Recept van Tom Victor Gausdal:
Kruipbramen sorbet met krumkaker en crème
In de herfst worden deze bessen hoog in de bergen van Noorwegen geoogst.
Kruipbramen hebben een sterke en wilde smaak: ze zijn tegelijkertijd zoet, zuur en heerlijk.
Noren genieten meestal van de kruipbramen in de herfst en tijdens kerst. De bessen worden gebruikt in het traditionele kersttoetje krumkaker met kruipbramencrème.
Noorse chef en Bocuse d'Or zilveren medaillewinnaar Tom Victor Gausdal heeft zijn eigen draai gegeven aan dit populaire dessert.
Probeer zelf dit heerlijke kruipbramenrecept!
Kruipbramen kom je bijna overal in Noorwegen tegen in de herfst. Houd er rekening mee dat je op sommige plekken in Noord-Noorwegen toestemming nodig hebt van de landeigenaar om ze te plukken.
Maar maak je geen zorgen: je kunt ze het hele jaar door vinden in de vriezers in Noorse supermarkten!
Herfst is ook de drukste jaar voor boerderijen, want dit is de periode waarin ze heerlijk fruit oogsten en het gebruiken voor een aantal van de heerlijkste sappen en ciders ter wereld.
Bezoek het Fruitdorp Gvarv in Telemark, en verken fruitboerderijen in Hardanger.
Mis ook niet je kans om ons wild te proeven, want de langzaam gegaarde, krachtige aroma's zijn de essentie van een Noorse herfst.
En als je geen genoeg kunt krijgen van Noorse kruipbramen, wat dacht je dan van dit zalige dessert?