Skip to main content

Vind hieronder de meest opwindende duik- en snorkelplekken van Noorwegen.

Welk niveau je ook hebt, je vindt altijd onderwateravonturen die bij je passen. Ga duiken met je eigen uitrusting of leer duiken bij een PADI-gecertificeerd duikcentrum. Je vindt er verschillende langs de kust. Je kunt direct vanaf het land het water in, of je vaart met een boot naar een unieke plek. Snorkelen in kristalhelder water is ook een echte aanrader!

Hier zijn enkele van de bekendste en populairste snorkel- en duiklocaties:

1. Koud en helder water in Noord-Noorwegen

Saltstraumen bij Bodø

Op 30 minuten rijden van Bodø, vind je 's werelds sterkste getijdestroom, Saltstraumen, één van de bekendste duikplekken in het land. Hier zie je met wat geluk heel veel vissen, fladderende kelpwouden, kleurrijke anemonen en zeeslakken.

Omwille van de sterke stroming moet je altijd duiken met een instructeur die de omgeving goed kent. De duik wordt alleen aanbevolen voor ervaren duikers.  Beginners kunnen meegaan met begeleide duiktrips en cursussen op prachtige locaties, waar de stroming minder krachtig is.

Raftsundet in Noord-Noorwegen 

In het hoge noorden, in de 20 kilometer lange Raftsundet in Noord-Noorwegen, vind je het wrak van D/S Nordstjernen. In september 1954 zonk het 76,5 meter lange passagiersschip nadat hij van zijn koers afweek. Het wrak wordt beschouwd als één van de meest lonende duikervaringen aan de kust, maar het is niet voor beginners, aangezien het scheepswrak zich op een diepte van ongeveer 50 meter bevindt.

Kilbotn in de buurt van Harstad

Er wachten nog twee spannende wrakken in Kilbotn, in de buurt van Harstad. Verken de Duitse onderzeeër U-711 en het depotschip M/S Black Watch, dat zonk tijdens de oorlogsoperatie Operation Judgment in 1945. Als je naar de onderzeeër duikt, moet je ervaring hebben. De onderzeeër ligt namelijk op een diepte van 44-60 meter. De Black Watch bevindt zich op een meer toegankelijke diepte van 15-44 meter.

Als je pas begint met duiken, kun je cursussen volgen of gaan snorkelen en vrijduiken in de wateren rond Harstad.

Skarberget in Tysfjord

Skarberget ligt op zo'n 78 kilometer van Narvik en staat bekend als één van de beste wandduiken in het noorden van het land en is vooral populair voor nachtduiken.

Bewonder diersoorten als zeesterren en zee-egels. De enorme concentraties haring veranderen het fjord in een gigantisch feestmaal voor orka's, waardoor er een behoorlijke kans is om een glimp van deze walvissen op te vangen.

Nyksund op de Vesterålen

Op de Vesterålen staat er je pure, ongerepte natuur te wachten, zowel boven als onder water. Het heldere, arctische water rond het kleine vissersdorpje Nyksund biedt grote kelpwouden en een rijk onderwaterleven. Ga snorkelen of ga mee op duiksafari, direct vanaf één van de prachtige stranden of vanaf een RIB-boot. Cursussen in freediving worden hier ook aangeboden. 

Lofoten

Met zijn dramatische bergtoppen, lange, witte stranden en kristalhelder water, weten de Lofoten toeristen van over de hele wereld. Naast prachtige natuur is de archipel ook een spannend gebied voor te gaan duiken in wrakken! Net buiten het kleine vissersdorpje Reine ligt het wrak van de Noorse stoomboot MS Hadsel op de zanderige zeebodem. Dankzij het koude, arctische water is het wrak in goede staat, waardoor het een populaire duiklocatie is.

2. Een paradijs in Trøndelag

Domsundet en Frohavet bij Hitra

Er zijn heel wat duikavonturen in de regio Hitra in de regio Trøndelag. Geniet van de prachtige natuur of ga onder water vissen op heilbot, tarbot, mosselen en krabben in de grote freediving–zone.

