Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Rallarvegen
Rallarvegen.
Photo: Sverre Hjørnevik / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Verken Noorwegen op de fiets

Ben je een ervaren fietser en wil je Noorwegen en de vele fjorden en bergen absoluut vanaf je fiets beleven? Dan zijn de nationale fietsroutes wel wat voor jou.

De 10 routes

Als je besluit een van de routes te gaan rijden kun je vooraf het beste informeren bij de relevante toeristenbureaus. Daar kunnen ze je alles vertellen over de gebieden waar je doorheen komt en hebben ze de laatste info over de betreffende routes. Kijk vooral ook even op Cyclists Welcome.

1. De kustroute

Lofoten

Lofoten.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com

Svinesund – Kristiansand – Bergen – Trondheim – Noordkaap – Kirkenes

De kustroute is de langste nationale route. Hij is niet geschikt voor onervaren fietsers. Het traject is niet zo steil als sommige andere routes maar volgt de enorm uitgestrekte Noorse kust van oost naar zuid, door Fjord-Noorwegen met zijn beroemde fjorden, helemaal naar het noordoosten, naar Kirkenes op de grens met Rusland.

Veerponten, bruggen of onderzeese tunnels zijn de enige manier om op dit traject lange omwegen rond de talloze fjorden te vermijden.

2. De kanaalroute

Telemark

Telemark.
Photo: Kåre Pedersen

Porsgrunn – het Telemarkkanaal – Dalen – Stavanger

De kanaalroute is een route die Zuid-Noorwegen doorkruist van Porsgrunn via Skien en het Telemarkkanaal (dat meer dan 100 jaar geleden uit de bergen werd gehakt en bekend werd als het ‘8ste wereldwonder’) naar Dalen, en vervolgens helemaal doorloopt naar de kuststad Stavanger. Hoewel het traject het land doorkruist is het feitelijk een van de kortste nationale fietsroutes.

3. Fjorden en bergen

Atlanterhavsvegen

Atlanterhavsvegen.
Photo: CH / Visitnorway.com

Kristiansand – Setesdal – Hardanger – Kristiansund

Deze route start in Kristiansand in Zuid-Noorwegen en eindigt na een bezoek aan Hardanger en een tocht over de Sognefjord in Kristiansund in het noordwesten. Het traject loopt voornamelijk door de steile bergen en diepe fjorden van Fjord-Noorwegen en je komt door een aantal van de meest spectaculaire stukken van Zuid-Noorwegen en Fjord-Noorwegen landinwaarts.

4. Rallarvegen

A group biking along a lake at Rallarvegen

Rallarvegen.
Photo: Morten Knudsen

Bergen – Finse – Oslo

De Rallarvegen (de ‘Grondwerkersweg’) was oorspronkelijk een transportroute tijdens de constructie van de spoorweg Bergen. Een deel ervan is tegenwoordig een van de populairste fietstrajecten van Noorwegen, waar liefhebbers van historisch avontuur en rauwe natuur ruim aan hun trekken komen. Deze nationale fietsroute loopt tot ver voorbij Rallarvegen en voert je van Bergen via Voss naar Finse. Vanaf Finse, het hoogste punt van de Bergen-spoorlijn, is bijna het hele traject een min of meer relaxte afdaling naar Oslo.

5. De Numedalroute

A couple biking the Ustedalsfjord Round in Geilo

Geilo.
Photo: Morten Knudsen

Larvik – Kongsberg – Geilo

De Numedalroute start in de schilderachtige kustplaats Larvik en voert je via het oude mijnwerkersdorp Kongsberg naar de hoge bergen van Dagalifjellet en Geilo. Tussen Larvik en Dagalifjellet, het hoogste punt op het traject, moet je rekening houden met een hoogteverschil van 1000 meter.

6. De Sognefjellroute

Balestrand

Balestrand.
Photo: CH / Visitnorway.com

Røros – Hardanger

Vanaf het mijnwerkersdorp Røros (dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat vanwege zijn oude houten gebouwen en omdat het een van de belangrijkste Noorse regio’s voor lokaal geproduceerde voedingsmiddelen is) voert de Sognefjellroute je door de bergen van Trøndelag, doorkruist dan het land naar de beroemde fjorden van Fjord-Noorwegen, en eindigt uiteindelijk in Hardanger.

7. De pelgrimsroute

Viewpoint Snøhetta, Hjerkinn, Dovre

Viewpoint Snøhetta, Hjerkinn, Dovre.
Photo: CH/visitnorway.com

Halden – Oslo – Nidaros (Trondheim)

Halden, vlak bij de Zweedse grens in Oost-Noorwegen, is het startpunt van de pelgrimsroute die je door de Noorse hoofdstad Oslo voert en vervolgens via het oude pelgrimstraject langs het Mjøsameer en de ruïnes van de Hamarkathedraal, helemaal noordwaarts naar Trondheim loopt. Daar kun je de dan de Nidaroskathedraal bezoeken, Noorwegens nationale bedevaartsoord.

8. Trollheimen

Oppdal

Oppdal.
Photo: Mattias Fredriksson Photography AB / Visitnorway.com

Oppdal – Molde

De Trollheimenroute is een van de kortste nationale fietsroutes. Dit traject loopt van het kleine dorp Oppdal in de Noorse binnenlanden, via de bergen en dalen van Trollheimen – een van de meest spectaculaire en schilderachtige gebieden in het land – naar de stad Molde aan de westkust.

9. De wildernisroute

Østfold

Østfold.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com

Halden – Trondheim

Hoewel het begin van de wildernisroute veel lijkt op de pelgrimsroute, gaat dit traject meer de binnenlanden in, waar het via de dorpen Elverum en Koppang in Hedmark de wilde bossen van Oost-Noorwegen doorkruist, dan door Røros en Selbu loopt en uiteindelijk eindigt in Trondheim.

10. Noorwegen van noord naar zuid

Geirangerfjord

Geirangerfjord.
Photo: Mattias Fredriksson / Visitnorway.com

Noordkaap – Lindesnes

Als een van de langste van de 10 nationale fietsroutes voert dit traject je van het meest noordelijke punt van het Noorse vasteland, de Noordkaap, naar het meest zuidelijke punt, Lindesnes.

Veiligheid op twee wielen

​Tips om u recht en smal te houden

Op de wegen in Noorwegen gelden dezelfde verkeersregels en verkeersborden voor fietsers als automobilisten. Blijf rechts rijden, geef aan wanneer je wilt afslaan, en rijdt niet onder invloed.

Houd je aan de algemene verkeersregels en -borden. Op voetpaden mag gefietst worden, maar je moet er wel je snelheid aanpassen. Fietsen is verboden op de snelweg en andere vierbaanswegen. Steek bij het links of rechts afslaan je hand uit om richting aan te geven. Draag op de fiets altijd een helm.  Een reflecterend hes is altijd een goed idee, vooral op drukke wegen. Alleen kinderen onder de 10 jaar mogen als passagiers mee op de fiets.

Wat je fiets moet hebben

In het donker of bij slecht zicht: wit of geel licht vóór en rood licht achter, een rode reflector achter, witte of rode reflectoren op de pedalen, twee onafhankelijk van elkaar werkende remmen, een fietsbel.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad