Skip to main content

Raspeballer - traditionele aardappelknoedels

Ingrediënten

1 l bouillon of licht gezouten water

750 g rauwe aardappelen

300 g gekookte aardappelen

300 ml (190 g) gerstemeel

2 el gewone bloem

1 tl zout

BronMatprat.no

Bereiding

1. Breng in een grote pan het licht gezouten water of de bouillon aan de kook.

2. Schil de rauwe aardappelen en rasp ze met een rasp of een keukenmachine. Knijp er wat vocht uit.

3. Rasp of stamp de gekookte aardappelen. Meng de gekookte en de rauwe aardappelen met bloem, meel en zout tot een deeg.

4. Kook een klein stukje om te zien of het deeg stevig genoeg is. Vorm de knoedels met een lepel en leg ze voorzichtig in water/bouillon dat bijna aan de kook is. Doe de lepel tussen elke knoedel even in koud water en probeer ze zo glad mogelijk te maken.

5. Laat de knoedels (afhankelijk van hoe groot ze zijn) 30-40 minuten garen. Snijd een knoedel open om te checken of die gaar is. De consistentie en kleur moet overal hetzelfde zijn.

Je kunt ze zo eten, maar ze zijn ook heerlijk met wat gezouten vlees of met spek en stroop!

Recepten voor vleesliefhebbers

Proef het exotische rendiervlees maar eens, en andere traditionele Noorse favorieten.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's