In sommige streken worden de aardappelknoedels het liefst alleen met alleen stroop en knapperig spek gegeten. En in andere streken dienen ze als bijgerecht bij varkensknokkel of gezouten lamsvlees.
Lamb and potato dumplings
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Lamb and potato dumplings
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Hoe je ze ook serveert, het hoofdingrediënt blijft hetzelfde: eenvoudige maar fantastische aardappelen!
Potato farm Sogstad Gård at Toten
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Potato farm Sogstad Gård at Toten
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Aardappelen kwamen rond 1750 naar Noorwegen en zijn een belangrijk ingrediënt in de Noorse keuken.
Gebruik ze om thuis raspeballer te maken! Zo doe je dat:
Potato from Sogstad farm in Toten
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Potato from Sogstad farm in Toten
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Raspeballer - traditionele aardappelknoedels
Ingrediënten
1 l bouillon of licht gezouten water
750 g rauwe aardappelen
300 g gekookte aardappelen
300 ml (190 g) gerstemeel
2 el gewone bloem
1 tl zout
Show MoreShow Less
Werkwijze
1. Breng in een grote pan het licht gezouten water of de bouillon aan de kook.
2. Schil de rauwe aardappelen en rasp ze met een rasp of een keukenmachine. Knijp er wat vocht uit.
3. Rasp of stamp de gekookte aardappelen. Meng de gekookte en de rauwe aardappelen met bloem, meel en zout tot een deeg.
4. Kook een klein stukje om te zien of het deeg stevig genoeg is. Vorm de knoedels met een lepel en leg ze voorzichtig in water/bouillon dat bijna aan de kook is. Doe de lepel tussen elke knoedel even in koud water en probeer ze zo glad mogelijk te maken.
5. Laat de knoedels (afhankelijk van hoe groot ze zijn) 30-40 minuten garen. Snijd een knoedel open om te checken of die gaar is. De consistentie en kleur moet overal hetzelfde zijn.
Je kunt ze zo eten, maar ze zijn ook heerlijk met wat gezouten vlees of met spek en stroop!
Dining at Brekkeseter in the Rondane mountains. Photo: CH / Visitnorway.com
Dit traditionele gerecht wordt geserveerd in tal van restaurants en cafés in het hele land.
En als je in Oslo bent, spring dan eens binnen bij het gezellige café Kaffistova voor royale porties Noorse specialiteiten tegen redelijke prijzen.
Ben je in Bergen? Ga dan eens eten in gastropub Pingvinen, waar elke donderdag raspeballer op de kaart staan.
Traditional raspeball from Norway
.
Photo:
Mari Svenningsen / Matprat.no
Traditional raspeball from Norway
.
Photo:
Mari Svenningsen / Matprat.no
In Noorwegen is het eigenlijk traditie om op donderdag raspeballer te eten.
Bij Lura Turistheim in Sandnes, in Fjord-Noorwegen, eten sommige stamgasten al sinds 1949 elke donderdag raspeballer (of komler, zoals ze die daar noemen).
Komle at Lura Turistheim
.
Photo:
Lura Turistheim
Komle at Lura Turistheim
.
Photo:
Lura Turistheim
Trek gekregen in meer traditionele gerechten die bovendien betaalbaar zijn? Ga dan naar een kro!
Een kro is een kleine eetgelegenheid of café. Ze liggen vaak aan een hoofdweg, waar doorgaans huisgemaakte, traditionele gerechten worden geserveerd.
Raspeball
.
Photo:
Matprat.no / Sarah Johannessen
Raspeball
.
Photo:
Matprat.no / Sarah Johannessen
De beste adresjes voor foodies
Bekijk waar je allemaal naartoe kunt en wat je kunt eten.