Duiken en snorkelen
Neem een duik in een geheime wereld.
Onder het oppervlak van de Noorse zeeën en fjorden vind je ...
... unieke zeeflora en -fauna.
Zoek naar lichtgevende zeeslakken ...
... en verken kuilen die natuurlijk ontstonden en onder de kleurrijke anemonen zitten.
Je vindt er één in Saltstraumen in de buurt van Bodø, één van de sterkste getijstromen ter wereld. Ga altijd duiken met een lokale gids.
’De veranderende getijden onthullen het unieke en rijke Noorse onderwaterleven. Kelpwouden en zeeanemonen zijn maar twee voorbeelden van de indrukwekkende natuur waar duikers van kunnen genieten’, zegt Gunnar Midtgaard van de Norwegian Diving Association.
’Het fjord bij Trondheim heeft zelfs koraalriffen op toegankelijke diepten’, zegt Midtgaard.
Het koraalrif ligt op 39 meter diepte op Tauterryggen in het Trondheimsfjord en is het minst diepe rif in zijn soort in Noorwegen.
’Puur, helder water uit de Noordzee zorgt voor een uitstekende zichtbaarheid en draagt bij aan de rijke diversiteit in de zee langs de kust van Noorwegen’, vervolgt Midtgaard.
Met wat geluk kom je orka's tegen terwijl je de onderwaterwereld van Noorwegen verkent. De grootste kans heb je in Noord-Noorwegen.
Materiaal huur je dan bij één van de duikcentra langs de kust. Ze bieden ook rondleidingen aan naar ongelooflijke duikplekken.
Maak je klaar om vanaf een duikboot et water in te duiken in Zuid-Noorwegen...
... of volg een rondleiding met experts naar ongelooflijke wrakken, zoals Frankenwald in Gülen in Fjord-Noorwegen (hier afgebeeld).
’Ik kan ook de Konsul Carl Fisser aanraden, een wrak dat toegankelijk is voor veel duikers’, zegt Midtgaard.
Het wrak van het vrachtschip ligt in een bijna verticale positie op een diepte van 20-60 meter in het Valderøyfjord, in de buurt van Ålesund.
’Het is een grotere uitdaging om in koud water te duiken, maar het maakt de ervaring des te exotischer’, meent Midtgaard.
De watertemperatuur varieert van 2 tot 22 graden Celsius, afhankelijk van het seizoen en de locatie.
’Door de temperatuur is er maar een kort tijdvenster waarin het mogelijk is om in wetsuits te duiken. Daarom gebruiken we het vaakst drysuits’, zegt Midtgaard.