Mosselen zijn het fastfood uit de zee. Betaalbaar, makkelijk te bereiden en tegelijk een echte zomerdelicatesse voor de Noren.
Mussels from Norway
.
Photo:
Visitnorway / Trigger Oslo AS / Giants&Toys
Mussels from Norway
.
Photo:
Visitnorway / Trigger Oslo AS / Giants&Toys
Mosselen doen je denken aan de zomer, luie dagen aan de kust en aan verfrissende drankjes. Pure verwennerij!
Havfruen fish and seafood restaurant in Trondheim
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Havfruen fish and seafood restaurant in Trondheim
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Ingrediënten
(voor 2 porties)
1 kg verse mosselen
100 ml witte wijn
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 sjalotjes, fijngehakt
3 el olijfolie
1 el peterselieblaadjes, fijngehakt
Werkwijze
1. Spoel de mosselen onder de kraan grondig af met koud water. Gooi alle mosselen met beschadigde schelpen en mosselen die niet sluiten als je ze tegen de rand van het aanrecht tikt weg.
2. Fruit de gehakte sjalotten en de knoflook in een pan met de olijfolie. Voeg er dan de mosselen en de witte wijn aan toe. Doe het deksel op de pan en laat stomen totdat de mosselschelpen opengaan.
3. Garneer met de gehakte peterselie en serveer met vers brood.
De betere supermarkten verkopen verse mosselen in netten. Ze zelf vangen is natuurlijk extra leuk! Vergeet voordat je op pad gaat niet te checken of je de plaatselijke mosselen veilig kunt eten.
In Noorwegen is mosselen oogsten zo populair dat we zelfs een verwachting hebben die aangeeft waar en wanneer het veilig is. (Check altijd de omstandigheden ter plaatse, want mosselen kunnen giftig zijn.)
Mosselen zijn langs de hele Noorse kust overvloedig aanwezig. De grootste mosselbanken vind je ten noorden van het Trondheimsfjord, in beschermde gebieden en in fjorden met brak water.
Looking for seafood by the beach in Steigen, Nordland
.
Photo:
Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Looking for seafood by the beach in Steigen, Nordland
.
Photo:
Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Eersteklas vis, schaal- en schelpdieren
Miljoenen mensen over de hele wereld genieten regelmatig van vis, schaal- en schelpdieren uit de Noorse wateren.