Skip to main content

Onze favoriete zoete delicatessen

Er gaat weinig boven versgebakken lekkernijen die net uit de oven komen. Noren hebben overal en altijd zin in zoete, kleverige en zachte delicatessen. Het is comfort food op zijn best. Hier volgen een aantal van onze favorieten die je niet wilt missen!

1. Vaffel

Deze zijn niet Belgisch of Amerikaans, maar Noorse wafels en ze heten vafler. Kleine hartjes komen samen om deze populaire traktatie te creëren. Je kunt de individuele hartjes uit elkaar halen en delen of alles voor jezelf houden.

Het is ook belangrijk om een goede topping uit te kiezen. Noren houden van een beetje zure room met jam of boter met een paar plakjes traditionele zoete bruine kaas.

Zo maak je wafels

2. Bolle

Boller zijn een echte Noorse klassieker en het zijn een soort zoete bolletjes. Het ziet er misschien wat sober uit, maar de schijn bedriegt aangezien dit zoete deeg vol smaak zit. Je komt ze ook niet tekort, want je komt ze tegen in bakkerijen, supermarkten, kleine winkeltjes en zelfs benzinestations.

Probeer een bolle-recept

3. Bolle 2.0

Als een gewone bolle niet zoet genoeg voor je is, bestaan er enorm veel smaakcombinaties die je kunt proberen. Je kunt ze eten met rozijnen, chocoladestukjes en zelfs vanillecustard met verse bessen!

4. Skolebrød

En dan is er nog bolle 3.0 (we kunnen echt niet genoeg krijgen van zoete bolletjes). Maak kennis met skolebrød. Skolebrød is gevuld met heerlijke vanillecustard en versierd met glazuur en kokos, dus het is echt iets voor jou als je van zoet houdt.

5. Kanelsnurr, kanelbolle, kanelknute

Als je het bolle-deeg vult met een flinke dosis suiker, kaneel en boter en dan kneedt, eindig je met de geliefde kaneelbroodjes die bekend staan als kanelsnurr, kanelbolle, kanelknute en skillingsbolle (in Bergen). De suiker maakt ze licht krokant en gekarameliseerd aan de buitenkant, terwijl de binnenkant zacht en luchtig is.

6. Svele

De dikke en luchtige pannenkoek die svele wordt genoemd, kan met veel van dezelfde toppings worden gegeten als wafels. Je kunt er ook van geniet met een mengsel van boter en suiker als je daar zin in hebt. Als je langs West-Noorwegen reist, worden ze onveranderlijk verkocht op veerboten. Proef deze zoete lekkernijen terwijl je geniet van het uitzicht op de fjorden.

7. Lefse

De dunne en zachte lefse is het Noorse antwoord op de tortilla. Deze veelzijdige wrap kan zowel hartig als zoet zijn. Het zal je niet verrassen, maar wij eten ze ook graag met de klassieke zoete vulling van suiker, boter en kaneel. Je kunt er ook een maaltijd van maken door ze te vullen met vlees of zalm.

8. Brood

Er bestaat een onuitputtelijke liefdesgeschiedenis tussen Noren en brood. We eten het bijna elke dag en de keuzes voor beleg zijn eindeloos. Het is ook perfect als je de voorkeur geeft aan gezondere bakkerswaren, want we zijn dol op volkorenbrood boordevol ingrediënten zoals zaden en noten. Er gaat weinig boven versgebakken brood met je favoriete beleg.

Recepten voor zoetekauwen

Probeer de Noorse manier van kos maar eens met wafels, zoete broodjes en andere soorten gebak en desserts.

Recent bekeken pagina's