Skip to main content

Doe inspiratie op en ontdek alles wat je moet weten om in Noorwegen te trouwen. Het schitterende Noorse landschap vormt de perfecte achtergrond voor jullie speciale dag.

Of het nou om een exclusieve bruiloft voor jullie tweetjes gaat, met maar een paar gasten of om een uitbundig feest met veel familie en vrienden - Noorwegen heeft veel fantastische en unieke locaties voor het huwelijk van jullie dromen. Scrol naar beneden voor inspiratie. 

Er zijn bepaalde formele procedures die moeten worden gevolgd:

Hoe kun je trouwen in Noorwegen

Trouwen is een recht voor iedereen zonder beperkingen wat betreft etnische afkomst, nationaliteit of religie. Jullie moeten allebei ouder zijn dan 18 en uit vrije wil trouwen.

De Noorse huwelijkswet is genderneutraal. Dit betekent dat ook stellen van hetzelfde geslacht in Noorwegen kunnen trouwen.

Zowel Noren als buitenlanders moeten een formulier sturen naar het Noorse belastingkantoor in de plaats waar ze willen gaan trouwen om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de voorwaarden die zijn verbonden aan in het huwelijksbootje stappen. Dat heet een 'verklaring van geen belemmering', prøvingsattest in het Noors (zie de link in het feitenkader links).

Inwoners van andere Scandinavië landen en buitenlandse burgers die in Noorwegen een permanente verblijfsvergunning hebben, volgen dezelfde procedures als Noorse staatsburgers. Andere buitenlandse burgers moeten extra informatie verstrekken. Lees hier meer: trouwen in Noorwegen als jullie allebei buitenlandse burgers zijn.

Het huwelijk moet worden voltrokken door een erkende ceremoniemeester (vergelijkbaar met een ambtenaar van de burgerlijke stand) die je van tevoren moet boeken. Elke gemeente heeft een overzicht van plaatselijke ceremoniemeesters. Bij een christelijk huwelijk is dat meestal een pastoor en bij een burgerlijk huwelijk in landelijke gebieden is dat vaak de burgemeester. Vergeet niet te checken of er kosten zijn verbonden aan de huwelijksvoltrekking door de ceremoniemeester.

Dit is een samenvatting van de informatie die beschikbaar is op de website van de Noorse belastingdienst. Daar kun je meer lezen over het traject richting jullie huwelijk - stap voor stap.

Waar kun je trouwen in Noorwegen

Je kunt trouwen waar jullie maar willen! Wie moeten er fysiek aanwezig zijn bij het huwelijk? Een ceremoniemeester, twee getuigen en natuurlijk jullie tweetjes. Hier volgt een lijst met uitstekende locaties voor traditionele witte bruiloften, sportieve bruiloften in de buitenlucht en bruiloften in landelijke gebieden.

Handig weetje: vergeet niet dat de onderstaande hotels maar een beperkte beschikbaarheid hebben, dus boek ruim op voorhand om de datums die jullie willen vast te leggen.

1. Trouwen in de natuur

Er zijn veel plaatsen waar je buiten in de Noorse natuur kunt trouwen zoals op een strand, bij een vuurtoren of in een bos. Zijn jullie een sportief stel, vier dan jullie bruiloft op nieuwe hoogtes zoals op de top van een berg. In die setting heb je echt het gevoel dat je vliegt!

Aan het Hardangerfjord ligt één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Noorwegen: de rotsformatie Trolltunga in Ullensvang. Eén keer per jaar organiseert de gemeente Ullensvang een dag waarop er op Trolltunga kan worden getrouwd onder begeleiding van violisten, waarbij de burgemeester zelf de huwelijken voltrekt.

In 2023 is dat op vrijdag 4 augustus.

Zowel jullie gasten als jullie zelf moeten wel een goede conditie en de nodige wandelervaring hebben, want de wandeling is 20 kilometer (heen en terug), duurt tussen de 8 en de 12 uur en heeft een hoogteverschil van 320 meter.

