There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Campcation – Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation
Campanyon - Ontdek unieke overnachtingen in de natuur
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Strawberry – een bijzondere hotelketen
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Classic Norway Hotels – van karakteristieke hotels tot authentieke vissershutten
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
SJ NORD – het avontuur begint op de trein
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen
Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals
Up Norway – luxe op maat door insiders
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Booknordics.com – honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen
Fjord Travel – duurzame meerdaagse tochten
Go Fjords – rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
My Nordic Travel – stel zelf je reisschema op
Skivakanties in Rauland – ga lekker skiën in het mooie berggebied
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Heb jij al ooit bonbons met bruine kaas geproefd? Of met blauwe kaas van Noorse geiten?
Professionele chocolatiers en bekwame banketbakkers experimenteren met fantastische ingrediënten uit de Noorse natuur om nieuwe smaken te creëren.
Bijvoorbeeld met gouden kruipbramen. Heerlijk om zo te eten, en zalig in combinatie met chocolade van goede kwaliteit.
En met zeezout uit Saltstraumen, de sterkste getijdestroom ter wereld.
Wie is er nou niet gek op de combinatie van zoet en zout?!
Ontdek waar je heen moet om de beste chocolade van Noorwegen te proeven.
Als zoetekauw wordt je hier gegarandeerd blij van ...
In 1889 opende er in de wijk Rodeløkka in Oslo een kleine chocoladefabriek. De fabriek heet Freia en is vernoemd naar de vrouw van één van de eigenaars. Na een trage start maakten de Noren in 1906 kennis met hun melkchocolade, en dat was de aftrap van het grote chocolade-avontuur. Later, in 1926, stonden er op de wikkels zomerse plaatjes met grazende Noorse koeien, en chocolade werd aangeprezen als manier om mensen meer melk te laten drinken - of 'meer melk te laten eten', zoals Freia zei.
Melkchocolade is in Noorwegen nog steeds erg populair, en er zijn tegenwoordig meerdere fabrieken die Noorse melk gebruiken om de romige, fluweelzachte chocolade te maken, waarvan Freia en Nidar de grootste merken zijn. Maar ook meer gewaagde smaken doen hun intrede op de markt.
Kleine lokale fabrieken die handgemaakte chocolaatjes maken en banketbakkerijen die bonbons verkopen tillen Noorse chocolade naar een nieuw niveau. Wie wil er nou geen bonbonnetje of gebakje proeven dat wordt gepresenteerd als prachtige kunstwerkje?
Kom, we gaan op chocolade-avontuur door Noorwegen!
'Ik ben alleen in Frankrijk opgeleid, dus de nadruk ligt erg op de Franse techniek. Maar ik haal veel inspiratie uit de Noorse cultuur en probeer zoveel mogelijk lokale ingrediënten in mijn producten te gebruiken', zegt patissier Craig Alibone.
Craig kreeg les van een aantal van de beste patissiers ter wereld, zoals Bruno Montcoudiol, Sébastien Serveur en Jean-Marc Guillot aan de prestigieuze École Nationale Supérieure de Pâtisserie in Yssingeaux, Frankrijk.
Nadat hij verkering kreeg met een meisje uit Bodø, verhuisden ze samen naar het noorden. In 2020 liet de Brit de stad in Noord-Noorwegen kennismaken met zijn bekroonde chocolade tijdens de opening van zijn patisserie Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria.
Wist je dat de Noren zowat meer chocolade eten dan welk volk dan ook ter wereld? Gemiddeld eten ze 9 kilo chocolade per persoon per jaar!
Noorse supermarkten hebben voor elke gelegenheid wel een lekker chocolaatje. Bekijk deze populaire soorten maar eens:
Kvikk Lunsj, gemaakt door Freia, werd in 1937 geïntroduceerd bij het Noorse volk. In eerste instantie werd het gepromoot als ideale snack tijdens het wandelen. Er werd zelfs gezegd dat het even voedzaam was als een ei en een boterham met boter. Al weten we tegenwoordig wel dat chocolade een zoet tussendoortje is en geen maaltijd op zich, toch is Kvikk Lunsj nog steeds een geliefde snack bij wandelaars.
Kvikk Lunsj lijkt op KitKat (maar volgens de Noren is Kvikk Lunsj meestal net iets lekkerder).
Twist is een grote zak chocolaatjes met voor ieder wat wils. Het werd voor het eerst gemaakt in 1958 maar werd pas echt populair in de jaren '60 toen de dans 'The Twist' een grote rage werd. 1960 was ook het jaar waarin de televisie officieel in Noorwegen werd geïntroduceerd, en Twist werd al snel een favoriete snack om voor de tv van te genieten.
Bron: Freia
'Mijn vriendin heeft familie wonen in Hamarøy, en die hebben een enorm stuk grond vol bessen en fruit. Elke zomer gaan we daar plukken en gebruiken die kruipbramen en bosbessen in onze gebakjes en chocolade', legt Craig uit en voegt daaraan toe dat hij groot voorstander is van seizoensgebonden ingrediënten gebruiken.
De inwoners van Bodø zijn verliefd geworden op zijn bonbons met karamel-zeezout, en dat is dan ook zijn best verkochte product. De kleine hapklare chocolaatjes zijn bedekt met een blauw laagje met witte golfjes die Saltstraumen nabootsen - de sterkste getijdenstroom ter wereld die even buiten de stad ligt. De chocolaatjes bevatten ook Arctic Salt dat wordt gemaakt van zeewater uit Saltstraumen.
'Ik verwerk graag smaken die mensen kennen, maar die niet per se gebruikelijk zijn in combinatie met chocolade. Het idee is mensen uitdagen om eens chocolade met andere smaakjes te proeven', zegt Craig.
