakteristieke witte houten huizen. Het wordt beschouwd als de best bewaarde houten stad van Noorwegen en is een van de vele aan de zuidkust.

Verken het verleden en heden van Risør tijdens een rondleiding met een plaatselijke wachter in een rood uniform dat meer dan 100 jaar oud is.

Eet heerlijke zeevruchten in een restaurant aan het water, bezoek galerieën en interessante winkeltjes of overnacht in een boot. Risør organiseert verschillende festivals, waaronder het Kamermuziekfestival en het Houten Botenfestival in de jachthaven.

De oudste houten autoveerboot van Noorwegen, M/F Øisang, vaart tussen Risør en het strand van Lille Danmark op het eiland Risøya.

9. Ålesund

National Geographic heeft Ålesund uitgeroepen tot een van de mooiste havensteden van Europa. Het is beroemd om zijn art noveau-architectuur, die een belangrijk kenmerk werd toen de stad werd herbouwd na een verwoestende brand in 1904.

Leer meer over de geschiedenis en architectuur van de stad in het Art Nouveau Centrum & het kunstmuseum KUBE.

Voor een prachtig uitzicht over de stad beklim je de 418 treden van het stadspark Byparken naar het uitzichtpunt berg Aksla of je kunt een ander perspectief krijgen op het stadscentrum door te kajakken door het Brosundetkanaal.

Naast de architectuur zijn er ook veel plaatselijke winkels, cafés en restaurants in het stadscentrum, en er is zelfs een restaurant aan de top van Aksla.

10. Bryggen


Bryggen in Bergen heeft een trotse plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de belangrijkste attracties van Noorwegen. Hier werden de allereerste gebouwen in Bergen gebouwd, waarvan er nog veel over zijn in smalle steegjes met scheve houten huizen.

Delen van de middeleeuwse werf, Bryggen, zoals we die nu kennen, werden na de grote brand in 1702 herbouwd op de grondvesten uit de 12e eeuw.

Deze werf was erg belangrijk tijdens het handelsimperium van de Duitse Hanze van 1350-1750.

Er is veel meer te zien dan je op het eerste gezicht zou denken. Loop door de steegjes achter de hoofdgevel om kleine doorgangen, cafés, galerieën en winkels met traditionele ambachten te ontdekken.

11. Noors volksmuseum

Ontdek het dagelijks leven in Noorwegen van de 16e eeuw tot nu in een van de grootste openluchtmusea ter wereld. Reis door de tijd en verken 160 historische gebouwen en talloze boerderijdieren in de prachtige natuur.

Het Noors volksmuseum in Oslo laat je een kijkje nemen in verschillende delen van Noorwegen, van boerderijen op het platteland tot steden.

Echte historische kleding, meubels, Samisch handwerk en nog veel meer worden tentoongesteld en er worden het hele jaar door verschillende activiteiten en evenementen in het museum gehouden.

12. Maihaugen Museum

Het grootste openluchtmuseum van Noorwegen, Maihaugen in Lillehammer, biedt tal van activiteiten en leuke ervaringen voor alle leeftijden. Bezoek 200 historische huizen uit de 13e eeuw tot nu en leer hoe Noorse berghutten zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.

Het museum komt in de zomer echt tot leven met boerderijdieren, acteurs in historische kostuums, rondleidingen, ambachtslieden en veel leuke activiteiten voor de kinderen. Je kunt zelfs het ouderlijk huis van H.M. Koningin Sonja uit de jaren 1930 bezoeken.

Bezoek het Noors Olympisch Museum in het bezoekerscentrum van Maihaugen voor meer informatie over de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer.

Recent bekeken pagina's