Recept van Tom Victor Gausdal:
Minitaartjes met stokvis en romige aardappelpuree
“Stokvis is een leuk ingrediënt. Het is een beetje apart, maar toch leuk om mee te koken.”
Tom Victor Gausdal
Chef en voormalig Bocuse d'Or zilveren medaillewinnaar (2005)
Tørrfisk, of stokvis, is gemaakt van skrei (migrerende Atlantische kabeljauw) die aan de kust wordt gedroogd aan houten rekken en kan worden gebruikt in verschillende, heerlijke recepten.
Maak indruk op je familie en vrienden met dit smakelijke stokvisrecept van bekroonde Noorse chef Gausdal.
Ben je op zoek naar een traditioneler tørrfisk-recept? Bekijk het stokvisrecept van topchef Lars Erik Underthun.
Waarom gedroogde vis?
Noren drogen al meer dan duizend jaar vis aan rekken, omdat dit een fantastische manier is om het te conserveren. Noord-Noorwegen heeft het perfect klimaat voor stokvis: niet te heet, niet te koud en met een geschikte combinatie van zonneschijn, sneeuw en regen.
Stokvis is een van de oudste exportproducten van Noorwegen. De gedroogde vis uit Lofoten is een uniek product en heeft een beschermde oorsprongsbenaming (BOB)-status gekregen.
Tørrfisk (stokvis) bestaat in verschillende vormen. Probeer boknafisk (ongezouten), klippfisk (gezouten) en lutefisk (geweekt in loog, waardoor het een geleiachtige textuur krijgt) terwijl je hier bent! Als je dapper genoeg bent, hebben we meer dan genoeg andere vreemde (en heerlijke) traditionele gerechten die je kunt proeven.