Skip to main content

Recept van Tom Victor Gausdal:

Minitaartjes met stokvis en romige aardappelpuree

Stokvis is een leuk ingrediënt. Het is een beetje apart, maar toch leuk om mee te koken.

Tom Victor Gausdal

Chef en voormalig Bocuse d'Or zilveren medaillewinnaar (2005)

Tørrfisk, of stokvis, is gemaakt van skrei (migrerende Atlantische kabeljauw) die aan de kust wordt gedroogd aan houten rekken en kan worden gebruikt in verschillende, heerlijke recepten.

Maak indruk op je familie en vrienden met dit smakelijke stokvisrecept van bekroonde Noorse chef Gausdal.

Ingrediënten:

Kant-en-klare taartjes

500 ml notenboter

80 g stokvis

2 el fijngesneden bieslook

Aardappelpuree

300 g geschilde ‘amandelaardappelen’ (mandelpotet)

50 ml room

50 ml melk

30 g boter

2 teentjes knoflook

Zout en peper

Eetbare bloemen (optioneel)

Bron: Tom Victor Gausdal

Bereiding:

1. Kook de aardappelen en knoflook in water.

2. Verhit melk, boter en room in een steelpan. Giet het water af als de aardappelen helemaal gaar zijn en stoom ze droog.

3. Pers de gekookte aardappelen door een zeef in het roommengsel. Roer goed totdat je een gladde aardappelpuree krijgt. Breng op smaak met zout en peper.

4. Breek de stokvis in dunne reepjes en vlokken. Verdeel over een bakplaat en droog het ongeveer 15 minuten in een oven op 140 °C.

5. Schep de gepureerde aardappel in de taartbodems en maak een kuiltje in het midden. Voeg wat fijngesneden bieslook toe en giet de notenboter erbij.

Bedek met knapperige stokvis en wat eetbare bloemen. Geniet ervan!

Ben je op zoek naar een traditioneler tørrfisk-recept? Bekijk het stokvisrecept van topchef Lars Erik Underthun.

Klassieke stokvis

Waarom gedroogde vis?

Noren drogen al meer dan duizend jaar vis aan rekken, omdat dit een fantastische manier is om het te conserveren. Noord-Noorwegen heeft het perfect klimaat voor stokvis: niet te heet, niet te koud en met een geschikte combinatie van zonneschijn, sneeuw en regen.

Stokvis is een van de oudste exportproducten van Noorwegen. De gedroogde vis uit Lofoten is een uniek product en heeft een beschermde oorsprongsbenaming (BOB)-status gekregen.

Tørrfisk (stokvis) bestaat in verschillende vormen. Probeer boknafisk (ongezouten), klippfisk (gezouten) en lutefisk (geweekt in loog, waardoor het een geleiachtige textuur krijgt) terwijl je hier bent! Als je dapper genoeg bent, hebben we meer dan genoeg andere vreemde (en heerlijke) traditionele gerechten die je kunt proeven.

Recent bekeken pagina's