Skip to main content

Klassieke Kvæfjordkake

Kvæfjordkake is een feestelijke favoriet die vaak wordt geserveerd op bruiloften, op de nationale feestdag van Noorwegen en op verjaardagen.

Ingrediënten

Vanillecrème:

600 ml melk

8 eidooiers

100 ml suiker

2 el maïszetmeel

1 vanillestokje

5 gelatineblaadjes

Sponsbodem:

100 g boter

120 g suiker

4 eidooiers

3 el melk

150 g bloem

1 theelepel baking soda

1 theelepel vanillesuiker

Voor de meringue:

4 eiwitten

200 g suiker

50 g amandelschilfers

200 ml slagroom

Bron: Matprat.no

Bereiding

1. Begin met het maken van de vanillecrème. Voeg melk, eidooiers, suiker en maïszetmeel toe aan een pan. Haal de zaadjes uit het vanillestokje en voeg beide toe aan de pan. Snijd de gelatineblaadjes in kleinere stukjes en voeg ze ook toe aan de pan.

2.Verwarm de vanillecrème al roerend tot hij dikker wordt. Wanneer de dikte van de vanillecrème op een custard lijkt, haal je het van het vuur en giet je het in een kom. Laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld, klop je de vanillecrème luchtig tot een gladde massa zonder klontjes.

Tip: Zet de pan opzij als het mengsel te snel indikt om ervoor te zorgen dat het niet gaat schiften. Je kunt het altijd weer op het vuur zetten als het nog dikker moet worden.

3. Verwarm de oven voor op 160 °C.

4. Klop de boter en suiker tot een luchtig en romig mengsel. Voeg een voor een de eierdooiers toe en klop het beslag goed door na elke dooier. Zeef de bloem, het bakpoeder en de vanillesuiker. Vouw een beetje van het bloemmengsel door het beslag en voeg steeds een beetje melk toe. Meng het beslag goed door elkaar. Verdeel het beslag over een bakvorm met bakpapier. 

5.  Doe de eiwitten in een stalen of glazen kom. Klop ze langzaam op met een snufje zout tot ze beginnen te schuimen. Klop dan verder op een hogere snelheid tot de eiwitten stijve punten worden. Voeg geleidelijk suiker toe tot alle suiker is opgelost en het mengsel eruitziet als glanzend scheerschuim. Klop het mengsel niet te veel, want dan wordt het korrelig. Verdeel de meringue over het beslag in een bakvorm met bakpapier. Strooi er amandelschilfers over en bak de taart 30-35 minuten op de bodem van de oven, tot de meringue goudbruin is.

6. Schuif het bakpapier met de cake voorzichtig op een rooster om af te koelen.

7. Klop de slagroom stijf en vouw deze voorzichtig door de eiercrème.

Tip: Je kunt de room ook op smaak brengen met rum (optioneel).

8. Snijd de taart doormidden. Leg een helft op een serveerbord. Verdeel de crèmevulling over de taartbodem en leg de andere helft erop. Zet in de koelkast tot serveren.

Tip: De taart is goed houdbaar in de koelkast en smaakt een paar dagen later nog net zo lekker (als er nog wat over is, tenminste!).

Recepten voor zoetekauwen

Probeer de Noorse manier van kos maar eens met wafels, zoete broodjes en andere soorten gebak en desserts.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's