Skip to main content

Wist je dat in bijna elk Noors hotel een goed ontbijt bij de prijs is inbegrepen als je een verblijf boekt? Maar sommige plaatsen gaan nog een stap verder met het buffet. Ontdek waar je het beste hotelontbijt van Noorwegen kunt krijgen!

Ah, de geur van vers gezette koffie, zelfgebakken brood en knapperige bacon!

Zelfs middenklasse- en budgethotels in Noorwegen bieden meestal een uitgebreid ontbijtbuffet en zijn er trots op dat ze een goed begin van de dag aanbieden. Dus als je een liefhebber van ontbijt bent, heb je de juiste bestemming gekozen! Zorg er alleen voor dat je de tijd neemt om van de maaltijd te genieten.

Hoewel je veel uitgebreide buffetten tegenkomt, focussen kleinere hotels en pensions vaak op een kleiner aanbod van producten van hoge kwaliteit.

Wat je kunt verwachten

Noren zijn broodliefhebbers en bakken met trots vele verschillende broden, waaronder verrukkelijk boerenbrood, volkorenbrood en zuurdesemvarianten. In gerenommeerde hotels kun je rekenen op versgebakken brood, vaak in combinatie met croissants, zoete lekkernijen en een uitgebreid belegassortiment.

Buffetten bestaan meestal uit een selectie harde witte kazen, heerlijke Noorse blauwe kazen en de beroemde bruine kaas met zijn zoete, karamelachtige smaak. Je kunt ook een assortiment ham, jam en ander traditioneel Noors beleg verwachten, zoals leverpatés, kabeljauwkaviaar (het proberen waard!) en makreel in tomatensaus. Durf je het aan?

De meeste gerenommeerde hotels bieden ook plakjes gerookte zalm, ingelegde haring, gezouten vlees en lokale specialiteiten. Er is meestal ook yoghurt, fruit en verse groenten voor wie op zoek is naar gezondere opties. Sommige hotels bieden zelfs chiapudding en smoothie shots.

Veel hotels voorzien in dieetwensen en bieden glutenvrije en lactosevrije alternatieven.

Warm aanbod

Maak je geen zorgen, er staan ook warme gerechten op je te wachten. Verwacht een gevarieerd aanbod van onder andere eieren, spek, bonen, warme worst en aardappelen. Havermoutpap en gebakken champignons of groenten zijn ook vaak verkrijgbaar, samen met warme lokale specialiteiten. 

Op sommige plekken kun je zelfs je eigen wafel maken!

Ultiem ontbijten

Zachte, live pianomuziek begroet ons bij binnenkomst in het ontbijtrestaurant van Thon Hotel Lofoten in Svolvær, de veelgeprezen winnaar van de Twinings Beste Ontbijt-prijs. In 2023 werd de titel “Noors ontbijtkampioen” in de categorie hotelketen veroverd.

Waar begin je met zo veel keuze? Er wachten meer dan honderd lekkernijen, waaronder lokale specialiteiten zoals bekroonde kazen van boerderij Aalan, verrukkelijke bruine geitenkaas van Lofoten Gårdsysteri, fenalår (gepekelde lamsbout) en voor de avontuurlijke fijnproever: gesuikerde en gerookte kabeljauwkuit in zijn buidel.

“We zijn trots op ons toegewijde team van bakkers, patissiers en culinaire experts die het grootste deel van ons aanbod maken,” vertelt de energieke directeur van het hotel, Erik Tharaldsen.

Huisgemaakte lekkernijen in overvloed dus, met onder andere warmgerookte zalm, hartige leverpaté, falafels en wafels met malse zalm.

Zo heerlijk vers!

Geniet van versgeperst sinaasappelsap, bekroond appelsap uit Telemark, zoet, roze zelfgemaakt vuurwiersap en heerlijke smoothies met bosbessen of aardbeien. En voor wie extra op zijn gezondheid let, is er altijd nog de optie van een shot Møller's tran, levertraanextract!

