Skip to main content

Leven onder de middernachtzon:

Sluit je aan bij
The Timeless Society

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om te leven zonder tijd? Dat kun je ontdekken in Noord-Noorwegen dankzij de betoverende middernachtzon en eindeloze zomernachten. Lees de verhalen van reizigers die dit voor het eerst ervaren.

“Wanneer de middernachtzon aan de hemel staat, zwem ik vaak 's nachts. Wat maakt de tijd nou uit wanneer de zon nooit ondergaat?” zegt Andreas Jogi Arild.

Kazzy uit Wales, Ruby uit het Engeland en Luca uit Italië luisteren aandachtig naar Andreas, maar ze overhandigen hun telefoons en horloges met een nerveuze blik. De komende week geven ze zich over aan het tempo van moeder natuur en de rust die zij biedt. 

De drie zijn uitgenodigd door Visit Norway om zich aan te sluiten bij “The The Timeless Society” in Noord-Noorwegen, om te ervaren hoe het leven voelt zonder het concept van tijd.

Onder begeleiding van de noordelijke locals Andreas, Inga en Rowan, ontdekt de groep dat activiteiten zoals wandelen, kajakken, vissen en yoga op elk moment van de dag kunnen plaatsvinden en zelfs na middernacht!

“Ik ben nog nooit op zo'n geweldige plek als hier geweest,” zegt Ruby.

Onder de middernachtzon

In Noord-Noorwegen gaat de zon tussen mei en juli niet onder – hij draait rond in een cirkel. Als je er niet aan gewend bent, is het vreemd om de zon zijwaarts te zien bewegen in plaats van op en onder. Maar dit betekent dat je meer kunt doen wanneer het weer dit toelaat of je kunt ervoor kiezen om te ontspannen met vrienden bij een van de meest spectaculaire landschappen ter wereld.

Want ja, het is zeker magisch te noemen wanneer de zon aan de hemel staat (het blijft Noord-Noorwegen natuurlijk!). Je ervaart waarschijnlijk dezelfde hyperactiviteit als de locals – slapen lukt je gewoon niet! Er verspreidt zich een soort middernachtzon-gekte over de hele bevolking, want deze prachtige momenten mogen niet verspild gaan. Je ziet wellicht hoe de locals op vreemde tijden hun huis verven, auto's wassen of bij hun buren op bezoek gaan.

Tijd voor plezier

Noord-Noorwegen is de perfecte plek voor iedereen die op elk moment van het jaar van het buitenleven wil genieten. Maar dit gebied is nog specialer wanneer het in de zomer overgoten wordt door de zon. Je moet er wellicht een slapeloze nacht voor opofferen, maar dat is het zeker waard.

“Ik dacht dat het moeilijk voor me zou zijn om 24 uur per dag met de zon om te gaan, maar ik voelde me helemaal niet moe. De zon geeft je energie,” zegt Luca Celentano uit Italië.

Het is verbazingwekkend hoeveel je kunt doen in een week wanneer je je geen zorgen hoeft te maken over verdwijnend daglicht.

En hoewel de middernachtzon alleen in het noorden aan de hemel staat, krijgt het hele land in de zomer veel zon. De zon verstopt zich net onder de horizon, dus het gebrek aan duisternis en het gevoel van ‘witte nachten’ kan zelfs in Zuid-Noorwegen worden ervaren – daar gaat in midzomer de zon erg laat en maar een paar uur onder.

Recent bekeken pagina's