Skip to main content

Nationale fietsroutes

Ben je een ervaren fietser en wil je Noorwegen en zijn fjorden en bergen vanaf je fiets beleven? Dan zijn de nationale fietsroutes waarschijnlijk een kolfje naar jouw hand.

Verken Noorwegen op de fiets

Net als veel andere landen heeft ook Noorwegen nationale fietsroutes - een netwerk van langeafstandsroutes voor fietsers die op zoek zijn naar een echte uitdaging. We zeggen lange afstand, want we menen dit ook echt. Een aantal van deze routes zijn dan ook alleen geschikt voor avonturiers en ervaren fietsers.

Ben je niet in topvorm, dan kun je je nog steeds wagen aan een deel van een langere route. Hoewel sommige routes vrij lastig zijn, zijn er ook kortere routes die geschikt zijn voor de doorsnee fietser.

De nationale fietsroutes verbinden steden en regio’s binnen Noorwegen en vermijden tegelijkertijd wegen met druk verkeer. Je kunt langs de fjorden fietsen, door de bossen en valleien en zelfs door de bergen. Onderweg kun je even stoppen bij de vele culturele en historische plekken, kleine dorpjes, schilderachtige locaties en interessante bezienswaardigheden. Neem je hengel mee om te vissen of proef onderweg van de plaatselijke gastronomie.

Plan je reis

Wil je je aan één van de routes wagen, dan raden we je aan contact op te nemen met de relevante toerismebureaus. Ze zullen je over de regio vertellen waardoor de route loopt. Enkele routes maken ook deel uit van het Europese fietsroutenetwerk EuroVelo.

Niet alle routes zijn nauwkeurig gemarkeerd, breng dus een kaart mee en bestudeer die ook even voor je vertrek. Je vindt ook heel wat route-informatie op bikemap.net.

Je kunt ook over het hele land fietsen en elektrische fietsen huren. Je kunt ook gidsen huren, je bagage laten overbrengen, fietsvriendelijke accommodatie en eetgelegenheden vinden en fietsarrangementen kopen. Voor fietsaanbiedingen, ga direct naar het einde van deze pagina.

Voor je op pad gaat, onthoud dat het in veel tunnels in Noorwegen verboden is om er met de fiets doorheen te rijden. cycletourer.co.uk heeft een nuttige kaart met de Noorse tunnels waar je doorheen mag rijden.

Hieronder vind je de negen Nationale fietsroutes. Dus ga lekker op pad! Onthoud wel om altijd een helm te dragen.

De kustroute

Svinesund – Kristiansand – Bergen – Trondheim – Noordkaap – Kirkenes

De kustroute is de langste van de nationale fietsroutes. Deze bedraagt zo’n 4.500 kilometer en loopt over zowel gemakkelijk als meer uitdagend terrein. De route volgt de lange en panoramische Noorse kust van oost naar zuid, door de beroemde fjorden in Fjord-Noorwegen, helemaal tot in Kirkenes aan de Russische grens in Noord-Noorwegen. Het maakt deel uit van de lange Europese fietsroutes van EuroVelo.

Om sommige fjorden over te steken raden we aan om veerboten te nemen om een lange omweg rond elk fjord te vermijden. Deze route bevat ook enkele tunnels.

De kanaalroute

Porsgrunn – het Telemarkkanaal – Dalen – Stavanger

De kanaalroute doorkruist Zuid-Noorwegen, van Porsgrunn, via Skien en het Telemarkkanaal, dat meer dan 100 jaar geleden door een berg heen gehouwen werd in Telemark en bekend staat als het 'achtste wereldwonder', richting Dalen en verder tot aan de kuststad Stavanger. Deze route loopt door eerder heuvelachtig gebied en is met z’n 466 kilometer één van de kortste nationale fietsroutes.

Fjorden en bergen

Kristiansand – Setesdal – Hardanger – Kristiansand

Vanuit Kristiansand in Zuid-Noorwegen loopt deze fjord- en bergroute via de regio Hardangerfjord en het Sognefjord tot in Kristiansund in het noordwesten. De ruige bergen en diepe fjorden in Fjord-Noorwegen staan centraal in deze 1.000 kilometer lange route, die je door enkele van de meest panoramische delen van Zuid-Noorwegen en het binnenland van Fjord-Noorwegen gidst.

