Skip to main content

Haal het beste uit je vakantie in Noorwegen met deze 10 suggesties voor adembenemende natuurervaringen. Wil je enkele van de 20.000 kilometer weelderige wandelpaden verkennen, naar een afgelegen strand gaan, de middernachtzon bewonderen of meegaan op een safari?

1.Maak een legendarische rondreis

Soms is de reis net zo belangrijk als de bestemming. Langs de Norwegian Scenic Routes vind je de mooiste kunst, design en architectuur van het land, mooi geïntegreerd in het prachtige landschap. De wegen liggen verspreid over het hele land, van Jæren in het zuiden tot Varanger in het noorden. Ze staan bekend om hun spectaculaire rustplaatsen en uitkijkpunten. Samen zijn de 18 wegen 2.151 kilometer lang en banen ze zich kronkelend een weg door bergen en valleien, langs de kust en watervallen, door weelderige cultuurlandschappen en tot in schilderachtige vissersdorpjes.


2. Bewonder de middernachtzon

De magie van de middernachtzon kun je moeilijk in woorden bevatten. Het licht doet het landschap baden in diepgouden kleuren wat soms voor een heel emotionele ervaring zorgt. De lange, heldere avonden en nachten in het noorden van Noorwegen doen echt iets met een mens. Midden in de nacht kun je gaan wandelen in de bergen, zwemmen in zee, wandelen langs witte stranden, of gaan vissen of walvissen spotten. Hoe verder je naar het noorden reist, hoe langer die middernachtzonperiode duurt. Ga je naar Spitsbergen, dan kun je van 20 april tot 22 augustus dit uitzonderlijke licht ervaren.

3. Ontdek de wandelmogelijkheden

Met meer dan 20.000 kilometer gemarkeerde paden is Noorwegen een echt wandelparadijs. Beslis eerst of je langere hikes van enkele dagen wilt doen, of als je liever kortere wandelingen maakt in steden. Dan kun je je opties bekijken. Heb je liever steile bergen, glooiende heuvels, diepe bossen, klaterende watervallen of groene valleien? Bekijk dan onze wandelkaart met honderden tips voor korte en lange uitstappen door het hele land. En breng zeker je camera mee!

4. De beste uitzichten

Waarom zijn we toch zo gefascineerd door uitzichten? Geeft het een gevoel van controle? Of willen we een nieuw perspectief? In verschillende delen van het land kun je aan de beschaving ontsnappen met een gondellift of kabelbaan tot boven op een berg of tot aan een ander uitkijkpunt. Aan de top kun je genieten van een panoramisch uitzicht, een ommetje maken, en misschien zelfs een hapje eten.

Een aantal beroemde voorbeelden zijn Krossobanen in Rjukan, Loen Skylift, Fjellheisen in Tromsø en Ulriksbanen in Bergen. Krossobanen was de eerste in zijn soort in Europa en de Loen Skylift is één van de steilste gondelliften ter wereld. In slechts vijf minuten neemt die je van aan het fjord tot aan de top van de berg Hoven (1.011 meter boven de zeespiegel.

Gondelbanen en kabelliften

5. Ga op gletsjertocht

De gletsjertocht is een indrukwekkende ontmoeting met de natuur en ook een buitengewone ervaring. Er zijn ongeveer 1.600 gletsjers in Noorwegen. In de zomer bieden tal van plaatselijke klimbedrijven en ook de Norwegian Trekking Association (DNT) veilige, begeleide gletsjertochten en tours aan. Doorkruis massieve blokken ijs met spleten en ijsvallen, of beklim ijsmuren. Op sommige gletsjers kun je ook zomerskiën.

Jostedalsbreen in Fjord-Noorwegen is de grootste gletsjer op het Europese vasteland. Hij heeft meer dan 50 gletsjerarmen, waaronder de Briksdalsbreen en Nigardsbreen. Nigardsbreen is de meest toegankelijke gletsjer van het land.

6. Noorwegen op twee wielen

Op fietsvakantie krijg je een nieuw perspectief op natuurlijke hoogtepunten zoals fjordlandschappen in Fjord-Noorwegen, de bergweg Trollstigen en de kustroute Kystriksveien. Gevarieerd terrein, gemarkeerde paden en een steeds groter aantal fietsparken zorgen ervoor dat Noorwegen een droombestemming is voor alle soorten fietsers. Heel wat plekken bieden begeleide tours en fietsarrangementen  Eilandhoppen met de fiets is een ander leuk avontuur voor actieve gezinnen. Dit kun je bijvoorbeeld doen langs de kust in Helgeland of Trøndelag.

7. Ontdek het perfecte strand

Wit en breed, klein en beschut. Noorwegen is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt voor een strandvakantie, maar je zou versteld kunnen staan! Dankzij de op één na langste kustlijn ter wereld kun je stellen dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Elk strand heeft zijn eigen charme, of je nu houdt van een levendig stadsstrand of een afgelegen baai. 17 Noorse stranden hebben het cerfiticaat Blauwe Vlag dat wordt toegekend op basis van de voorzieningen, de omgeving en de netheid. Veel Noorse stranden zijn ook een prima beginpunt voor wateravonturen, zoals surfen. Of wat dacht je ervan om je reisgezel te verrassen met een duikcursus?

8. Kies je peddelparadijs

Ga met de stroom mee op een fjord, meer, rivier, of langs de kust. Beleef de archipel van Zuid-Noorwegen met duizenden grote en kleine eilanden, of peddel van strand tot strand tussen idyllische vissersdorpjes in Noord-Noorwegen. In elk geval, we garanderen je een VIP-waardige natuurervaring. Kano- en kajakverhuur zijn over het hele land beschikbaar. Je vind ook een breed aanbod aan peddelcursussen en groepsuitstappen van verschillende moeilijkheidsgraden.

9. Ga op safari

Safari’s gaan niet enkel om zebra’s in de savanne. Ook in het noorden zijn er talloze fascinerende dieren. Tijdens een begeleide safari kun je ze vanop een dichte, maar toch ook veilige afstand bewonderen. Bewonder walvissen en gigantische koningskrabben in Noord-Noorwegen, muskusossen in Dovrefjell, orka’s in Fjord-Noorwegen en elanden en bevers in Oost-Noorwegen. Dankzij de beroemde zeevogelkolonies, Arctische vogelsoorten en de grootste Europese populatie zeearenden is Noorwegen ook een geliefde bestemming voor vogelspotters.

10. Ontdek de fjorden

Egypte heeft zijn piramides. De Verenigde Staten hebben de Grand Canyon. Peru heeft Machu Picchu. En Noorwegen heeft de fjorden. Als je het Noorse fjordenlandschap nog nooit hebt kunnen ervaren, dan heb je iets heel bijzonders om naar uit te kijken.

Er zijn er meer dan 1.000 over het hele land. Sommige zijn wereldberoemd, andere dan weer totaal onbekend. We willen de meest iconische fjorden zoals het Hardangerfjord, het Sognefjord en de UNESCO-werelderfgoedfjorden Geirangerfjord en het Nærøyfjord zeker geen oneer aandoen. Toch is het ook goed te onthouden dat het stedelijke Oslofjord en de fjorden in Noord-Noorwegen ook fantastische ervaringen te bieden hebben.

Natuurlijke hoogtepunten

Recent bekeken pagina's