Skip to main content

RECEPT:
Kling lefser

Kling lefser (enkelvoud lefse) zijn een zoete lekkernij uit de buurt van Buskerud en Hallingdal in Oost-Noorwegen.

Een lefse is een traditioneel, zacht platbrood dat in het hele land te vinden is onder meerdere streekgebonden namen en met verschillende soorten beleg.

... en iedereen heeft z'n eigen favoriete beleg.

Om lefser te maken kun je het beste een grote bakplaat gebruiken, maar een droge koekenpan kan ook.

Hoe maak je kling lefser?

Ingrediënten

(voor 20 lefser)

2 l melk

300 g boter

200 ml (150 g) griesmeel

Ca. 2 kg tarwemeel (of meer als dat nodig is)

Suiker

Bewaren

Je kunt lefser invriezen en ze ervoor of erna besmeren met boter en/of bestrooien met suiker. Laat ze ca. 30 minuten ontdooien voordat je ze op tafel zet.

Bereiding

1.  Breng de boter en de melk aan de kook en doe daar de griesmeel bij. Zet het vuur laag en laat het 5-6 minuten zachtjes doorkoken totdat de granen goed gaar zijn. Laat een paar minuten afkoelen en giet het in een grote kom.

2.  Roer alles goed door met een kooklepel en doe er beetje bij beetje het meel bij totdat het deeg niet meer plakkerig is. Wordt het lastig om te roeren, stort dan het deeg op een met bloem bestoven oppervlak. Gebruik gerust een pannenlikker om het deeg uit de pan te halen, want het kan nog heet zijn. Doe er zo weinig mogelijk meel bij, maar net genoeg zodat het deeg mooi aan elkaar plakt.

3.  Verdeel het deeg in 20 even grote porties en dek die af met een theedoek. Rol de porties één voor één met een deegroller uit op een met bloem bestoven oppervlak totdat het deeg zo dun mogelijk is zonder dat het scheurt.

4.  Verwarm de bakplaat tot de op één na hoogste temperatuur en leg het deeg er voorzichtig op. Bak elke lefse totdat je kleine luchtbelletjes ziet en er kleine bruine cirkels aan de onderkant verschijnen. Draai het deeg om en bak de andere kant op dezelfde manier.

5.  Als de lefser zijn gebakken, haal je ze van de bakplaat en maak je er een stapel van. Scheidt elke lefse met een theedoek. Als alle porties klaar zijn, druk dan de hele stapel zachtjes aan. Laat de lefser helemaal afkoelen.

6.  Besproei de lefser met een sprayflacon met een beetje koud water om ze vochtig te maken. Besmeer de lefse met een dun laagje zachte boter en strooi er suiker overheen. Vouw elke lefse twee keer dubbel en snijd ze in kleine rechthoekjes (de precieze grootte bepaal je zelf).

7.  Je kunt er ook kaneel op doen als je wilt, of gomme (zoete Noorse kaas die wordt gemaakt van gekookte melk of brunost (zoete Noorse bruine kaas).

Bron: Matprat.no

Serveer klassieke lefser met kaneel en boter ... te lekker voor woorden!

Lefser staan vaak op het menu bij Noorse bergboerderijen in de zomer.

Of maak eens hartige lefser!

Wat dacht je van een lekkere opgerolde lefse met gerookte zalm als avondeten?

Of maak zelf een soort wrap met je favoriete beleg voor de lunch!

Recepten voor zoetekauwen

Probeer de Noorse manier van kos maar eens met wafels, zoete broodjes en andere soorten gebak en desserts.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's