RECEPT:
Matpakke
Noors lunchpakketje
Ah, het goede oude matpakke (lunchpakketje) ... dat smaakt op de één of andere manier altijd beter als het een tijdje in een lunchbox heeft gezeten.
In Noorwegen hebben we een hechte band met eten dat we meenemen van thuis. Onze ouders stuurden ons met een lunchpakket naar de kleuterschool, en volwassenen nemen het mee om op het werk te lunchen of als we de natuur in gaan - waar het echt het lekkerst smaakt.
Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een traditionele Noorse matpakke bestaat uit sneetjes vers gebakken brood (meestal open boterhammen) met je favoriete pålegg (beleg) en misschien wat groenten of fruit, zoals bessen.
Probeer het favoriete beleg van de Noren maar eens, zoals brunost (zoete bruine kaas), hvitost (witte kaas) met paprika, kaviar (kaviaar) en gekookt ei, leverpostei (leverpaté) met komkommer, spekeskinke (plakjes gezouten ham) of gerookte zalm met roerei.
Als iedereen z'n favoriete matpakke meeneemt, kun je ongedwongen genieten van een gezellige potluck!
Een goede tip voor een lunchpakketje: gebruik een lunchbox met verschillende vakjes. Niemand vindt het leuk als de boterhammen aan elkaar of aan het deksel blijven plakken. Noren gebruiken vaak mellomleggspapir (dunne velletjes waxpapier of bakpapier) om hun boterhammen gescheiden te houden.