Op zoek naar spannende wrakken? Bekijk dan zeker de MS Kletten aan de noordoostkant van het eiland Hitra.

3. Wild en mooi in Fjord-Noorwegen

Gulen in Fjord-Noorwegen

Je vindt talloze onderwaterschatten in Fjord-Noorwegen. Eén van de coolste is het scheepswrak DS Frankenwald, een Duits stoomschip dat in januari 1940 ten onder ging in het Sognefjord.

Het wrak is na vele jaren op de zeebodem nog steeds in zeer goede staat en wordt zelfs het mooiste scheepswrak van Noorwegen genoemd. Het dek ligt op een diepte van 24 à 34 meter. Bij goede zichtbaarheid kijk je helemaal tot aan de mast en de brug, bijna 40 meter dieper onder water!

Lyngstøylvatnet in Møre og Romsdal

Als je op zoek bent naar een unieke duikervaring, reis dan naar het Lyngstøylvatnet-meer in Ørsta, op ongeveer twee uur rijden van Ålesund in Fjord-Noorwegen. Het meer werd in 1908 gevormd door een aardverschuiving bij de rivier de Norang, waardoor een boerderij en een klein bos onder water kwamen te staan. Hier kun je duiken tussen oude bomen en boerderijmuren, en zelfs de ruïnes van de oude weg zien. Dit is de perfecte plek voor beginnende duikers.

Vevangstrømmen in Fjord-Noorwegen

In de buurt van de geweldige Atlantic Road aan de westkust van Noorwegen staan er je tal van spannende duikplekken te wachten. Eén van die duikplekken is de stroom Vevangstrømmen in Hustadvika, op 40 minuten rijden van Kristiansund. Vergeet niet om met een gids te duiken als je de stroming wilt verkennen! Bij sterke stroming wordt deze plek niet aanbevolen voor beginners.

4. Onderwateravonturen in Zuid-Noorwegen

Wrakduiken in het Korsvikfjord

Langs de kustlijn tussen Kristiansand en Søgne liggen er tal van spannende wrakken en leven er ook ongelooflijke onderwaterdieren. De MS Seattle ligt in het Korsvikfjord buiten Kristiansand en is één van die spannende wrakken.

Het vrachtschip zonk tijdens de Duitse inval in 1940 en ligt nu op een diepte van 20 à 70 meter. Hoewel het ten zeerste wordt afgeraden om het schip te betreden, kun je het van buitenaf bewonderen met een gids die de omgeving goed kent.

Lees meer over duikcentra in de buurt:

Skottevik in Lillesand

De warme Golfstroom creëert een unieke onderwaterwereld rond Skottevik in Lillesand. Ga duiken tussen een verscheidenheid aan flora en fauna en met een hele goede zichtbaarheid. Hier zijn er altijd nieuwe dingen te ontdekken! Ben je op zoek naar een pittoreske duikplek, dan ben je hier aan het juiste adres. Bewonder de prachtige natuur van dichtbij, zoals de kleurrijke zeebrasem, de grote platvissen, kabeljauwen en meervallen, om maar een paar van de soorten te noemen die je hier kunt zien.

Tregde in Zuid-Noorwegen

Tregde ligt in Zuid-Noorwegen, ongeveer tien kilometer ten oosten van Mandal. Tregde is een waar paradijs om te duiken tussen scheepswrakken.

Er liggen ongeveer 60 wrakken in de regio Tregde, waarvan sommige bijzonder indrukwekkend zijn.

Wil je liever al duikend de natuur bewonderen, ga dan naar het nabijgelegen Slettingsundet. Hier kun je duiken tussen de lipvissen, kreeften en sint-jakobsschelpen.

Meer duikopties

Filter je zoekopdracht en plan je reis vandaag nog.

Recent bekeken pagina's