Tip: Trolltunga Active en Trolltunga Adventures bieden overnachtingsmogelijkheden in hun comfortabele kamp in de bergen in de buurt van Trolltunga. Kom hier meer te weten over trouwen op Trolltunga.

2. Historische huwelijken

Geen zin in zo'n lange wandeling?

Laat je inspireren door één van de beroemdste schilderijen uit de Noorse kunstgeschiedenis: Bruidsprocessie aan het Hardangerfjord.

De kerk op het schilderij van Tidemand en Gude is geïnspireerd op de charmante kerk van Ullensvang. Het romantische Hotel Ullensvang kan jullie helpen bij het organiseren van de bruiloft, bijvoorbeeld met een paard en wagen die jullie over de promenade langs het fjord van de kerk naar het hotel brengt.

De ceremonie kan ook worden gehouden in de tuin van het hotel aan de fjord of - als jullie dezelfde achtergrond willen als op het schilderij - op één van de idyllische eilandjes in het fjord.

Verder naar het noorden in Fjord-Noorwegen, naast het adembenemende Hjørundfjord, ligt het exclusieve en bijzondere fjordhotel Hotel Union Øye. Het biedt al sinds 1891 onderdak aan bergbeklimmers, leden van de koninklijke familie en aan stelletjes. Ze serveren er buitengewoon lekker eten en bieden elegante service - het toppunt van historische luxe! Wat dachten jullie van trouwen in dit prachtige pareltje bij de imposante Sunnmøre-alpen aan het glinsterende fjord? Je kunt een nachtje boeken, of lekker een heel weekend blijven.

Ontdek exclusieve historische hotels zoals landhuis Bårdshaug Herregård, en nog veel meer:

3. Witte bruiloften

Droom je van een witte bruiloft? Kom dan naar de magische wereld van sneeuw en ijs - perfect voor een winterbruiloft!

In het Sorrisniva Igloo Hotel in Alta, Noord-Noorwegen, worden zowel christelijke als burgerlijke huwelijksceremonies gehouden in de ijskapel. De ijskapel wordt elk jaar helemaal opnieuw gebouwd van ijs en sneeuw en is ontworpen rond en versierd met een speciaal kunstthema dat elk jaar wordt gekozen.

Stel je eens voor in Noord-Noorwegen het geluk te hebben om elkaar het jawoord te geven onder het noorderlicht!

Nog verder richting het noorden ligt Snowhotel Kirkenes. Hoewel het geen traditionele trouwlocatie is, kun je het hele sneeuwhotel wel boeken voor bruiloften. Het hotel kan 40 gasten onderbrengen, en in de nabijgelegen chalets kunnen er nog eens 40 overnachten.

Het meest zuidelijk gelegen sneeuwhotel van Noorwegen, Hunderfossen Snowhotel, staat in Lillehammer. Veel koppels hebben elkaar in deze indrukwekkende ijskathedraal al het jawoord gegeven! Het hotel en de ijsbar zijn zo uitgehouwen dat ze lijken op trollen en sprookjeswezens die zo zijn weggelopen uit de Noorse folklore.

Het hotel ligt middenin een winterpark met paardenkoetsen en leuke sneeuwactiviteiten voor jong en oud - het is een magisch winteravontuur! Het hotel is in de winter open van eind januari tot begin maart.

Lees meer over sneeuw- en ijshotels in Noorwegen.

4. Kerkelijke huwelijken

Staafkerken liggen meestal in charmante dorpjes, en sommige daarvan stellen hun kerkdeuren nog steeds open voor bruiloften.

Noorwegen heeft de meeste nog bestaande staafkerken ter wereld en zijn versierd met houtsnijwerk dat al uit de Vikingtijd stamt. Al honderden jaren wisselen koppels hun geloften uit in deze kerken.

