Rolled-up lefse
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Lefse rolls
.
Photo:
Matprat.no
Tapas met een Noorse twist is een populaire keuze voor speciale gelegenheden met vrienden en familie.
Maar vergeet niet wat daar absoluut bij hoort:lefseruller!
Rolled-up lefse
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Lefse rolls
.
Photo:
Matprat.no
Je kunt ze maken met de ingrediënten die je zelf wilt. Eén van de populairste soorten Noorse tapas is lakseruller. Dat zijn platbroodrolletjes met gerookte zalm en roomkaas.
Wrap with smoked salmon and goat cheese
.
Photo:
Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Wrap with goat cheese and smoked salmon from Westerås restaurant
.
Photo:
Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Lefse maken heeft diepe wortels in de Noorse culinaire traditie. Je hebt maar vier ingrediënten nodig, dus het is echt makkelijk te maken.
Potatoe lefse
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Flat potato cakes
.
Photo:
Matprat.no
Platbroodrolletjes gemaakt van aardappelen
met bietensalade met lamsvlees
Ingrediënten
6 plakjes lammerull (lamsvleeswaren)
Ca. 4 el bietensalade
2 platte broden
Werkwijze
1. Verdeel de bietensalade over de platte broden gemaakt van aardappelen en leg daar de plakjes lammerull op.
2. Rol de platte broden strak op en leg ze op een bord met het randje naar beneden.
3. Snijd de uiteinden eraf en snijd elk brood schuin in twee of drie plakjes.
4. Garneer met wat kiemgroenten of andere groenten ... en klaar!
Tip: gebruik gerust tandenstokers om de rolletjes bij elkaar te houden.
Andere verrukkelijke vullingen
Trek in een andere variant? Probeer eens gerookte zalm, dun gesneden buikspek, salade met restjes kip of kalkoen of zelfs roomkaas met je favoriete jam.
Wil je ook zelfgemaakte lefser maken? Probeer dit recept maar eens:
Lefser - platbrood gemaakt met aardappelen
Ingrediënten
(voor 12-14 platte broden gemaakt met aardappelen)
1 kg aardappelen
1 tl zout
150 ml tarwebloem
100 ml gezeefd roggemeel
Werkwijze
1. Kook de aardappelen in de schil gaar. Haal de pan van het vuur, laat de aardappelen afkoelen en schil ze.
2. Pureer de aardappelen met 1 theelepel zout.
3. Roer de tarwebloem en het roggemeel door de puree. Gebruik niet te veel bloem/meel, want dat kan het platbrood een harde textuur geven.
4. Verdeel het deeg in 12-14 balletjes en gebruik een deegroller om ze uit te rollen tot rondjes met een doorsnee van ca. 20 cm.
Verhit het platbrood in een droge grillpan of op een rooster totdat het een lichte kleur krijgt en een paar goudbruine plekjes heeft. Stapel de platte broden op en dek ze af met een theedoek of iets dergelijks zodat ze zacht blijven.