Skip to main content

Hammerfest

De stad Hammerfest in het hoge noorden rijst als een spectaculaire fata morgana op aan de horizon van de onbegroeide kustlijn van Finnmark.

Omdat Hammerfest wordt omringd door bergen, zandstranden en een schitterend kustlandschap is het een uitstekende uitvalsbasis voor een actieve vakantie.

Voor het mooiste panoramische uitzicht wandel je het zigzag pad op naar de top van de berg Salen, en dat is maar een kwartiertje lopen vanuit het centrum van de stad!

De Geodetische boog van Struve markeert de plaats die vroeger werd gebruikt om de omvang van de aarde uit te rekenen en staat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van UNESCO!

Wacht even, is dat … een kameel?

Klopt helemaal! Ga mee op kameelsafari of probeer andere wilde dieren te spotten zoals rendieren, adelaars en walvissen. Er is zo ontzettend veel te zien!

Ga je graag vissen? Dan ben je hier aan het goede adres.

Hier vind je een aantal van de beste plekken van Noorwegen om trofeewaardige vissen te vangen. Dat kan zowel in de zee als in de meren en rivieren in de buurt.

Wil je zowel de middernachtzon zien als witte, tropisch ogende stranden? Hammerfest heeft ze allebei.

Houd er wel rekening mee dat het water een beetje fris kan zijn … echt iets voor de Vikingen onder ons :)

Na een lange dag vol activiteiten kun je lekker ontspannen in een koepelkamer terwijl je naar het noorderlicht kijkt (in de winter, met een beetje geluk). Je kunt natuurlijk ook overnachten in een comfortabel hotel in de stad.

Hammerfest is niet alleen een spectaculaire stad aan de indrukwekkende en nauwelijks bewoonde kust, het is met haar ruim 10.000 inwoners ook de meest noordelijk gelegen stad ter wereld. Het bruist van het leven en er zijn volop activiteiten in de buitenlucht die je kunt ondernemen!

Voor fans van wandelingen is Hammerfest een absolute topper. Het landschap mag dan onherbergzaam, er zijn prima wandelmogelijkheden en niet al te steile beklimmingen. Je kunt er makkelijk je weg vinden door de kustlijn en de bergtoppen te volgen.

Beklim de traptreden van Tyventrappa Sherpa maar eens. Je wordt vanaf de berg Tyven beloond met spectaculaire uitzichten op de zeestraat Sørøysundet, en vanuit een chalet dat prijzen in de wacht heeft gesleept vanwege z'n unieke ontwerp bekijk je de middernachtzon of het noorderlicht. Je kunt er ook schuilen als het stormachtige weer aan de kust van Finnmark je overvalt.

Wanneer er cruiseschepen in de haven liggen, krijgt de stad een extra gezellige sfeer. De afgelopen jaren heeft Hammerfest zich ontpopt tot culinaire hoofdstad van Finnmark. Is het tijd om een hapje te eten, dan is er voor elk wat wils - van een traditioneel Sami-gerecht tot verrukkelijke sushi.

Er zijn verschillende manieren om naar Hammerfest te reizen.

Omdat het één van de oudste steden van Noorwegen is, kan het een beetje raar zijn dat Hammerfest zo'n moderne stad is. De geschiedenis van de stad kent verschillende pogingen van zowel de mens als Moeder Natuur om haar van de kaart te vegen. De meest drastische poging deden de nazi's in 1945 met het bevel 'dat er geen enkel gebouw mocht blijven staan'. Gjenreisningsmuseet, het wederopbouwmuseum, herdenkt de koude sombere jaren na de verwoestingen door de oorlog. Tegenwoordig staan er veel kleurrijke huizen uit de jaren '50 verspreid over de hele stad.

Meer inspiratie is te vinden op de officiële website van Hammerfest.

Bekijk alle onderstaande opties of ga meteen naar:
Bezienswaardigheden | Waar je kunt overnachten | Vervoer

Bezienswaardigheden in Hammerfest

Mis deze toppers niet!

Overnachten

Van comfortabele hotels tot gezellige blokhutten. Vind je tweede thuis in Hammerfest.

Hoe kom je in Hammerfest

Gedetailleerde reisinformatie is te vinden op de officiële website van Hammerfest.

Gebruik Entur om je reis te plannen en vind opties van het hele Noorse openbaarvervoersnetwerk.

Reis door Noord-Noorwegen

Laat je inspireren

Seizoenen en klimaat

Ondanks de ligging in het hoge noorden heeft Hammerfest geen permanent bevroren grond, want de gemiddelde temperatuur op jaarbasis is rond de 2°C. De temperatuur schommelt van gemiddeld -5°C in januari tot 11°C in juli.

De droogste maanden zijn mei, juni en juli met gemiddeld 50 millimeter neerslag. De natste periode is van oktober tot en met december.

In de zomermaanden is er constant daglicht, maar in de winter komt de zon niet boven de horizon uit. Lees meer over de middernachtzon.

Bekijk de laatste weersverwachting op yr.no.

Of bekijk de noorderlichtverwachting.

Lees meer over het noorderlicht.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Hammerfest biedt meer

Je hoeft niet te wachten tot je er bent om te ontdekken wat er allemaal te doen is. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's