Skip to main content

RECEPT:
Heilbot uit Hurtigruten

Vis van hoogwaardige kwaliteit met een rijke smaak​

Noorse heilbot wordt gezien als een exclusieve vis en het wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden in Noorwegen.

Heilbot staat ook op het menu aan boord van de Noorse kustexpress, Hurtigruten, en zij hebben hun recept met ons gedeeld.

Hurtigruten richt zich op het bieden van verse, lokale gerechten aan hun passagiers en het menu verandert onderweg, zodat mensen een reis door de Noorse culinaire cultuur kunnen maken.

Het is belangrijk om onze lokale voedselproducenten te steunen en de fantastische ingrediënten die Noorwegen te bieden heeft onder de aandacht te brengen.

Frank Kristoffersen

Kok, Hurtigruten

Ingrediënten:

(Voor circa 4 porties)

600 g Sterling-heilbot (of een andere witte vis)

400 g regenboogwortels

600 g krieltjes

200 g bevroren erwten

2 dl witte wijn

4 dl slagroom

150 g boter

1 ui

1 teentje knoflook

Gerookte vleugelkelp (optioneel)

Forelkuit

Bieslook

Bereiding:

Heilbot

1. Snijd de heilbot in stukken van 150 g en leg ze in een licht gezouten ovenschaal, met de filetkant naar beneden.

2. Bak de vis in de oven totdat de vis een kerntemperatuur van 45 °C bereikt. 

Wortels

1. Snijd de wortels in fijne reepjes.

2. Breng licht gezouten water aan de kook, voeg de wortels toe en kook ze 2-3 minuten.

3. Schep de wortelen over in een kom met koud water.

4. Bak de wortelen vlak voor het opdienen in boter of olie. 


Erwtenpuree

1. Breng water aan de kook.

2. Voeg de bevroren erwten toe en kook ze 20 seconden. 

3. Giet het water af en voeg 50 gram boter toe voordat je alles mixt.

4. Voeg zout en peper naar smaak toe.


Krieltjes

1. Snijd de krieltjes doormidden en meng ze met olie, zout en peper.

2. Bak ze 30-40 minuten in de oven op 180 °C.


Vleugelkelpsaus met boter

1. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit ze in een pan tot ze zacht zijn.

2. Voeg de witte wijn toe en laat inkoken.

3. Voeg slagroom toe en laat inkoken.

4. Snijd 100 g koude boter in kleine stukjes en klop ze door de saus.

5. Voeg 3 el fijngehakte bieslook en 2 el forelkuit toe.

6. Voeg gerookte vleugelkelp en zout en peper naar smaak toe.

Wist je dat heilbot meer dan 300 kg kan wegen en meer dan 3,5 meter lang kan worden?

Als je liever heilbot in Noorwegen proeft in plaats van het zelf te bereiden, onthoud dan dat Noorse zeevruchten op hun best zijn tijdens de wintermaanden.

Trek in meer?

Bekijk de exclusieve zeevruchten van Noorwegen

Zin in een voorproefje
van de Noorse kust?

Stap aan boord van Hurtigruten!Cruise voor foodies
Het Noorse Kookboek

Recepten voor vleesliefhebbers

Proef het exotische rendiervlees maar eens, en andere traditionele Noorse favorieten.

Recent bekeken pagina's