Skip to main content

Herfst in Noorwegen

Een kleurrijke tijd om Noorwegen te ontdekken

In de maanden september, oktober en november worden de dagen korter, de lucht frisser, het eten lekkerder en de kleuren alsmaar mooier. De herfst is het uitgelezen moment voor een citytrip en in Noorwegen combineer je dan gemakkelijk een tocht door de bergen met een heerlijk bezoek aan de wellness.

De herfst in Noorwegen staat garant voor allerlei weertypes en behoorlijke temperatuurverschillen. In Zuid-Noorwegen kan het zomergevoel tot in oktober aanhouden, maar in de bergen kan de regen begin november al plaatsmaken voor sneeuw. Je weet zeker dat de herfst in aantocht is als de bladeren geel en rood kleuren.

Het Noorse woord voor herfst is høst, en dat betekent heel toevallig ook oogst.In de herfst is het oogsttijd, dus tijd voor veel verse groenten, vers fruit en wild. De Noorse culinaire cultuur neemt in deze tijd van het jaar een paar subtiele wendingen richting lokale ingrediënten, langzaam gegaarde gerechten en volle smaken die goed passen bij het koudere weer.

Oranje, rood, groen, bruin, geel ... de natuur is in de herfst echt betoverend. Vooral bergachtige gebieden zijn deze tijd van het jaar bijzonder mooi, en veel Noren gaan dan ook met hun gezin in de herfstvakantie in oktober wandelen in de bergen en de bossen.

En in het noorden begint het noorderlicht z’n dans weer aan de hemel ...

Kunstseizoen

De herfst is ook een uitgelezen moment voor een stedentrip! Dit is een prachtige tijd voor geweldige culturele ervaringen. Dat kunnen kunsttentoonstellingen, literatuurfestivals of intieme clubconcerten zijn - misschien ontmoet je daar wel een toekomstige popster! Een wandeling in één van onze indrukwekkende beeldenparken, helemaal gehuld in herfstkleuren, mag je ook niet missen.

Oslo is voor kunstliefhebbers uitgegroeid tot één van de meest opwindende culturele hoofdsteden van Europa dankzij het nieuwe MUNCHmuseum en het Nationale Museum - het grootste kunstmuseum van Scandinavië! Trondheim en Trøndelag zijn uitgeroepen tot Europese gastronomische regio's - een hemel op aarde voor lekkerbekken.

In Fjord-Noorwegen staat Bergen bekend om z'n kunst en muziek, en het is de toegangspoort tot de spectaculaire fjorden die in deze tijd van het jaar helemaal zijn gehuld in herfsttinten. In Noord-Noorwegen begint het noorderlicht ook weer aan de hemel te dansen boven Tromsø.

De herfst is ook de tijd van het jaar om gezellig samen te zijn in een blokhut met een kop warme chocolademelk bij de open haard. Het 'kos'-gevoel - het geluksgevoel dat je ervaart wanneer je je veilig, warm en goed voelt samen - is heel belangrijk als de dagen korter worden en je de regen tegen de ramen hoort tikken.

Wat draag je het beste in de herfst

Wind en regen kunnen je een natte, koude ervaring bezorgen als je in de herfst naar buiten gaat. Toch kan je met wat geluk nog genieten van de laatste zonnestralen en een stralend blauw hemel. Op voorhand weten wat je moet dragen is moeilijk, maar het is altijd een goed idee om wind- en regendichte kleding bij te hebben.

Draag verschillende laagjes wol en niet alleen één dikke trui. Dit is veel handiger en maakt het je gemakkelijk om je kleding aan de temperatuur aan te passen.

Daarnaast zal wol, in tegenstelling tot katoen, altijd goed isoleren en je warm houden, ook als je vastzit in de regen. Lees meer over Noorse wol.

Bekijk de laatste weersverwachting

Bekijk de laatste plaatselijke weersverwachting op Yr.no dat wordt verzorgd door het Norwegian Meteorological Institute en de Norwegian Broadcasting Corporation (NRK). Download de gratis weerapp van Yr voor iOS of Android.

10 herfstavonturen

Op stormjacht, wandelen, stomende sauna's en zalig eten. Dit is waarom Noorwegen op de herfstlijstje zou moeten staan!

Herfstavonturen

Stedentrips in de herfst

Dol op kunst, eten en muziek? Bezoek ons dan maar eens in het culturele hoogseizoen!

De smaak van de herfst

Dit seizoen staat helemaal in het teken van oogsten en plukken, want de bossen zijn overladen met wilde bessen, paddenstoelen en wild.

Meer herfstactiviteiten

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's