Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Hardanger
Hardanger.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Proef de Noorse lente

In mei komen niet alleen de bloemen tot bloei, maar bloeien ook de Noren op. Je voelt de natuurgewoon overal om je heen tot leven komen. Ook zijn er in mei meerdere nationale feestdagen, ende Noren gebruiken deze om de lente te vieren na een lange, donkere winter.

Het einde van de lente is wanneer het Noorse landschap op zijn spectaculairst is, met bloemen en bomen die tot leven komen, besneeuwde bergtoppen en watervallen die door het vele smeltwater op zijn spectaculairst zijn. Rond de Hardangerfjord zijn de vele boomgaarden vol metbloeiende fruitbomen een waar spektakel voor het oog.

Ook al zien velen de lente als een seizoen welk begint bij de lentenachtevening op 21 maart, voorde natuur begint in sommige delen van Noorwegen de lente al rond eind februari, wanneer de sneeuw smelt en de eerste bloemen tevoorschijn komen.

De lente is een onbetrouwbaar seizoen. Het ene jaar is het vroeg in het jaar al warm, en kan je in maart al in de zon op een terrasje zitten, het andere jaar kan het even goed koud blijven tot ver in mei. Zelfs dan kan het nog koud genoeg zijn in delen van Noorwegen voor sneeuw. Ook kan het soms flink waaien in Noorwegen in de lente ­ dus let goed op die paraplu.

Ook is de lente het seizoen waar de temperatuurverschillen tussen het zuiden en noorden van Noorwegen het grootst zijn, en waar ook de verschillen tussen dag­ en nachttemperaturen het grootst is. In Oslo kan het in april al goed 20 graden worden overdag, en 's nachts nog vriezen.

Admiring the view from a flowery meadow, Klungnes
Klungnes.
Photo: Øyvind Heen - Visitnorway.com
Sheep
Herøy.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Skorpa
Skorpa.
Photo: www.runemolnes.com - Visitnorway.com
Hardanger
Hardanger.
Photo: CH / Visitnorway.com
Ad

Seizoensgerechten

De lente is de tijd voor lamsgerechten, welke meestal gegeten worden rond Pasen. Ook is dit hetseizoen waar de verse aardappelen, asperges en wilde knoflook de harten van de Noorse fijnproevers sneller laat slaan. Hetzelfde kan ook worden gezegd over alle soorten verse vis,inclusief haring en kabeljauw uit de Lofoten, welke onder de naam "skrei" als een lokale delicatesse bekend staan.

Als de zomer dichterbij komt, verschijnt de rabarber in haar volle glorie en deze tijd is dan ook wanneer je rabarbergebak in alle soorten en maten ziet verschijnen, vooral in het westen van Noorwegen.

Traditioneel was de lente de tijd waar men de laatste wintervoorraden opmaakte, en gezouten vlees met "raspeball" ­ een soort aardappelknoedel ­ is dan ook een populair lentegerecht tot de dag van vandaag.

Wat te dragen in de Noorse lente

Vertrouw vooral niet op je eigen ogen wanneer het neerkomt op jezelf kleden voor het Noorse voorjaarsweer. Vier seizoenen in één dag is heel normaal, en tegen de tijd dat je je jas hebt gevonden en je schoenen hebt gestrikt, kan het weer alweer volledig zijn omgeslagen.

Het weer en de temperatuur is zeer veranderlijk, vooral in de bergen. Breng dus goed schoeisel, en warme kleding, ongeacht wat voor weer het is wanneer je op pad gaat. Het veranderlijke voorjaarsweer maakt het noodzakelijk dat je in meerdere laagjes kleedt, zodat je bent voorbereid op zowel zon als regen.

Als je in de stad blijft is een paraplu een goed idee, zolang het maar niet te hard waait. In de wildernis is deze niet zo handig en is het meer aan te raden om een regenjas of windbreker te dragen. Een zonnebril is altijd een goed idee, en let ook dat je zonnebrandcréme meeneemt als je de bergen intrekt en er nog steeds sneeuw op de grond ligt. De witte sneeuw reflecteert het zonlicht, en je raakt sneller verbrand dan je zou denken.

De beroemde kersenbloesem in Hardanger

Het lokale weer en klimaat

De lente begint vroeg in het zuiden van Noorwegen, helemaal vergeleken met de rest van het land, meestal ergens in April. De lente voel je letterlijk aankomen ­ de dagen worden beetje bij beetje warmer en lichter. Lentebloemen beginnen hun kop op te steken, vogels beginnen hun nestjes te bouwen en in de weides beginnen de lammetjes te verschijnen.

In het vroege voorjaar is het vaak de westkust van Noorwegen die de hoogste temperaturen heeft, maar in mei is het vaak het warmst in het zuiden en zuidoosten van Noorwegen.

 

Boven de Poolcirkel komt de lente vaak niet echt op gang tot mei, in sommige delen zelfs pas in juni. Maar tegen die tijd zijn de dagen zo lang dat het weinig mensen veel uitmaakt dat het nog behoorlijk fris kan zijn.

Zoals de lente pas laat in het hoge noorden van Noorwegen arriveert, duurt het ook veel langer voor de lente om zich hoog in te bergen te melden. Wanneer je door de Noorse bergen reist in het voorjaar, zie je soms dan ook het seizoen veranderen van lente naar winter en terug naar lente, vaak allemaal in een tijdspanne van maar enkele uren.

Onze andere drie seizoenen

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad