Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Vega Vega
Credits
Vega.
Photo: Helgeland Reiseliv
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Schateilanden

De Vega-eilanden, net ten zuiden van de poolcirkel, worden de belangrijkste ongerepte pareltjes ter wereld genoemd. Niet voor niets vallen ze onder bescherming van UNESCO.

Er zijn meer dan 6500 redenen waarom je de archipel in Nordland zou moeten bezoeken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de eilanden, riffen en scheren die wachten om ontdekt te worden.  

Voor vogelspotters is de eilandengroep gewoon een juweeltje: er zijn wel meer dan 230 verschillende vogelsoorten te ontdekken. De belangrijkste vogelsoort is de eidergans, waarvan de veren zo worden gewaardeerd. Nog steeds zijn de huizen waar ze kunnen nestelen te zien, evenals de vuurtorens, vissersdorpjes en indrukwekkende landschappen.

In 2014 werd het cultuurlandschap van de archipel toegevoegd aan de lijst met natuurlijk en cultureel werelderfgoed van UNESCO. Reden daarvoor was “de manier waarop vissers en boeren in de afgelopen 1.500 jaar een duurzaam leven hebben gerealiseerd in een onherbergzaam zeegebied bij de poolcirkel, zich daarbij baserend op het inmiddels unieke gebruik om eiderdons te oogsten”. 

De Vega-eilanden zijn bovendien gecertificeerd vanwege het duurzame toerisme; het kwaliteitslabel wordt alleen toegekend aan bestemmingen die zich systematisch inzetten om de invloed van het toerisme op het milieu te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de ervaringen van bezoekers en van de geschiedenis, het karakter en de natuur van de omgeving.

Veel lokale bewoners zijn ervan overtuigd dat ze in Vega hun leven in eigen tempo kunnen leven. Híer kun je je schouders laten hangen, tot stilstand komen en ontspannen in een prachtige omgeving. Dat betekent natuurlijk niet dat er niets gebeurt - integendeel. Je kunt er echter wel je eigen tempo bepalen. Geniet van alles, van de lage stranden bij Eidem in het zuiden tot de vissershavens bij Nes, Holand en Kirkøy in het noorden. En wat dacht je van de rollende stenen en vergezichten in het westen of de groene loofbossen en de baaien en kreken in het oosten?

Ga wandelen of fietsen en adem de speciale atmosfeer van het eiland in - of het nu zware stormwolken zijn of heldere en zonnige zomeravonden. Je kunt ook een boot huren en de kust verkennen of zelfs even een hengel uitwerpen: vooral de lokale bevolking geniet van vissen in de zee, rivieren en meren. Natuurlijk kun je na een lange dag een heerlijke nacht doorbrengen in een oud vissershuisje. 

De werelderfgoedtentoonstelling in Nes en de The Lånan Exhibition bieden een uniek inkijkje in de UNESCO-status en de unieke eiderindustrie. Andere attracties zijn de kerk van Vega in Gladstad - een houten kerk uit 1864 - en het oorlogsmonument in Ylvingen, waar je ook de overblijfselen van bunkers en tunnels uit de Tweede Wereldoorlog aantreft.

Nes, Vega
Nes
Rita Johansen
Gladstad, Vega
Gladstad
Orsoyla Haarberg / www.visithelgeland.com/Vega
Tåvær view of Vega
Tåvær
Inge Ove Tysnes
Vega
Vega
Helgeland Reiseliv / www.visithelgeland.com/Vega
Ad

Sommige locaties zijn zelfs gecertificeerd

Er zijn veel plaatsen in Noorwegen waar alles draait om duurzaamheid. Toch is het een hele eer als een plaats daarvoor wordt gecertificeerd. Ze moeten jarenlang aantonen dat ze zich blijvend inzetten om hun gasten de best mogelijke beleving te bieden en om de negatieve impact van toerisme tot een minimum te beperken. Bovendien moeten de bestemmingen hun bedrijfsvoering en relaties met de lokale gemeenschappen voortdurend verbeteren - uiteraard volgens duurzame principes.

Lees meer over duurzaamheid in Noorwegen

Sustainable destination

Reizen naar en in de omgeving

Per vliegtuig
  • Neem een directe vlucht vanuit Oslo naar Brønnøysund, de dichtstbijzijnde luchthaven. Vervolgens rijd je met een taxi binnen 7 minuten naar de pier van de snelboot. 

Advertentie: Vlieg moet Widerøe naar Brønnøysund 

Per auto
  • De Vega-eilanden liggen buiten de kust van Helgeland. Je kunt de eilanden bereiken via Kystriksveien (de “kustroute”, rijksweg 17), die van Steinkjer naar Bodø voert. De E6 kronkelt helemaal door Helgeland. Eventueel kun je via Tosenvegen (landweg 76), via Mosjøen (landweg 78) of via Mo i Rana (E12) rijden.
Per trein
  • Dagelijks rijden er treinen van NSB, de Noorse spoorwegen, naar Grong en Mosjøen. Vervolgens neem je een lokale bus en de snelboot vanuit Sandnessjøen of Brønnøysund.
Per boot
  • Er is een snelveer vanuit Brønnøysund en een autoboot vanuit Horn, op 15 minuten rijden van Brønnøysund.
  • De beroemde Hurtigruten, het Noorse kustveer, doet Brønnøysund, Sandnessjøen en Nesna twee keer per dag aan. 

Meer op de Vega-eilanden ...

Je hoeft niet pas in Noorwegen je route te bepalen.

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad