BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Lente

Proef de noorse lente
Tijdens de maanden maart, april en mei worden in het hele land de dagen langer en stijgen de temperaturen. De smeltende sneeuw creëert overal natuurlijke watervallen die samen met de bloeiende bloemen - en de mensen - de lente in Noorwegen heel speciaal maken.
A woman in a blossoming orchard in Hardanger
Hardanger.
Photo: CH / Visitnorway.com

De Noorse lente laat zich waarschijnlijk het moeilijkst typeren. Soms komt ze vroeg, andere jaren dan weer laat. In wat de zomermaanden moeten zijn, kan het heel warm zijn, maar ook behoorlijk frisjes. Ook al zien velen de lente als een jaargetijde dat begint bij de lente-equinox (zonnewending) rond 20 maart, de lente start in sommige delen van het land al rond eind februari. Meteorologen houden vol dat de lente op 1 maart begint, maar veel mensen trekken in de week voor Pasen naar de bergen voor nog een laatste weekje wintersport.

In mei beginnen de bloemen hoe dan ook te bloeien, en ook de Noren zelf bloeien helemaal op. De natuur duikt plotseling overal om je heen op: bomen en bloemen komen tot leven, door de smeltende sneeuw ontstaan er watervallen, rivieren en meren en de bloeiende fruitbomen langs het Hardangerfjord zijn een lust voor het oog. Gelukkig zijn er in mei veel feestdagen - 17 mei is de Noorse nationale feestdag, en is meteen ook de leukste feestdag. Noren kunnen dus echt genieten van dit jaargetijde.

Al met al is de lente een wispelturig seizoen. Zelfs als je in april nog een dag sneeuw te verduren zou krijgen, zijn er zeker ook dagen die warm genoeg zijn voor een ’utepils’, een biertje buiten drinken op een zonnige dag.

Seizoensgebonden hapjes en drankjes

In de lente worden vaak lamsgerechten gegeten, zeker rond Pasen. Ook de eerste aardappelen, asperges en wilde knoflook zijn seizoensproducten waar de Noren helemaal gek op zijn. Dit geldt ook voor alle soorten verse vis zoals haring en kabeljauw uit de regio Lofoten. Daar wordt dit ’skrei’ genoemd en gezien als een delicatesse.

Als de zomer nadert, verschijnen de bladeren van de rabarber, en kun je dan ook de heerlijke geur van vers gebakken taarten in talloze keukens opsnuiven - zeker in Fjord-Noorwegen.

De lente is traditioneel ook de periode om de laatste wintervoorraden aan te spreken. Gezouten vlees en ’raspeball’ (een soort traditioneel aardappeldeegballetje) zijn dan ook tot op de dag van vandaag nog steeds populair.

Onze drie andere seizoenen

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Meer lenteactiviteiten

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande evenementen.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven