Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Autumn
Silent Morning.
Photo: Erik Jørgensen - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Herfst in Noorwegen. Een genot voor de ogen en de smaakpapillen.

De herfst is het nattere en koudere broertje van de zomer. Wanneer het landschap rood, geel en oranje kleurt, zijn er bessen en paddenstoelen in de bergen en bossen in overvloed. Wanneer voor jou de zomers te warm zijn om de natuur in te trekken, dan moet je er nu bij zijn.

De herfst is de tijd om te gaan wandelen in de frisse berglucht. Wel wordt het in september en oktober natter en winderiger, en ook kan het van tijd tot tijd hard regenen in deze maanden. Langzaam worden de dagen korter, komt de duisternis terug over het landschap, en zakken de temperaturen wanneer de winter nadert.

Het landschap baadt in gouden kleuren, en terwijl de temperatuur langzaam daalt in september, schieten de paddenstoelen uit de grond, en rijpen de bessen aan de struiken.

Ook al maakt de kust kans op herfststormen, die zware wind en regen in overvloed brengen, laat je dit niet verleiden ons niet te bezoeken. Want wees eerlijk, er is geen beter weer om gezellig warm binnen in een leuk café, restaurant of kroeg te zitten tijdens een zware storm.

Binnen is ook waar je de meeste Noren zult aantreffen in dit jaargetijde, vooral later in de herfst, wanneer de stormen zwaarder worden, vaker toeslaan, en voorbij gaan.

Children playing with leaves in The Frogner Park
Frognerparken.
Photo: CH - Visitnorway.com
The Atlantic Road autumn storm
Atlanterhavsveien.
Photo: Steinar Melby
Newly harvested apples in basket
Farsund.
Photo: Marte Kopperud - Visitnorway.com
Døråldalen, Rondane, Oppland, Autumn, mountains, sky, clouds, water, grass
Døråldalen.
Photo: Anders Gjengedal - Visitnorway.com

Seizoensgerechten

In de herfst vind je lijsterbessen in overvloed, die aan kale takken hangen. Ook betekent dit seizoen dat de oogsttijd langs de fjorden is aangebroken. Kinderen uit boerengezinnen zul je langs de wegen aantreffen met hun fruitstalletjes, waar ze appels, peren en pruimen verkopen ­ een smakelijke verleiding voor veel reizigers. In sommige streken in Noorwegen worden de lijsterbessen gebruikt om een zoete jam of gelei te maken die heel lekker is bij wild zwijn of hertenvlees. Bijna ieder Noors plattelandsgezin heeft hun eigen "geheime" recept voor appelgebak, cake en pruimentoetjes.

In het zuiden van Noorwegen is de zomer het krabseizoen, maar verder naar het noorden is dit seizoen later in het jaar. De vroege herfst is de beste tijd om krabben te vangen in Fjord-Noorwegen, en deze delicatesse wordt doorgaans gekookt en geserveerd met wittebrood, mayonaise, citroen en sla.

Ook is de herfst de tijd voor lamsvlees en schapenvlees, en Fårikål (letterlijk: schaap in kool ­wordt uitgesproken als fôariekôal) is het Noorse nationale gerecht. Dit bestaat uit schapenbouten die in een grote pot samen met kool, aardappelen en hele peperkorrels wordt gekookt. Dit gerecht heeft zelfs zijn eigen feestdag ­ jaarlijks op de laatste donderdag van september.

Dus, als je toevallig dan in Noorwegen bent, hoef je je geen zorgen te maken wat je die dag zult eten.

Wat te dragen tijdens de Noorse herfst

De wind en de regen kunnen het buitenleven een natte aangelegenheid maken in deze tijd van het jaar, maar misschien heb je geluk en tref je net een paar dagen nazomerweer aan, met zonneschijn en blauwe luchten. Voorspellen wat voor kleding je nodig hebt is moeilijk, maar winddichte regenkleding is altijd een goed idee tijdens de Noorse herfst.

Daaronder raden we je aan om meerdere dunne wollen laagjes te dragen, in plaats van één dikke trui. Dit is veel flexibeler, en maakt het makkelijker je temperatuur comfortabel te houden. Ook handig ­ wol, in tegenstelling tot katoen, behoudt zijn isolatie­eigenschappen als het nat is. En natte wollen kleding houdt je dan ook nog warm als je toch door de regen bent overvallen.

De Noorse herfst door jouw ogen

Veel toeristen kiezen ervoor om over de Atlantische Weg te rijden tijdens de herfst, om zo de zware stormen te kunnen ervaren die op deze weg beuken.

10 dingen die Noren doen tijdens de herfst


Lorelou Desjardins is geboren in Frankrijk, maar leeft sinds 2010 in Noorwegen. Op haar blog 'A Frog in the Fjord' schrijft ze over buitenlanders die proberen aan te passen aan de Noorse cultuur. Op een geestige manier vertelt ze over haar ervaringen en reflecties op Noren en de Noorse manier van leven. Hier deelt ze 10 leuke dingen die je in Noorwegen kunt doen tijdens de herfst,

Lorelou Desjardins
Foto: Privé

1. Koop rubberlaarzen en ga paddenstoelen plukken in het bos.

2. Maak het 'koselig' (gezellig) door kleine kaarsen aan te steken en het huis opnieuw in te richten.

3. Maak je klaar voor de winter: Neem elke dag wat 'tran' (levertraan), koop thermo ondergoed en brei dingen van wol (hoed, handschoenen, sjaal).

4. Kijk niet elke dag op yr.no, zodat je niet in de 'het regent alleen maar' depressie terechtkomt. 

5. Start met nieuwe activiteiten als breien, kaarten en zingen in een koor. Hier maak je nieuwe vrienden mee tijdens de donkere maanden. 

6. Begin de dagen af te tellen tot 21 december. Vanaf dan worden de dagen weer langer.

7. Reis naar de bossen of de bergen voor de prachtige herfstkleuren. 

8. Boek een reis naar Tromsø voor het Tromsø Internationale Film Festival (TIFF) in januari. 

9. Maak pompoensoep en nodig je vrienden uit voor 'høsttakkefest' (Thanksgiving).

10. Koop krabben en nodig je vrienden uit voor een 'krabbefest' (krabfeest). Of reis naar Zuid-Noorwegen om krab te eten. 

Ad

Het lokale weer en klimaat

Tijdens de herfst verliest het land sneller zijn warmte dan de zee, tegen het einde van de herfst zal de kust dan ook de hoogste temperaturen hebben. Terwijl in september de regio rond de Oslofjord vaak nog het warmst in Noorwegen is, kan je de hoogste temperaturen tegen november doorgaans langs de kusten van Rogaland en Hordaland vinden.

Afhankelijk van waar je bent gaat de herfst doorgaans over in de winter tussen half oktober en eind november. Dit kan per jaar verschillen, echter zijn de verschillen niet zo groot als in de lente. Wel begint de winter eerder in het noorden van Noorwegen en in de bergen dan in het zuidelijke laagland en langs de kust.

Onze andere drie seizoenen

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad