Skip to main content

Hjortegryte - traditioneel hertenstoofpotje uit Fjord-Noorwegen

Ingrediënten

600 g hertenvlees (tweede snede)

2 el boter

2 el bloem

2 uien

300 g aromapaddenstoelen (of cantharellen)

600 ml runderbouillon (verdund)

2 laurierblaadjes

8 gekneusde jeneverbessen

1 tl gedroogde tijm

300 ml crème fraîche 35% vet, kookroom of zure room

Bereiding

1. Snijd het vlees in blokjes van ca. 3 x 3 cm.

2. Verhit een hapjespan met een beetje van de boter en bak het vlees in porties totdat alles bruin is. Strooi er wat bloem over. Doe telkens een hoeveelheid gebakken vlees in een aparte pan. Voeg peper en zout toe.

3. Snijd de ui fijn en fruit die snel in een beetje van de boter. Doe de gebakken ui in de pan bij het vlees.

4. Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en bak die in de rest van de boter bruin. Schep ze over in de pan met het vlees en de uien en laat alles inkoken met een scheutje van de bouillon. Giet de rest van de bouillon in de pan en doe daar de laurierblaadjes, jeneverbessen en de tijm bij. Breng alles aan de kook en laat daarna het vlees ongeveer 20-30 minuten langzaam op laag vuur sudderen totdat het mals is (de tijd hangt af van het stuk vlees dat je gebruikt).

5. Roer crème fraîche, kookroom of zure room erdoor en breng het stoofpotje op smaak met zout en peper.

Serveer het gerecht met gekookte aardappelen en bosbessenjam. Smakelijk!

Bron: matprat.no

Recepten voor vleesliefhebbers

Proef het exotische rendiervlees maar eens, en andere traditionele Noorse favorieten.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's