Skip to main content

RECEPT:
Raspeballer

Traditionele Noorse aardappelknoedels

Raspeballer is een traditioneel gerecht dat meerdere namen heeft en met verschillende dingen wordt gegeten, afhankelijk van waar je in Noorwegen bent.

In Zuid-Noorwegen wordt het gerecht meestal komler of komper genoemd.

In Fjord-Noorwegen wordt het vaak potetballer, raspeballer of komler genoemd. Dat hangt helemaal af van waar je in Fjord-Noorwegen bent.

In sommige streken worden de aardappelknoedels het liefst alleen met alleen stroop en knapperig spek gegeten. En in andere streken dienen ze als bijgerecht bij varkensknokkel of gezouten lamsvlees.

Hoe je ze ook serveert, het hoofdingrediënt blijft hetzelfde: eenvoudige maar fantastische aardappelen!

Aardappelen kwamen rond 1750 naar Noorwegen en zijn een belangrijk ingrediënt in de Noorse keuken.

Gebruik ze om thuis raspeballer te maken! Zo doe je dat:

Raspeballer - traditionele aardappelknoedels

Ingrediënten

1 l bouillon of licht gezouten water

750 g rauwe aardappelen

300 g gekookte aardappelen

300 ml (190 g) gerstemeel

2 el gewone bloem

1 tl zout

BronMatprat.no

Bereiding

1. Breng in een grote pan het licht gezouten water of de bouillon aan de kook.

2. Schil de rauwe aardappelen en rasp ze met een rasp of een keukenmachine. Knijp er wat vocht uit.

3. Rasp of stamp de gekookte aardappelen. Meng de gekookte en de rauwe aardappelen met bloem, meel en zout tot een deeg.

4. Kook een klein stukje om te zien of het deeg stevig genoeg is. Vorm de knoedels met een lepel en leg ze voorzichtig in water/bouillon dat bijna aan de kook is. Doe de lepel tussen elke knoedel even in koud water en probeer ze zo glad mogelijk te maken.

5. Laat de knoedels (afhankelijk van hoe groot ze zijn) 30-40 minuten garen. Snijd een knoedel open om te checken of die gaar is. De consistentie en kleur moet overal hetzelfde zijn.

Je kunt ze zo eten, maar ze zijn ook heerlijk met wat gezouten vlees of met spek en stroop!

Dit traditionele gerecht wordt geserveerd in tal van restaurants en cafés in het hele land.

En als je in Oslo bent, spring dan eens binnen bij het gezellige café Kaffistova voor royale porties Noorse specialiteiten tegen redelijke prijzen.

Ben je in Bergen? Ga dan eens eten in gastropub Pingvinen, waar elke donderdag raspeballer op de kaart staan.

In Noorwegen is het eigenlijk traditie om op donderdag raspeballer te eten.

Bij Lura Turistheim in Sandnes, in Fjord-Noorwegen, eten sommige stamgasten al sinds 1949 elke donderdag raspeballer (of komler, zoals ze die daar noemen).

Trek gekregen in meer traditionele gerechten die bovendien betaalbaar zijn? Ga dan naar een kro!

Een kro is een kleine eetgelegenheid of café. Ze liggen vaak aan een hoofdweg, waar doorgaans huisgemaakte, traditionele gerechten worden geserveerd.

Recepten voor vleesliefhebbers

Proef het exotische rendiervlees maar eens, en andere traditionele Noorse favorieten.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's