Craig verkoopt dan ook minder gebruikelijke chocoladesmaken. Wat dacht je van een chocoladereep die smaakt naar gerookt eikenhout? Al klinkt deze gearomatiseerde pure chocoladesmaak misschien een beetje vreemd, hij won wel de Internationale AoC Bronze in 2019 en is zeker het proeven waard. Een andere smaakcombinatie die je misschien zal verrassen, is chocolade met olijfolie - een fantastische match.
Olijfolie past gewoon heel goed bij chocolade en geeft een heerlijk mondgevoel', aldus Craig.
En als je dan toch in het noorden bent, waarom ga je tijdens je chocolade-avontuur niet even naar het eiland Dønna aan de kust van Helgeland voor een bezoekje aan Heidis Sjokoladedrøm (Heidi's chocoladedroom)?
Het is dan misschien wel één van de kleinste chocolaterieën ter wereld, maar zeker een omweggetje waard! Heidi maakt haar hemelse chocolade met de hand en verkoopt ook vers gebrande koffie, lokaal geproduceerd rabarbersap en andere streekproducten. Wil je meer te weten komen over het ambacht van fijne chocolade maken en met eigen ogen zien hoe die wordt gemaakt, reserveer dan wel een plekje op voorhand.
We gaan verder zuidwaarts naar de regio Trøndelag. In het dorpje Selbu maakt Jentene På Tunet buitengewone bonbons. Proef hun noorderlichtbonbons maar eens - een prachtig uitziend bonbonnetje met verassende smaken zoals zwarte bessen, gezouten karamel en mango.
Een andere plek die je niet wilt missen is Geiranger Sjokolade - een unieke chocoladefabriek in een botenhuis aan het Geirangerfjord dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Bezoekers kunnen een rondleiding door de productieafdeling in het botenhuis boeken en niet alleen zelf het proces uitproberen, maar ook een aantal verbluffend lekkere chocolaatjes proeven.
Geiranger Sjokolade experimenteert met een heleboel interessante smaken, zoals de Noorse favoriet zoete bruine kaas die de chocolade een apart, karamelachtig smaakje geeft. Ze hebben ook een bijzondere soort chocolade die Kraftkar heet en is vernoemd naar de blauwe kaas Kraftkar - een bekroonde Noorse blauwe kaas die zowel de World Champion Cheese als de Champion of Champions (in 2016) heeft gewonnen.
In hun assortiment hebben ze ook chocolade met de smaak van de populaire Noorse aquavit Gammel Opland en, natuurlijk, chocolade met drop (de Noren zijn dol op drop!).
Een andere chocolatier aan het Hardangerfjord is Fjåk - de eerste Noorse chocolademaker die cacaobonen meteen verwerkt tot repen. Hun repen worden in meerdere winkels in Fjord-Noorwegen verkocht en bevatten lekkere ingrediënten zoals melkchocolade met wilde Noorse paddenstoelen, bosbessenchocolade en de fascinerende combinatie van rendiermos en blauwe bosbes! Bekijk voor de meest exotische smaken de Scandinavische collectie maar eens.
En ben je in Stavanger, ga dan eens naar het centrum en neem een kijkje bij chocoladefabriek Chili Chocolate. In de winkel kijk je recht op de productieruimte en kun je hun exclusieve lekkernijen proeven. Zoals de naam al aangeeft, maakt de fabriek ook producten met chili zoals chilijam en -honing, en natuurlijk ook chocolade met chili.
Wil je in Stavanger nog naar een andere chocolaterie? Dan is Sjokoladepiken een gezellige plek met zalige handgemaakte chocolade.
Verder in het zuiden zijn er in Oost-Noorwegen meerdere eersteklas chocoladefabrieken en -winkels.
Bij Kvarstad in de gemeente Ringsaker, vlak bij de snelweg E6, ligt Kvarstad Sjokolade - een familiebedrijf dat allerlei vers lekkers maakt. Kvarstad heeft ook een gezellig boerderijcafé met lokale lekkernijen op het menu.
Op een half uurtje rijden van Kvarstad ligt nog een chocoladewinkel: Gjøvik Chocolate. Hier kun je heerlijke handgemaakte ambachtelijke chocolade en Italiaanse gelato proeven.
In de Noorse hoofdstad Oslo zou je echt eens naar Pascal moeten - een feestje voor liefhebbers van chocolade, cake en gebakjes.
De bekende Noorse banketbakker Pascal heeft in Noorwegen een revolutie teweeggebracht op het gebied van gebak en zoetwaren, en hij wordt beschouwd als één van de beste patissiers ter wereld.
Probeer zijn hartvormige bonbons met gezouten karamelvulling maar eens, of trakteer jezelf op zijn heerlijke petit fourtjes.
En als je dan toch in Oslo bent, zou je ook moeten binnenspringen bij de overdekte versmarkt Mathallen, een favoriete plek in Oslo voor specialiteiten en verse ingrediënten. Je treft er verrassende producten van kleinschalige producenten aan, en natuurlijk ook veel lekkere chocolade.
Trek gekregen in meer lekkers? Probeer dit recept voor de beroemde warme chocomel van Hotel Bristol maar eens, of ga persoonlijk naar het hotel om je eens lekker te (laten) verwennen!
Reis je met een groep door Noorwegen, dan is onderweg een tussenstop maken bij een boerderijwinkel een goed idee. Daar kun je allerlei lekkers uit de streek kopen, en vaak ook luxe, handgemaakte chocolade en bonbons.
Vind nog meer plekken waar fijnproevers in Noorwegen naartoe kunnen.
Terug naar boven