Skip to main content

De lekkerste Noorse chocolade

Heb jij al ooit bonbons met bruine kaas geproefd? Of met blauwe kaas van Noorse geiten?

Professionele chocolatiers en bekwame banketbakkers experimenteren met fantastische ingrediënten uit de Noorse natuur om nieuwe smaken te creëren.

Bijvoorbeeld met gouden kruipbramen. Heerlijk om zo te eten, en zalig in combinatie met chocolade van goede kwaliteit.

En met zeezout uit Saltstraumen, de sterkste getijdestroom ter wereld.

Wie is er nou niet gek op de combinatie van zoet en zout?!

Ontdek waar je heen moet om de beste chocolade van Noorwegen te proeven.

Als zoetekauw wordt je hier gegarandeerd blij van ...

De liefde voor Noorse chocolade

In 1889 opende er in de wijk Rodeløkka in Oslo een kleine chocoladefabriek. De fabriek heet Freia en is vernoemd naar de vrouw van één van de eigenaars. Na een trage start maakten de Noren in 1906 kennis met hun melkchocolade, en dat was de aftrap van het grote chocolade-avontuur. Later, in 1926, stonden er op de wikkels zomerse plaatjes met grazende Noorse koeien, en chocolade werd aangeprezen als manier om mensen meer melk te laten drinken - of 'meer melk te laten eten', zoals Freia zei. 

Melkchocolade is in Noorwegen nog steeds erg populair, en er zijn tegenwoordig meerdere fabrieken die Noorse melk gebruiken om de romige, fluweelzachte chocolade te maken, waarvan Freia en Nidar de grootste merken zijn. Maar ook meer gewaagde smaken doen hun intrede op de markt.

Kleine lokale fabrieken die handgemaakte chocolaatjes maken en banketbakkerijen die bonbons verkopen tillen Noorse chocolade naar een nieuw niveau. Wie wil er nou geen bonbonnetje of gebakje proeven dat wordt gepresenteerd als prachtige kunstwerkje?

Kom, we gaan op chocolade-avontuur door Noorwegen!

Chocolade in Noord-Noorwegen

'Ik ben alleen in Frankrijk opgeleid, dus de nadruk ligt erg op de Franse techniek. Maar ik haal veel inspiratie uit de Noorse cultuur en probeer zoveel mogelijk lokale ingrediënten in mijn producten te gebruiken', zegt patissier Craig Alibone.

Craig kreeg les van een aantal van de beste patissiers ter wereld, zoals Bruno Montcoudiol, Sébastien Serveur en Jean-Marc Guillot aan de prestigieuze École Nationale Supérieure de Pâtisserie in Yssingeaux, Frankrijk.

Nadat hij verkering kreeg met een meisje uit Bodø, verhuisden ze samen naar het noorden. In 2020 liet de Brit de stad in Noord-Noorwegen kennismaken met zijn bekroonde chocolade tijdens de opening van zijn patisserie Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria.

'Mijn vriendin heeft familie wonen in Hamarøy, en die hebben een enorm stuk grond vol bessen en fruit. Elke zomer gaan we daar plukken en gebruiken die kruipbramen en bosbessen in onze gebakjes en chocolade', legt Craig uit en voegt daaraan toe dat hij groot voorstander is van seizoensgebonden ingrediënten gebruiken.

De inwoners van Bodø zijn verliefd geworden op zijn bonbons met karamel-zeezout, en dat is dan ook zijn best verkochte product. De kleine hapklare chocolaatjes zijn bedekt met een blauw laagje met witte golfjes die Saltstraumen nabootsen - de sterkste getijdenstroom ter wereld die even buiten de stad ligt. De chocolaatjes bevatten ook Arctic Salt dat wordt gemaakt van zeewater uit Saltstraumen.

'Ik verwerk graag smaken die mensen kennen, maar die niet per se gebruikelijk zijn in combinatie met chocolade. Het idee is mensen uitdagen om eens chocolade met andere smaakjes te proeven', zegt Craig.

Craig verkoopt dan ook minder gebruikelijke chocoladesmaken. Wat dacht je van een chocoladereep die smaakt naar gerookt eikenhout? Al klinkt deze gearomatiseerde pure chocoladesmaak misschien een beetje vreemd, hij won wel de Internationale AoC Bronze in 2019 en is zeker het proeven waard. Een andere smaakcombinatie die je misschien zal verrassen, is chocolade met olijfolie - een fantastische match.

Olijfolie past gewoon heel goed bij chocolade en geeft een heerlijk mondgevoel', aldus Craig.

En als je dan toch in het noorden bent, waarom ga je tijdens je chocolade-avontuur niet even naar het eiland Dønna aan de kust van Helgeland voor een bezoekje aan Heidis Sjokoladedrøm (Heidi's chocoladedroom)?

