RECEPT:
Kjøttkaker
Noorse gehaktballen
De sappen van het vlees vermengen zich met de jus tot een onweerstaanbare combinatie van smaken.
Hoewel ze te vergelijken zijn met andere gehaktballen van over de hele wereld worden, is de letterlijke vertaling van kjøttkaker is ’vleesgebakjes’, aangezien de Noorse versie grotere en minder ronde pasteitjes heeft dan andere gehaktbalrecepten.
Het is één van onze populairste traditionele gerechten en alledaags ’comfort food’.
Noren zeggen altijd dat de beste vleesgebakjes die van mama zijn.
Het is een gerecht dat je het beste met veel liefde thuis maakt!
Dus wat zit er zoal in een kjøttkake? In Noorwegen worden ze traditioneel gemaakt van rundergehakt, varkensvlees, lamsvlees, of vlees van wild. Dan maken ze dikke, platte pasteitjes en worden die gebakken.
Het gerecht wordt geserveerd met heerlijke brun saus (bruine jus).
Kjøttkaker worden meestal geserveerd met gekookte aardappelen en wortelen, en zuurkool of geprakte erwten.
Vergeet de bosbessenjam niet!
Voor Noren, zijn kjøttkaker een grote kanshebber om het nationale gerecht van Noorwegen te zijn, maar het moet enkel onderdoen voor fårikål.
Waar je ook heen gaat, je zult snel ontdekken dat kjøttkaker een vast menu-item is bij het Noorse Veikroer (wegrestaurants) en Fjellstuer (berghutten). Het is een pluspunt dat ze niet duur zijn!
Je kunt ze ook kant-en-klaar in de winkel kopen en buiten op de barbecue klaarmaken!
Kjøttkaker smaken geweldig opgewarmd boven een kampvuur, en het is heel gemakkelijk om te doen.