RECEPT:
Fiskeboller i hvit saus
Visballetjes in witte saus

Dit gerecht met visballetjes is al heel lang een Noorse culinaire traditie.

Toen poolreiziger Roald Amundsen in 1918 aan zijn expeditie naar de Noordoostelijke Doorvaart begon, nam hij Vesteraalens visballetjes mee als proviand.

Waarom? Omdat het gerecht lekker, goedkoop en makkelijk te maken is!

Je kunt het recept voor de afwisseling ook wat pittiger maken, zoals deze variant met kerrie.

Maar je kunt het traditionele recept ook maken met witte saus, zoals hieronder beschreven.

Der Geschmack Norwegens

Ingrediënten

(voor 4 porties)

8 aardappelen

6 wortels

1 groot blik visballetjes

2 el boter

3 el bloem

250 ml melk 

Gemalen nootmuskaat

Peper en zout

Kerrie (optioneel)

Bron: Matprat.no

Bereiding

1. Schil de aardappelen en kook ze. Rasp de wortelen. Giet 250 ml pekelwater uit het blik visballetjes in een maatbeker.

2. Saus: Smelt de boter en roer er de bloem door totdat je een dik mengsel hebt. Verdun het mengsel met het pekelwater en de melk. Roer de saus goed door met een garde zodat je geen klontjes krijgt. Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe.

3. Voeg de visballetjes toe en laat ze in de saus liggen totdat ze goed opgewarmd zijn.

Serveer de visballetjes en de saus met gekookte aardappelen en geraspte worteltjes. Echt zalig!

Opmerking: om de variant met kerrie te maken, voeg je 2 theelepels kerriepoeder aan de boter toe en bak je dat een paar seconden voordat je de bloem erdoor roert.

Eén van de oudste fabrieken in Noorwegen die visballetjes produceren is Vesteraalens fiskeboller. De fabriek ligt in de buurt van Sortland in Noord-Noorwegen.

Net zoals bij de meest gangbare recepten zijn hun visballetjes altijd gemaakt van verse kabeljauw of schelvis.

Elke winter verzamelen er honderden vissersboten op het winderige Vestfjord om skrei te vangen. Dat is een grote kabeljauwsoort die daarheen trekt om er kuit te schieten.

Recepten met vis, schaal- en schelpdieren

Maak eens bacalao, zalm in lefse en andere lekkere gerechten met zeevruchten uit Noorwegen.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's