Skip to main content

Recept van Tom Victor Gausdal:

Kruipbramen sorbet met krumkaker en crème

In de herfst worden deze bessen hoog in de bergen van Noorwegen geoogst.

Kruipbramen hebben een sterke en wilde smaak: ze zijn tegelijkertijd zoet, zuur en heerlijk.

Noren genieten meestal van de kruipbramen in de herfst en tijdens kerst. De bessen worden gebruikt in het traditionele kersttoetje krumkaker met kruipbramencrème.

Noorse chef en Bocuse d'Or zilveren medaillewinnaar Tom Victor Gausdal heeft zijn eigen draai gegeven aan dit populaire dessert.

Probeer zelf dit heerlijke kruipbramenrecept!

Ingrediënten:

Kruipbramensorbet

500 g kruipbramen

150 ml water

150 ml suiker

1 eetlepel glucose

Krumkaker (kniepertjes):

4 eieren
200 g suiker

200 g gesmolten boter

200 g bloem

1 theelepel kardemompoeder

Voor garnering, 4 eetlepels paneermeel of gemalen koekjes (gebakken in boter)

500 ml vanillekwark

100 ml slagroom

Bron: Tom Victor Gausdal

Bereiding:

Sorbet

1. Kook water, glucose en suiker. Laat afkoelen.

2. Maak de kruipbramen schoon en pureer ze samen met het suikermengsel tot een gladde puree. Zeef de puree en schep het in een ijsmachine om sorbet te maken. Houd een paar lepels kruipbramenpuree apart om als saus te gebruiken.

Krumkaker

1. Klop de eieren en suiker. Voeg de overige ingrediënten toe en combineer.

2. Bak het beslag op een traditionele krumkake-maker of spreid het uit op een siliconen mat en bak het goudbruin in de oven. Koel het vervolgens af en breek het in stukjes. Je kunt ze ook in een mooie bakvorm bakken.

Klaarmaken

Doe in elke kom een lepel koekkruimels. Voeg een grote lepel room gemengd met kwark toe. Garneer met kruipbramen en andere bessen. Maak af met een schep kruipbramensorbet en een kniepertje. Geniet ervan!

Kruipbramen kom je bijna overal in Noorwegen tegen in de herfst. Houd er rekening mee dat je op sommige plekken in Noord-Noorwegen toestemming nodig hebt van de landeigenaar om ze te plukken.

Maar maak je geen zorgen: je kunt ze het hele jaar door vinden in de vriezers in Noorse supermarkten!

Herfst is ook de drukste jaar voor boerderijen, want dit is de periode waarin ze heerlijk fruit oogsten en het gebruiken voor een aantal van de heerlijkste sappen en ciders ter wereld.

Bezoek het Fruitdorp Gvarv in Telemark, en verken fruitboerderijen in Hardanger.

Mis ook niet je kans om ons wild te proeven, want de langzaam gegaarde, krachtige aroma's zijn de essentie van een Noorse herfst.


Proef de wilde natuur

En als je geen genoeg kunt krijgen van Noorse kruipbramen, wat dacht je dan van dit zalige dessert?

Recent bekeken pagina's