Skip to main content

RECEPT:
Matpakke
Noors lunchpakketje

Ah, het goede oude matpakke (lunchpakketje) ... dat smaakt op de één of andere manier altijd beter als het een tijdje in een lunchbox heeft gezeten.

In Noorwegen hebben we een hechte band met eten dat we meenemen van thuis. Onze ouders stuurden ons met een lunchpakket naar de kleuterschool, en volwassenen nemen het mee om op het werk te lunchen of als we de natuur in gaan - waar het echt het lekkerst smaakt.

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een traditionele Noorse matpakke bestaat uit sneetjes vers gebakken brood (meestal open boterhammen) met je favoriete pålegg (beleg) en misschien wat groenten of fruit, zoals bessen.

Probeer het favoriete beleg van de Noren maar eens, zoals brunost (zoete bruine kaas), hvitost (witte kaas) met paprika, kaviar (kaviaar) en gekookt ei, leverpostei (leverpaté) met komkommer, spekeskinke (plakjes gezouten ham) of gerookte zalm met roerei.

Als iedereen z'n favoriete matpakke meeneemt, kun je ongedwongen genieten van een gezellige potluck!

Het allereerste voor een geslaagd Noors lunchpakketje is lekker vers brood!

In Noorwegen kun je in elke bakkerij of supermarkt een ruime keuze aan versgebakken brood vinden (vaak hebben ze 10-15 soorten met verschillende graansoorten en volkoren brood).

Bij veel Noorse hotels en accommodaties met personeel kun je je eigen lunchpakket maken voor later op de dag. Neem een lunchbox mee naar het ontbijtbuffet, smeer een paar boterhammen ... en voilà - gratis lunch! Maar let op: soms wordt daar wel een extra vergoeding voor gevraagd.

En als je dan toch bij het ontbijtbuffet bent, proef dan ook eens het wat meer, eh, 'exotische' Noorse beleg en de smeersels - het hoort bij de Noorse ervaring!

Bak je eigen brood

Bak je eigen brood Heb je inspiratie opgedaan om zelf brood te bakken? Probeer dan het recept voor bruin brood met gerst en haver van het Noorse Informatiebureau voor Brood en Graan maar eens! Het is niet alleen gezond, maar ook overheerlijk. Dit recept is van de talentvolle Noorse bakker Arild Mellemsæther.

Ingrediënten

Met dit recept maak je: 2 broden
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Totale tijd: 3-4 uur incl. voorbereidingstijd, rijzen en bakken.

Granen om te weken
150 g tarwe, bruin
25 g tarwezemelen
60 g gerstemeel
60 g haver
250 ml water

Het deeg
450 g tarwebloem
300 g volkorenmeel
20 g zout
25 g verse gist
350 ml magere melk

Een beetje melk als glazuur en wat haver om over de broden te strooien.

Bereiding

1. De granen weken: meng de tarwe, de tarwezemelen, het gerstemeel en het water in een grote mengkom. Laat de granen ca. 30 minuten op kamertemperatuur weken.

2. Het deeg afmaken: doe de overige ingrediënten in de mengkom. Kneed het deeg met een handmixer (keukenmixer). Eerst 3 minuten op lage snelheid, daarna nog eens 3 minuten op hogere snelheid.

3. Laat het deeg ca. 30 minuten rusten voordat je het met je handen kneedt. Laat het weer 20 minuten rusten.

4. Verdeel het deeg in tweeën en vorm er twee broden van. Bestrijk de broden met de melk en wentel ze door de haver voordat je ze in twee broodvormen van elk 2 liter legt. Dek de vormen af en laat het deeg op een warme plek ongeveer 40 minuten rijzen.

5. Verwarm de oven voor op 210°C. Bak de broden in het onderste gedeelte van de oven goudbruin. Dat duurt ongeveer 40 minuten.

6. Haal de broden meteen uit de broodvormen en laat ze afkoelen op een (oven)rooster.

Een goede tip voor een lunchpakketje: gebruik een lunchbox met verschillende vakjes. Niemand vindt het leuk als de boterhammen aan elkaar of aan het deksel blijven plakken. Noren gebruiken vaak mellomleggspapir (dunne velletjes waxpapier of bakpapier) om hun boterhammen gescheiden te houden.

Rugzakrecepten

Bekijk eten en tussendoortjes voor je avontuur in de buitenlucht.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's