Skip to main content

Proef de cultuur tijdens de nationale feestdag van Noorwegen!

Vlaggen, traditionele Noorse bunadkostuums, berkentakken en heerlijk eten. Het moet allemaal klaarstaan zijn voor de nationale dag van Noorwegen, 17 mei.

Het feest begint met de belangrijkste maaltijd van de dag: een ontbijt- of lunchbuffet! 🇳🇴

Het vieren van de nationale feestdag gaat gepaard met veel eten, parades, muziek en feestelijke spelletjes.

Ontdek wat je nodig hebt voor het ultieme buffet op 17 mei - inclusief recepten!

Platbrood

Noors platbrood, genaamd lefserull,is makkelijk te maken. De favoriete soorten vulling zijn onder andere gerookte zalm en vegetarische opties. Je kunt ze zoet maken met traditionele bruine kaas. Heerlijk!

Proef Noorse lefser

Fenalår

Gezouten en gedroogde lamsbout is een must op 17 mei. Fenalår is gezouten vlees en de Noorse versie van Serrano- of Parmaham! Serveer het in dunne plakjes of als beleg in platbrood.

Say cheese

Heerlijke kaas gaat goed samen met zoute fenalår en gerookte zalm. Noorse kazen hebben veel prestigieuze prijzen in de wacht gesleept en behoren tot de beste ter wereld. Ze mogen niet ontbreken op een buffettafel.

Delicatessen uit de zee

Als je echt indruk wilt maken op je gasten, serveer dan schelpdieren! Peperkrab of langoustine geven elk buffet een luxe accent.

Pavlova

Pavlovataart (recept in het Engels) is de afgelopen tien jaar erg populair geworden in Noorwegen en is nu sterk verbonden met de nationale feestdag. Dat is niet zo vreemd, gezien de heerlijke meringue-korst en de verse bessentopping, die doen denken aan de kleuren van de Noorse vlag.

Aardbeien

Aardbeien zijn net zo felrood als de Noorse vlag en ze geven je buffet wat kleur. Wat dacht je van een lekkere salade met aardbeien en rabarber?

Kruipbramen

Kruipbramencrème is altijd een feestelijke keuze, maar met het warmere weer dat 17 mei (hopelijk) met zich meebrengt, raden we aan om af te koelen met een exotische kruipbramensorbet.

IJs

De kids zijn extra blij op de 17e: ze mogen zoveel ijs eten als ze willen!

Hotdogs

Na een uitgebreid ontbijt kun je vol energie in de optocht meelopen! Als je trek krijgt, kies dan voor een eenvoudige maar smakelijke hotdog. Je vindt ze overal in de eetcafés in de compacte grote steden van Noorwegen.

Rømmegrøt

Als de hotdogs je trek niet kunnen stillen, probeer dan een portie traditionele zure roompap, rømmegrøt – een traditioneel gerecht op 17 mei in sommige delen van het land. Deze zoete pap smaakt extra lekker in combinatie met gezouten vlees, zoals fenalår.

Skål!

Vul je glas met een verfrissende, ambachtelijke Noorse appelsap of cider – (het appelsap op de foto heeft een BGA-certificaat van Telemark) en proost op de verjaardag van Noorwegen!

Tijd voor een feestje!

HOERA, HET IS 17 MEI! 🇳🇴

De Noorse nationale feestdag is één groot feest!

Feest mee

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's