Skip to main content

RECEPT:
Blåskjell
Mosselen in witte wijn

Stoom ze, gril ze of gebruik ze in de vissoep.

Mosselen zijn het fastfood uit de zee. Betaalbaar, makkelijk te bereiden en tegelijk een echte zomerdelicatesse voor de Noren.

Mosselen doen je denken aan de zomer, luie dagen aan de kust en aan verfrissende drankjes. Pure verwennerij!

Ingrediënten

(voor 2 porties)

1 kg verse mosselen

100 ml witte wijn

3 teentjes knoflook, fijngehakt

2 sjalotjes, fijngehakt

3 el olijfolie

1 el peterselieblaadjes, fijngehakt

Bron: Matprat.no

Bereiding

1. Spoel de mosselen onder de kraan grondig af met koud water. Gooi alle mosselen met beschadigde schelpen en mosselen die niet sluiten als je ze tegen de rand van het aanrecht tikt weg.

2. Fruit de gehakte sjalotten en de knoflook in een pan met de olijfolie. Voeg er dan de mosselen en de witte wijn aan toe. Doe het deksel op de pan en laat stomen totdat de mosselschelpen opengaan.

3. Garneer met de gehakte peterselie en serveer met vers brood.

Smakelijk!

De betere supermarkten verkopen verse mosselen in netten. Ze zelf vangen is natuurlijk extra leuk! Vergeet voordat je op pad gaat niet te checken of je de plaatselijke mosselen veilig kunt eten.

In Noorwegen is mosselen oogsten zo populair dat we zelfs een verwachting hebben die aangeeft waar en wanneer het veilig is. (Check altijd de omstandigheden ter plaatse, want mosselen kunnen giftig zijn.)

Mosselen zijn langs de hele Noorse kust overvloedig aanwezig. De grootste mosselbanken vind je ten noorden van het Trondheimsfjord, in beschermde gebieden en in fjorden met brak water.

Recepten met vis, schaal- en schelpdieren

Maak eens bacalao, zalm in lefse en andere lekkere gerechten met zeevruchten uit Noorwegen.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's