Skip to main content

De Vega-eilanden

Werelderfgoed in de adembenemende natuur

De Vega-eilanden zijn uitgeroepen tot de mooiste 'onontdekte' pareltjes ter wereld.

De fascinerende tentoonstellingen en activiteiten bij het Vega werelderfgoedcentrum laten je zien hoe de eiderkweek tot de werelderfgoedstatus leidde.

De boeren op de eilanden bouwen al honderden jaren knusse 'huisjes' voor hun eidereenden.

In ruil daarvoor leveren de eenden heerlijk warm, zacht dons dat wordt gebruikt in de beste dekbedden van de hele wereld!

In de zomer kun je mee op een rondleiding bij de eiderkwekerijen.

Verken de unieke sfeer van de Vega-eilanden op twee wielen en geniet van prachtige panoramische uitzichten.

De traptreden van de Vegatrappa voeren je van het strand naar de top van de berg Ravnfloget. Daar heb je een schitterend uitzicht over de zee en de eilanden langs de kust van Helgeland (en het is met z'n bijna 2.000 traptreden een prima workout).

Ben je wel in voor een uitdaging, dan kun je bijvoorbeeld een harnas omdoen en met een gids de via ferrata gaan beklimmen.

Breng de nacht door in Vega Havhotell en geniet van de lekkerste gerechten en de rustige omgeving.

Wil je de prachtige omgeving op je eigen tempo verkennen?

Scrol naar beneden en plan je reis meteen!

De Vega-eilanden zijn een eilandengroep in de provincie Nordland, iets ten zuiden van de poolcirkel. Huur een kajak en ontdek de stranden, baaien en ondiepe inhammen. Er zijn meer dan 6.500 grotere en kleinere eilanden en klippen om te verkennen.

In 2004 werden de Vega-eilanden (inclusief Lånan en diens eilanden) toegevoegd aan de prestigieuze UNESCO werelderfgoedlijst. Dit is een hommage aan de manier waarop generaties eilandbewoners een duurzame manier van leven in stand hielden die was toegespitst op het oogsten van hun unieke eiderdons.

Ga ook zeker een kijkje nemen bij de houten parochiekerk van Vega in Gladstad die dateert uit 1864 en het oorlogsmonument op Ylvingen waar je de ruïnes van bunkers en tunnels uit de Tweede Wereldoorlog op eigen houtje kunt verkennen.

De lekkerbekken onder ons staan op Vega veel gerechten met ingrediënten uit de eilandengroep en andere delen van Helgeland te wachten. Proef plaatselijke lekkernijen zoals Vegagomme (een lokaal toetje gemaakt van gekookte melk) of doe je tegoed aan een meer gangbare (maar nog steeds overheerlijke) maaltijd.

Meer inspiratie is te vinden op de officiële website van Helgeland.

Overnachten

Naar de Vega-eilanden en omgeving reizen

Gedetailleerde reisinformatie is te vinden op de officiële website van Helgeland.

Gebruik Entur om je reis te plannen en vind opties van het hele Noorse openbaarvervoersnetwerk.

Seizoenen en klimaat

Door de gematigde wateren van de Golfstroming heeft Vega een veel milder klimaat dan andere delen van de wereld op dezelfde breedtegraad.

Het kustklimaat in Vega maakt de winters mild en de zomers betrekkelijk cool.

Januari en februari zijn de koudste maanden, met een gemiddelde temperatuur van -1 °C. Juli en augustus zijn de warmste maanden met een gemiddelde temperatuur van 13 °C. Mei en juni zijn de droogste maanden, met gemiddeld 57mm regenval. Oktober is de natste maand.

Je kunt witte nachten en noordelijke lichten in Vega ervaren, zelfs al liggen de eilanden ten zuiden van de poolcirkel.

Ontvang de laatste weersverwachting op yr.no.

Reis door Noord-Noorwegen

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

De Vega-eilanden bieden meer

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Noorwegen wacht op je

Recent bekeken pagina's