Kies uit een berg zoete lekkernijen en gebak, waaronder traditionele Noorse sveler, voor bij de perfecte espresso - dat hoort er nou eenmaal bij.

Hetzelfde fantastische ontbijt wordt geserveerd in het zusterhotel Thon Hotel Svolvær, iets verderop in de straat.

Ontbijtparadijs in Trondheim

Het Thon Hotel Lofoten is niet het enige ontbijtparadijs in Noorwegen. Het Scandic Nidelven Hotel in Trondheim wordt al jaren beschouwd als de ontbijtkoning. Het staat al 20 jaar in de top 3 van de Twinings Beste Ontbijt-competitie en heeft maar liefst 14 keer gewonnen!

De regio Trondheim en Trøndelag heeft in 2022 de titel Europese regio van de gastronomie gekregen, waarmee het gebied is uitgegroeid tot de belangrijkste bestemming voor fijnproevers in Noorwegen.

Het is dan ook niet verrassend dat een ander stadshotel, het Clarion Hotel & Congress Trondheim, de 3e plaats in de wacht sleepte.

Je hoeft echter niet per se in deze hotels te verblijven om te genieten van een fantastische start van je ochtend. Een uitstekend ontbijt is vaak inbegrepen als je een overnachting boekt bij een van de grootste hotelketens in Noorwegen, die verspreid over het land vestigingen hebben. Dit zijn onder andere Thon Hotels, Scandic Hotels, Strawberry, Clarion Hotels en Radisson Hotels.

Voor de fijnproevers

Een ander hotel in Trondheim, het chique Britannia Hotel, won de eerste plaats in de categorie onafhankelijke hotels. Het gerenoveerde, historische hotel biedt een geweldig 5-sterren ontbijtbuffet en een uitgebreid à-la-cartemenu in het stijlvolle restaurant Palmehaven, dat voor het eerst werd geopend in 1918. 

Het eten is van zeer hoge kwaliteit en wordt prachtig geserveerd met lokale specialiteiten uit de regio Trøndelag. Het kaasbuffet is op zichzelf al verbijsterend, vol met bekroonde lokale kazen, waaronder hun eigen Britannia blauwe kaas van Gangstad Gårdsysteri.

Het hotel maakt veel van zijn eten zelf, waaronder versgebakken brood en zoete lekkernijen, maar ook coppa ham, salami en worst in samenwerking met Røroskjøtt.

Je kunt de seizoenen proeven als je van het à la carte menu bestelt. In de herfst kun je bijvoorbeeld een omelet met cantharellen, gebraden elandvlees of bosbessensap van Mikkelhaug in Levanger proberen.

Meer plekken

De winnaar van de tweede prijs is Hotel Union Øye, een prachtig historisch hotel genesteld onder torenhoge bergen in Urke, aan het Hjørundfjord. Het stijlvolle hotel Amerikalinjen naast het centraal station van Oslo eindigde op de derde plaats.

Unieke plaatselijke lekkernijen

Als je naar een van de unieke accommodaties in Noorwegen gaat, zoals boerderijhotels, boetiekhotels, rustieke of moderne berghutten of gezellige pensions, kun je een ontbijt verwachten vol regionale en lokale smaken.

Dit geldt vooral als je verblijft in een van de Noorse Historic Hotels of Classic Norway Hotels, waar je kunt genieten van een maaltijd in een spectaculaire omgeving, zoals ruime ontbijtzalen met een historisch tintje, of omringd door strak, modern Scandinavisch design.

Hoewel de buffetten op sommige van de kleinere plekken misschien niet zo uitgebreid en gevarieerd zijn als die in grotere hotels, zorgen het gebruik van verse ingrediënten, kwaliteitsproducten en aandacht voor detail vaak voor een verheven ontbijtervaring.

Daarom is het belangrijk om voldoende tijd uit te trekken om te genieten van deze maaltijd, die veel meer kan zijn dan om energie te krijgen voor de rest van de dag.

Veel hotels in Noorwegen, met name die in de bergen, bieden de mogelijkheid om tegen een extra vergoeding een lunchpakket te kopen.

Recent bekeken pagina's