Het is dan misschien wel één van de kleinste chocolaterieën ter wereld, maar zeker een omweggetje waard! Heidi maakt haar hemelse chocolade met de hand en verkoopt ook vers gebrande koffie, lokaal geproduceerd rabarbersap en andere streekproducten. Wil je meer te weten komen over het ambacht van fijne chocolade maken en met eigen ogen zien hoe die wordt gemaakt, reserveer dan wel een plekje op voorhand.

We gaan verder zuidwaarts naar de regio Trøndelag. In het dorpje Selbu maakt Jentene På Tunet buitengewone bonbons. Proef hun noorderlichtbonbons maar eens - een prachtig uitziend bonbonnetje met verassende smaken zoals zwarte bessen, gezouten karamel en mango.

Chocolade aan de fjorden

Een andere plek die je niet wilt missen is Geiranger Sjokolade - een unieke chocoladefabriek in een botenhuis aan het Geirangerfjord dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Bezoekers kunnen een rondleiding door de productieafdeling in het botenhuis boeken en niet alleen zelf het proces uitproberen, maar ook een aantal verbluffend lekkere chocolaatjes proeven.

Geiranger Sjokolade experimenteert met een heleboel interessante smaken, zoals de Noorse favoriet zoete bruine kaas die de chocolade een apart, karamelachtig smaakje geeft. Ze hebben ook een bijzondere soort chocolade die Kraftkar heet en is vernoemd naar de blauwe kaas Kraftkar - een bekroonde Noorse blauwe kaas die zowel de World Champion Cheese als de Champion of Champions (in 2016) heeft gewonnen.

In hun assortiment hebben ze ook chocolade met de smaak van de populaire Noorse aquavit Gammel Opland en, natuurlijk, chocolade met drop (de Noren zijn dol op drop!).

Een andere chocolatier aan het Hardangerfjord is Fjåk - de eerste Noorse chocolademaker die cacaobonen meteen verwerkt tot repen. Hun repen worden in meerdere winkels in Fjord-Noorwegen verkocht en bevatten lekkere ingrediënten zoals melkchocolade met wilde Noorse paddenstoelen, bosbessenchocolade en de fascinerende combinatie van rendiermos en blauwe bosbes! Bekijk voor de meest exotische smaken de Scandinavische collectie maar eens.

En ben je in Stavanger, ga dan eens naar het centrum en neem een kijkje bij chocoladefabriek Chili Chocolate. In de winkel kijk je recht op de productieruimte en kun je hun exclusieve lekkernijen proeven. Zoals de naam al aangeeft, maakt de fabriek ook producten met chili zoals chilijam en -honing, en natuurlijk ook chocolade met chili.

Wil je in Stavanger nog naar een andere chocolaterie? Dan is Sjokoladepiken een gezellige plek met zalige handgemaakte chocolade.

De zoete smaak van Oost-Noorwegen

Verder in het zuiden zijn er in Oost-Noorwegen meerdere eersteklas chocoladefabrieken en -winkels.

Bij Kvarstad in de gemeente Ringsaker, vlak bij de snelweg E6, ligt Kvarstad Sjokolade - een familiebedrijf dat allerlei vers lekkers maakt. Kvarstad heeft ook een gezellig boerderijcafé met lokale lekkernijen op het menu.

Op een half uurtje rijden van Kvarstad ligt nog een chocoladewinkel: Gjøvik Chocolate. Hier kun je heerlijke handgemaakte ambachtelijke chocolade en Italiaanse gelato proeven.

Chocolade in de hoofdstad

In de Noorse hoofdstad Oslo zou je echt eens naar Pascal moeten - een feestje voor liefhebbers van chocolade, cake en gebakjes.

De bekende Noorse banketbakker Pascal heeft in Noorwegen een revolutie teweeggebracht op het gebied van gebak en zoetwaren, en hij wordt beschouwd als één van de beste patissiers ter wereld.

Probeer zijn hartvormige bonbons met gezouten karamelvulling maar eens, of trakteer jezelf op zijn heerlijke petit fourtjes.

En als je dan toch in Oslo bent, zou je ook moeten binnenspringen bij de overdekte versmarkt Mathallen, een favoriete plek in Oslo voor specialiteiten en verse ingrediënten. Je treft er verrassende producten van kleinschalige producenten aan, en natuurlijk ook veel lekkere chocolade.

Trek gekregen in meer lekkers? Probeer dit recept voor de beroemde warme chocomel van Hotel Bristol maar eens, of ga persoonlijk naar het hotel om je eens lekker te (laten) verwennen!

Reis je met een groep door Noorwegen, dan is onderweg een tussenstop maken bij een boerderijwinkel een goed idee. Daar kun je allerlei lekkers uit de streek kopen, en vaak ook luxe, handgemaakte chocolade en bonbons.

Zoek een chocolaterie

Recepten voor zoetekauwen

Probeer de Noorse manier van kos maar eens met wafels, zoete broodjes en andere soorten gebak en desserts.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's