Zo kunnen jullie bijvoorbeeld trouwen in de 800 jaar oude staafkerk van Eidsborg in de groene omgeving van het West-Telemark Museum Eidsborg (op de foto). Je kunt in het museum voor de bruiloft een Noorse bruidsbunad, huren - een traditionele Noorse klederdracht. Op vijf kilometer van Eidsborg ligt het bekende Dalen Hotel waar je na de ceremonie de receptie kunt houden. Dalen Hotel is al meerdere keren in de prijzen gevallen en is uitgeroepen tot één van de beste historische luxehotels ter wereld tijdens de World Luxury Hotel Awards 2022.

Op maar vier kilometer buiten het bruisende Oslo staat bij het Norsk Folkemuseum, het Noors volksmuseum een andere schitterende staafkerk. Als je de evenementenlocatie Gjestestuene boekt, kunnen jullie de huwelijksvoltrekking laten doen in de naastgelegen middeleeuwse staafkerk uit de 12e eeuw.

Trouwen in de staafkerk van Gol of in de staafkerk van Heddal behoort ook tot de mogelijkheden. Wie niet in de streek woont, moet dan wel een vergoeding betalen voor de ceremonie en de pastoor.

Kom meer te weten over de verbazingwekkende Noorse staafkerken.

5. Landelijke bruiloften

Lekker relaxt door de gouden velden struinen. Willen jullie de hele familie bij elkaar hebben, dan is een landelijke bruiloft een uitgelezen optie!

Een herenboerderij biedt niet alleen ruimte, maar is ook een serene trouwlocatie. Boen Gård in Kristiansand ligt idyllisch aan de rivier en heeft een voortreffelijke menukaart.

Jullie kunnen ook trouwen bij Hoel Gård aan het Mjøsa-meer. Dat kan zowel buiten in de historische tuin (op de foto) als in de statige balzaal.

In Noord-Noorwegen kun je ook boerderij Til Elise in de buurt van Mo i Rana boeken voor bruiloften met tussen de 45 en de 90 gasten.

Goed om te weten: de boerderijen hebben romantische bruidssuites om jullie eerste nacht als pasgetrouwd stel door te brengen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Zoek meer prachtige plekken voor een bruiloft vol landelijke luxe.

6. Burgerlijke huwelijken

Een burgerlijke ceremonie is een niet-religieuze, rechtsgeldige huwelijksceremonie. In het stadhuis van Oslo kun je trouwen bij het schilderij Leven van Munch.

Om hier te kunnen trouwen, moet je liefst een jaar of uiterlijk 2 weken op voorhand een afspraak maken voor jullie huwelijksvoltrekking.

De ceremonie wordt gehouden in de Munchzaal, en jullie kunnen maximaal 30 gasten meebrengen. De gemeente zorgt dat de zaal wordt versierd.

Meer informatie is te vinden op de officiële website van de gemeente Oslo.

Jullie kunnen ook trouwen in het stadhuis van andere steden zoals Kristiansand, Trondheim en Tromsø - om er maar een paar te noemen.

Het draait allemaal om de details

Al moet je natuurlijk wel wat moeite doen om een bruiloft te plannen, Noorse hotels en evenementenlocaties helpen graag een handje om jullie speciale dag onvergetelijk te maken.

Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het samenstellen van het menu en hebben veel kennis over alles wat er in de regio allemaal beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan bloemen, decoraties, (live) muziek, vervoer met paard en wagen, oldtimers, trouwfotografen en nog heel veel meer.

Wees je er wel van bewust dat als je ervoor kiest buiten te trouwen, je heel veel kunt regelen, alleen het weer niet. Sommige mensen zeggen dat regen op je trouwdag geluk betekent - neem dus voor het geval dat paraplu's en regenjassen mee.

We wensen jullie de bruiloft van je dromen toe in Noorwegen! Vergeet niet dat in Noorwegen liefde vrij is. Je kunt een aanzoek zoek doen aan, kussen of trouwen met wie je maar wilt!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's