Skip to main content

RECEPT:
Kaneelbroodjes van
Bakeriet i Lom

Mmm! Wat ziet dat kaneelbroodje er toch heerlijk en luchtig uit!

Noren zijn dol op gebakken lekkernijen en kaneelbroodjes zijn daar geen uitzondering op.

Deze zoete lekkernij heeft vele namen in Noorwegen: kanelboller, kanelknuter, kanelsnurrer en kanel i svingene. De naam hangt af van waar je bent in Noorwegen en de vorm van het broodje.

Maar hoe je ze ook noemt en hoe ze er ook uitzien, de zoete kaneelsmaak is altijd hetzelfde. En ze zijn heerlijk!

Bijna elke plaats in Noorwegen heeft een eigen kaneelbroodjesplek.

In het Nationale Parkdorp Lom in de Jotunheimen-bergen is dat Bakeriet i Lom.

In de zomer staat er meestal een rij voor de bakkerij met mensen die de gebakken lekkernijen willen proeven.

De broodjes zijn zeker het wachten waard, maar je kunt ze ook gemakkelijk thuis maken.

Kaneelbroodjes van Bakeriet i Lom

Ingrediënten:

Broodjes

1 kg bloem

0,5 l volle melk

150 g suiker

1 el zout

1 tl kardemom

1 groot ei

50 g verse gist

150 g boter, in blokjes

Vulling

125 g boter, zacht gemaakt

125 g suiker

2 el kaneel

Versiering

Kristalsuiker

1 ei, geklopt

Bron: Het boek 'Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom'

Bereiding:

1. Doe alle ingrediënten, behalve de boter, in de kom van de mixer en kneed op lage stand ongeveer 15 minuten tot het deeg soepel is en niet meer aan de randen plakt.

2. Voeg de boter in kleine blokjes toe en kneed nog eens 15 minuten door. Zorg dat alle boter goed in het deeg is gekneed.

3. Plaats het deeg in een geschikte kom om te laten rijzen. Dek af met huishoudfolie en laat 1,5 uur rijzen.

4. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 40 bij 50 cm. Smeer de zachte boter op het deeg en strooi er gelijkmatig suiker en kaneel over. Wrijf alles met je handen goed door elkaar zodat suiker, boter en kaneel goed gemengd zijn.

5. Vouw langs de lange zijde een derde van het deeg naar het midden en vouw het overige derde deel over het stuk met twee lagen. Je hebt nu drie lagen. Rol het deeg nu zo uit dat je een stuk van ongeveer 30 bij 50-60 cm krijgt.

6. Verdeel dit stuk dwars in 16 stroken. Draai elke strook in elkaar tot een knoop: draai de uiteinden een paar keer om elkaar heen, wikkel ze vervolgens drie keer losjes om twee vingers en duw de uiteinden in het midden van het broodje.

7. Leg de kaneelbroodjes op bakplaten met bakpapier, dek ze af met plasticfolie en laat ze ongeveer 1 uur rijzen.

8. Bestrijk met geklopt ei en bestrooi met kristalsuiker. Bak circa 20 minuten op 175 °C.

Geniet ervan!

Het gebied rond Lom heeft nog meer te bieden voor reizende fijnproevers.

Met een aantal van de hoogste bergen van Noorwegen in de buurt, is het niet zo gek dat dit gebied is uitgegroeid tot een fantastische plek om de Noorse bergkeuken te ontdekken.

De culinaire ervaringen variëren van hartverwarmende maaltijden op zomerse bergboerderijen tot haute cuisine in historische gebouwen en hotels.

Ook voor cultuur- en kunstliefhebbers is er heel wat te ontdekken. Een aantal hoogtepunten zijn de staafkerk van Lom en de indrukwekkende kunstcollectie in het historische Elveseter Hotell (afgebeeld).

Probeer een voorproefje van Lorn en Ottadalen

Recepten voor zoetekauwen

Probeer de Noorse manier van kos maar eens met wafels, zoete broodjes en andere soorten gebak en desserts.

Recent bekeken pagina's