Skip to main content

In maart, april en mei worden in het hele land de dagen langer en stijgen de temperaturen. De smeltende sneeuw zorgt overal voor natuurlijke watervallen, en bloeiende bloemen - en lachende mensen - maken de lente in Noorwegen een bijzondere belevenis.

De lente in Noorwegen is waarschijnlijk het moeilijkst te omschrijven. Sommige jaren komt ze vroeg, andere weer laat. En soms is het warm, en soms is het fris tot ver in wat de zomermaanden zouden moeten zijn. Al beschouwen veel mensen de lente-equinox (de zonnewending) rond 20 maart als eerste lentedag, in sommige delen van het land begint de lente al rond eind februari.

Veel mensen trekken met Pasen naar de bergen voor dat laatste weekje sneeuwpret. Wat is er nou fijner dan lenteskiën in het zonnetje met je T-shirt aan?! Maar neem wel zonnebrandcrème mee.

Hoe dan ook staan in mei niet alleen de bloemen in bloei, maar ook de Noren zelf bloeien helemaal op :) De natuur barst overal in volle glorie los: bomen botten uit, bloemen komen tot bloei en de smeltende sneeuw van de bergen voorziet de watervallen, rivieren en meren rijkelijk van water. De bloesem van de fruitbomen langs het Hardangerfjord is een onvergetelijk tafereel.

Er is zelfs een woord voor het gelukzalige gevoel dat je hart in de lente sneller laat slaan: wij noemen het springfulness! Dat kun je het beste in de buurt van de Noorse fjorden ervaren.

Het geluksseizoen

Gelukkig zijn er in mei veel feestdagen, zoals de nationale feestdag van Noorwegen op 17 mei - wat meteen de leukste is. De Noren krijgen dan echt de kans om van de lente te genieten.

Al met al kan de lente toch wispelturig zijn. Misschien wordt je in april wel wakker en heb je de laatste dag sneeuw te pakken, er zijn zeker ook dagen die warm genoeg zijn voor utepils - op een zonnige dag buiten een koud biertje drinken. De lente is perfect voor een stedentrip, want er is zowel binnen als buiten meer dan genoeg te beleven. Neem wel stevige schoenen mee!

Veel Noorse steden zijn gezellig en compact. Je kunt ze dan ook makkelijk te voet verkennen. Bekijk een aantal van de leuke routes om de grootste Noorse steden in 10.000 stappen te ontdekken.

Seizoensgebonden hapjes en drankjes

In de lente worden vaak lamsgerechten gegeten, zeker rond Pasen. De eerste aardappelen, asperges en wilde knoflook van het jaar zijn seizoensgebonden producten die veel Noorse fijnproevers doen watertanden. Dat geldt ook voor allerlei soorten verse vis, bijvoorbeeld haring en de beroemde Atlantische kabeljauw uit de Lofoten en de Vesterålen: skrei.

Richting de zomer verschijnen er rabarber en sla met al hun kleurige bladeren. Dit is ook hét moment om (letterlijk) te genieten van het fruit van de herfstoogst, dus ga lekker buiten in het zonnetje een glaasje cider en appelsap van wereldklasse drinken!

Bekijk de laatste weersverwachting

Bekijk de laatste plaatselijke weersverwachting op Yr.no dat wordt verzorgd door het Norwegian Meteorological Institute en de Norwegian Broadcasting Corporation (NRK). Download de gratis weerapp van Yr voor iOS of Android.

Wat trek je aan in de lente

Als het gaat over hoe je je moet kleden voor het weer in maart, april en mei, vertrouw dan niet op je eigen ogen. Tegen de tijd dat je je jas aan hebt en je veters zijn gestrikt, kan het weer al helemaal omgeslagen zijn. Of misschien is tegen dan de lucht wel helemaal opgeklaard.

In Noorwegen kan het weer snel omslaan, vooral in de bergen. Neem dus goede schoenen en warme kleding mee - zelfs als het prachtig weer is op het moment dat je op pad gaat. Vooral het lenteweer is onvoorspelbaar, dus zorg dat je je in laagjes kleedt en voorbereid bent op zon, regen en zelfs op sneeuw. Zoals we in Noorwegen zeggen: wol is cool.

Ga je op ontdekking in de stad, neem dan je een paraplu mee. In de natuur neem je dan weer het beste een regenjas of windjack mee. Neem in ieder geval je zonnebril mee, en vergeet ook de zonnebrandcrème niet als je buiten op pad gaat, vooral in de bergen als er nog sneeuw ligt. Witte sneeuw reflecteert de zon, en je verbrandt dus sneller dan je denkt.

Springfulness

Ken je dat heerlijke gevoel als het zonnetje eindelijk weer op je gezicht schijnt?

De geluiden, geuren en taferelen van de lente produceren serotonine in je hersenen, dat een geluksgevoel geeft. Dit gevoel heet springfulness - en je kunt er genoeg van opdoen in de indrukwekkende landschappen van Fjord Noorwegen.

Laat je inspireren door deze 7 lentebelevenissen in Fjord-Noorwegen!

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's