Skip to main content

Het allereerste voor een geslaagd Noors lunchpakketje is lekker vers brood!

In Noorwegen kun je in elke bakkerij of supermarkt een ruime keuze aan versgebakken brood vinden (vaak hebben ze 10-15 soorten met verschillende graansoorten en volkoren brood).

Bij veel Noorse hotels en accommodaties met personeel kun je je eigen lunchpakket maken voor later op de dag. Neem een lunchbox mee naar het ontbijtbuffet, smeer een paar boterhammen ... en voilà - gratis lunch!  Maar let op: soms wordt daar wel een extra vergoeding voor gevraagd.

En als je dan toch bij het ontbijtbuffet bent, proef dan ook eens het wat meer, eh, 'exotische' Noorse beleg en de smeersels - het hoort bij de Noorse ervaring!

Bak je eigen brood

Bak je eigen brood Heb je inspiratie opgedaan om zelf brood te bakken? Probeer dan het recept voor bruin brood met gerst en haver van het Noorse Informatiebureau voor Brood en Graan maar eens! Het is niet alleen gezond, maar ook overheerlijk. Dit recept is van de talentvolle Noorse bakker Arild Mellemsæther.

Ingrediënten

Met dit recept maak je: 2 broden
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Totale tijd: 3-4 uur incl. voorbereidingstijd, rijzen en bakken.

Granen om te weken
150 g tarwe, bruin
25 g tarwezemelen
60 g gerstemeel
60 g haver
250 ml water

Het deeg 
450 g tarwebloem
300 g volkorenmeel
20 g zout
25 g verse gist
350 ml magere melk

Een beetje melk als glazuur en wat haver om over de broden te strooien.

Bereiding

1. De granen weken: meng de tarwe, de tarwezemelen, het gerstemeel en het water in een grote mengkom. Laat de granen ca. 30 minuten op kamertemperatuur weken.

2. Het deeg afmaken: doe de overige ingrediënten in de mengkom. Kneed het deeg met een handmixer (keukenmixer). Eerst 3 minuten op lage snelheid, daarna nog eens 3 minuten op hogere snelheid.

3. Laat het deeg ca. 30 minuten rusten voordat je het met je handen kneedt. Laat het weer 20 minuten rusten.

4. Verdeel het deeg in tweeën en vorm er twee broden van. Bestrijk de broden met de melk en wentel ze door de haver voordat je ze in twee broodvormen van elk 2 liter legt. Dek de vormen af en laat het deeg op een warme plek ongeveer 40 minuten rijzen.

5. Verwarm de oven voor op 210°C. Bak de broden in het onderste gedeelte van de oven goudbruin. Dat duurt ongeveer 40 minuten.

6. Haal de broden meteen uit de broodvormen en laat ze afkoelen op een (oven)rooster.

Rugzakrecepten

Bekijk eten en tussendoortjes voor je avontuur in de buitenlucht.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's