Rallarvegen ('De Grondwerkersweg')

Bergen – Finse – Oslo

Oorspronkelijk was de Rallarvegen een transportroute tijdens de bouw van de Bergen-spoorlijn. Nu is het één van de populairste fietsroutes van Noorwegen met historische bezienswaardigheden en avonturen in de natuur. Toch strekt deze 614 kilometer lange fietsroute zich ver voorbij de Rallarvegen uit en brengt je van Bergen via Voss naar Finse. Vanaf Finse, het hoogste punt van de Bergen-spoorlijn, is quasi de hele route een eenvoudige afdaling tot in Oslo. 

De meeste mensen kiezen ervoor om in de andere richting te rijden. De 82 kilometer lange route van Haugastøl tot in Flåm aan het Aurlandsfjord is de populairste fietsroute van Noorwegen.

De Numedalroute

Larvik – Kongsberg – Geilo

Vanuit de pittoreske kuststad Larvik loopt de Numedalroute voor 950 kilometer door Oost-Noorwegen via het oude mijnstadje Kongsberg naar de hoge bergen van Dagalifjellet en Geilo. Tussen Larvik en Dagalifjellet, het hoogste punt van de route, is er een hoogteverschil van 1.000 meter.

De Sognefjellroute

Røros – Hardanger

De Sognefjellroute begint in het mijnwerkersdorpje Røros, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt voor de oude houten huizen en voor zijn toonaangevende rol in Noorwegen op vlak van lokaal geproduceerde voeding. Met een lengte van 294 kilometer brengt de Sognefjellroute je door de bergen van Trøndelag en gaat dwars door het land verder naar de prachtige fjorden in Fjord-Noorwegen om in Hardanger te eindigen.

De pelgrimsroute

Halden – Oslo – Nidaros (Trondheim)

Halden ligt bij de Zweedse grens in Oost-Noorwegen en is het startpunt van deze 600 kilometer lange Pelgrimsroute die je meeneemt door de hoofdstad Oslo en over de oude pelgrimsroute tot voorbij het Mjøsa-meer en de ruïnes van de kathedraal van Hamar. Daarna loopt de route verder naar het noorden, helemaal tot in Trondheim, waar het nationale bedevaartsoord van Noorwegen ligt, de Nidaros-domkerk.

De pelgrimsroute is de laatste van de drie EuroVelo-routes die door Noorwegen lopen. Wil je deze hele route vanaf het begin volgen, dan moet je conditie wel op peil zijn, want de route start in de Spaanse pelgrimsstad Santiago de Compostela.

De wildernisroute

Halden – Trondheim

Hoewel het begin van de wildernisroute veel op de pelgrimsroute lijkt, loopt ze meer door het binnenland via de wilde bossen van Oost-Noorwegen en de dorpen Elverum en Trysil in Hedmark, en via Røros en Selbu tot in Trondheim. De route is 825 kilometer lang.

Noordkaap tot in Lindesnes – Noorwegen van noord naar zuid

De Noordkaap – Lindesnes

De route Noordkaap tot in Lindesnes is één van de langste van de 10 nationale fietsroutes neemt je mee van het noordelijkste deel van het Noorse vasteland, de Noordkaap, tot het zuidelijkste punt in Lindesnes. Hou er wel rekening mee dat je af en toe de trein of bus moet nemen omwille van tunnels die niet toegankelijk zijn voor fietsers.

Bewonder de bezienswaardigheden

Mis de hotspots niet tijdens je reis door Noorwegen.

De beste deals van onze partners

Boek je volgende vakantie-avontuur in Noorwegen meteen.

Begin je fietsavontuur

Fietsen in Noorwegen staat voor pittoreske dorpjes en prachtige natuur, maar ook zware mountainbikeroutes en grote evenementen. Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Recent bekeken pagina's