Skip to main content

10 gezinsvriendelijke avonturen in de natuur

De Noorse natuur is één grote speeltuin - of je nou wilt gaan kanoën, gletsjerwandelen, mountainbiken, surfen of wilde dieren ontdekken. Hier zijn onze 10 favoriete gezinsvriendelijke zomeractiviteiten.

Tijd doorbrengen in de natuur is leuk en gezond, maar soms hebben kinderen een beetje aansporing nodig.

Noorwegen is een natuurlijke speeltuin en een bestemming van wereldklasse voor gezinnen met kinderen. Of je nou op zoek bent naar activiteiten die verbinden of die de adrenaline door je lijf laten gieren - Noorwegen heeft het voor je!

1. Gletsjerwandelen

Noorwegen heeft een aantal betoverende gletsjers, vooral in Fjord-Noorwegen en Noord-Noorwegen. Veel van de aangeboden begeleide tochten zijn geschikt voor gezinnen en kinderen vanaf 7 of 8 jaar. Maak mooie herinneringen bij het krachtige, indrukwekkende blauwe ijs!

Of ga skiën - midden in de zomer! Hoog in de bergen en op de gletsjers smelt de Noorse sneeuw nooit. Eén van de populairste plekken om te gaan zomerskiën is skigebied FONNA op de Folgefonna-gletsjer in het hart van het mooie Hardanger.

2. Mountainbiken

Ga in Noorwegen op mountainbikevakantie en laat de kinderen de geweldige sensatie van vrijheid en adrenaline ervaren die je krijgt van over bergpaden racen! De meeste fietsparken hebben mogelijkheden voor beginners, kinderen en ervaren sensatiezoekers zodat het hele gezin kan meedoen.

3. Paardrijden

Zadel je paard en ervaar de natuurlijke schoonheid van Noorwegen te paard. Talrijke aanbieders in het hele land hebben je van alles te bieden - van korte excursies tot meerdaagse begeleide tochten. Ga je naar Noord-Noorwegen? Dan kun je zelfs een rit maken onder het noorderlicht of onder de middernachtzon. Zie je het voor je?! In Fjord-Noorwegen kun je kennismaken met een uniek Noors paardenras: de prachtige fjordenpaarden.

4. Een tocht met een hondenslee, maar dan op wielen

Geen sneeuw? Geen probleem! Huskies zijn ook in de zomer dol op rennen, dus maak eens een tocht op wielen. Dat is niet alleen echt een leuke activiteit voor het hele gezin, maar ook een geweldige manier om de natuur te ervaren. Houd je vast!

5. Wildsafari's

Je hoeft niet helemaal naar Afrika om wilde dieren te zien. Ontdek de Arctische zeefauna op z'n best tijdens een walvissafari op de Vesterålen in Noord-Noorwegen, waar je de indrukwekkende potvissen het hele jaar door kunt spotten. Op het Noorse vasteland kun je meegaan op een begeleide safari en dieren zoals elanden, muskusossen, papegaaiduikers, zeearenden en nog veel meer van dichtbij bekijken.

Maar onthoud dat het wilde dieren zijn. Laat ze met rust en houd afstand of trek je langzaam en rustig terug. Maak de wilde dieren niet bang en benader ze niet, want soms zetten ze de achtervolging in als ze zich bedreigd voelen.

6. Kajakken en kanoën

Of je nou in een kano of kajak op onze fantastische fjorden of rustige meren peddelt of tussen de kleine eilandjes van een eilandengroep - op het water zijn brengt je dicht bij de natuur en zorgt gegarandeerd voor een gedenkwaardig gezinsavontuur.

Je kunt overal in het land kano's en kajaks huren, en er zijn talloze cursussen en begeleide tochten voor gezinnen.

7. Klimparken en via ferrata's

Noorwegen heeft heel wat outdoor en indoor klimparken en via ferrata's met routes en uitdagingen voor iedereen. Sommige voeren je over glinsterende fjorden en imposante bergen, en anderen bieden je een prachtig uitzicht over de stad. Sommige parken hebben zelfs ziplines! Geniet van de spectaculaire omgeving bij Via Ferrata Loen in Nordfjord, waarbij je de langste brug van Europa moet oversteken. Of durf je de 'Ragnarok Extreme' aan? Dat is één van de zwaarste routes van Noorwegen.

De minimumleeftijd voor via ferrata's ligt tussen de 10 en de 12 jaar voor de makkelijkste route en tussen de 14 en 15 jaar voor de moeilijkste.

8. Op krateronderzoek

In de ijstijd ontstonden er door een natuurlijk proces in de rotsen kraters van allerlei verschillende afmetingen. Sommigen zijn gevuld met water en groot genoeg om in te zwemmen, en anderen hebben natuurlijke waterglijbaan!

9. Surfen

Van de Lofoten in het noorden tot Rogaland in het zuidwesten geniet je het hele jaar door van geweldige omstandigheden om te surfen en te waterkiten. Twee van de bekendste plekken om in koud water te surfen zijn de stranden van Jæren in Rogaland en de Lofoten-eilanden. Nog nooit gesurft? Geen zorgen. Plaatselijke experts geven je de beste tips voor beginners. Vergeet niet om altijd een wetsuit te dragen - je bent per slot van rekening in Noorwegen.

10. Plezier op de rivier

Noorwegen heeft de beste rivieren ter wereld om op te raften - vol stroomversnellingen, kronkels en bochten. Je kunt ook andere familieleden meenemen en gaan raften op rustiger water. De meest bekende raftbestemming van het land is Sjoa in de Gudbrandsdalen-vallei in Oost-Noorwegen, waar je ook kunt raften met het hele gezin. Meegaan op een canyoningtocht is ook een echte aanrader.

Meer kindvriendelijk plezier

Recent bekeken pagina's