RECEPT:
Fiskeboller i hvit saus
Visballetjes in witte saus
Dit gerecht met visballetjes is al heel lang een Noorse culinaire traditie.
Toen poolreiziger Roald Amundsen in 1918 aan zijn expeditie naar de Noordoostelijke Doorvaart begon, nam hij Vesteraalens visballetjes mee als proviand.
Waarom? Omdat het gerecht lekker, goedkoop en makkelijk te maken is!
Je kunt het recept voor de afwisseling ook wat pittiger maken, zoals deze variant met kerrie.
Maar je kunt het traditionele recept ook maken met witte saus, zoals hieronder beschreven.
Eén van de oudste fabrieken in Noorwegen die visballetjes produceren is Vesteraalens fiskeboller. De fabriek ligt in de buurt van Sortland in Noord-Noorwegen.
Net zoals bij de meest gangbare recepten zijn hun visballetjes altijd gemaakt van verse kabeljauw of schelvis.
Elke winter verzamelen er honderden vissersboten op het winderige Vestfjord om skrei te vangen. Dat is een grote kabeljauwsoort die daarheen trekt om er kuit te schieten.