Skip to main content

Noorwegen te voet - in de lengte of in de breedte

Wil je het hele land te voet doen? Noorwegen te voet - van zuid naar noord of van oost naar west. Er zijn veel routes om uit te kiezen, en de kortste wandelingen kun je al binnen een paar uur doen.

De laatste jaren is lange afstanden wandelen erg populair geworden, zoals de hele lengte van Noorwegen te voet afleggen - van Lindesnes in het zuiden tot de Noordkaap in het noorden (of andersom). Ondanks de extreem lange afstand van ruim 3.000 km hebben sinds 1951 meer dan 465 mensen de route gelopen. Heb je ooit gehoord van Oda die in 162 dagen de hele lengte van Noorwegen te voet aflegde toen ze 26 was?There are lots of other options if you don't feel like spending a half year on a trip, but still want to brag a little. What about crossing Norway from the east to the west instead? This gives you many more routes and, not least, distances, from which to choose. The shortest walks can be completed in a single day!

Er zijn heel wat andere mogelijkheden als je geen half jaar aan je reis wilt besteden maar thuis toch een beetje wilt opscheppen. Wat dacht je van Noorwegen van oost naar west te voet doen? Dat biedt je veel meer routes en, ook niet onbelangrijk, afstanden waaruit je kunt kiezen. De kortste wandelingen kun je in één dag afleggen.

Hieronder vind je verschillende routes om Noorwegen te voet te doen - zowel in de lengte als in de breedte.

Let op: sommige routes zijn niet bewegwijzerd. Wil je een overzicht van bewegwijzerde regionale wandelroutes en -kaarten, neem dan een kijkje op de website van de DNT (de Norwegian Trekking Association) of op UT.no (helaas alleen in het Noors, maar ze hebben geweldige wandelkaarten!).

Er zijn geen officiële wandelroutes om Noorwegen in de lengte te voet te doen, dus moet je je eigen route plannen.

Scrol naar beneden voor meer inspiratie!

Door Noorwegen wandelen

Als je geen tijd of zin hebt om maandenlang van zuid naar noord te lopen, dan kun je toch zeggen dat je Noorwegen te voet hebt gedaan - maar dan van oost naar west. Kies je daarvoor, dan kun je - afhankelijk van de route - de kortste stukken afleggen in tussen 30 minuten en 3 uur. Maar je kunt er ook een hele maand over doen. 

Natuurlijk kun je je eigen route kiezen en lopen waar je zelf wilt.

De kortste route is maar 1.580 meter, met andere woorden: 35 minuten wandelen! Deze route ligt in Finnmark tussen het Bøkfjord aan de monding van de Pasvikelva-rivier en de Russische grens. Gezien de huidige politieke situatie wordt deze route niet aanbevolen, en het is ook geen duidelijk bewegwijzerde route.

Bewandel in plaats daarvan één van deze populaire routes:

1. De historische Rallarveien (Navvies' road) in Narvik

Dit is de makkelijkste en leukste manier om Noorwegen te voet te doen. Begin met een schitterende treinreis over de Ofotbanen of pak in de Arctische stad Narvik de bus naar de Zweedse grens. Daar moet je uitstappen op station Bjørnfjell.

Van daaruit volg je de oude Navvies' Road, ofwel Rallarvegen. Dat kun je alleen doen of met een lokale gids. De 15 km lange tocht gaat door ruig, indrukwekkend en afgelegen terrein helemaal tot aan de Rombaksbaai (Rombaksbotn) aan het Ofotfjord. Van daaruit kun je (in de zomer) met een RIB-boot naar Narvik. De RIB vaart meestal langs een scheepswrak uit de Tweede Wereldoorlog - een prachtig fotomoment!

2. De Tysfjordroute

In Tysfjord, tussen Bodø en Narvik in Noord-Noorwegen, kun je de 12 km lange route van Hellmobotn naar de Zweedse grens lopen. Dit is de op één na kortste route door Noorwegen.

Je moet eerst naar het kleine dorp Drag. Daar kun je de boot naar Hellmobotn nemen (alleen in de zomer), waar je wandeling begint. Houd er rekening mee dat de boot maar een paar keer per week vaart, dus check de dienstregeling van Tysfjord-bootroute 18-585 goed op de Reis Nordland travel planner of neem contact op met het plaatselijke VVV-kantoor in Narvik voor hulp. De wandeling naar de grens en terug duurt ongeveer vijf uur. Het gebied rond Hellmobotn is een mooie plek om met een tent te kamperen.

3. De 'officiële' route langs breedtegraad 63°

Een mini-expeditie van een week! In Trøndelag ligt één van de populairste maar vrij lastige routes van oost naar west. Die staat algemeen bekend als de 'officiële' route om Noorwegen te voet te doen. De route loopt over de bergketen Sylan (vaak de Sylan-expeditieroute genoemd) en volgt breedtegraad 63°.

Begin je in Stjørdal, dan is deze goed bewegwijzerde route 120 km, en daar doe je gemiddeld zeven of acht dagen over. Het is ook mogelijk om vanaf luchthaven Trondheim Værnes te vertrekken. Dan ben je ongeveer even lang onderweg. Je kunt onderweg overnachten in kleine blokhutten van de Norwegian Trekking Association. De tocht eindigt bij een meer aan de Zweedse grens. Daar kun je een extra wandeling van 18 km maken en/of zelf vervoer regelen naar Stugudalen. Van daaruit zijn er busverbindingen terug naar Trondheim en Værnes.

Handig weetje: al is het gebied schitterend, zijn sommige delen erg drassig. Zorg dus dat je waterdichte laarzen bij hebt!

4. De langste route

Op zoek naar een echt expeditie-avontuur? Kijk dan eens naar één van de langere stukken, zoals deze route tussen nationaal park Femundsmarka en de Westkaap, die is geïnspireerd op de route van professionele wandelaar Espen Andreas Nielsen. De wandeling is ongeveer 640 km en Espen legde die af in 53 dagen.

Op zoek naar nog meer avonturen en belevenissen? Deze tocht kun je prima combineren met activiteiten zoals fietsen en kanoën. Je moet alleen extra goed op je planning letten als je de kano alleen een deel van je tocht wilt gebruiken (want hij moet wel terug naar de verhuurder).

Meer langeafstandswandelingen

Dol op wandelen? Ervaar de helende kracht van een pelgrimstocht! Wandel door de Noorse cultuur, kom meer te weten over de Scandinavische geschiedenis en neem deel aan een Europese traditie. Ongeacht je spiritualiteit is een pelgrimstocht in meerdere opzichten een reis.

In heel Noorwegen zijn er pelgrimroutes. De populairste zijn de negen St-Olavswegen, die allemaal uitkomen bij de Nidaros-domkerk in Trondheim, waar de gedenkplaats van Sint Olav het belangrijkste bedevaartsoord van de Scandinavische landen is sinds de heiligverklaring van Vikingkoning Olav II Haraldsson in 1031. De negen routes naar de gedenkplaats vormen samen in totaal ca. 3.000 kilometer rustige landschappen en pittoreske dorpjes met heel wat cultureel erfgoed en (h)eerlijke streekgerechten.

Zoek wandelingen in heel Noorwegen

Verken de kaart en bekijk de wandeltips in het gebied dat je wilt bezoeken.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's