RECEPT:
Småmat
Traditionele Hallingdal-soep
Deze hartige soep met lamsvlees, rundvlees, ham en groenten is het ultieme traditionele gerecht uit Hallingdal, een 200 km lange vallei in Oost-Noorwegen.
Småmat is het lekkerst met verse ingrediënten van lokale boerderijen.
Het gerecht dateert uit de 19e eeuw en wordt geserveerd tijdens familiediners en allerlei speciale bijeenkomsten in Hallingdal. Er wordt daar gegrapt dat de lokale bevolking een portie verstopt in hun bunad, de traditionele klederdracht van Noorwegen.
De soep is zo geliefd bij de locals dat de naam nu wettelijk beschermd is. Je mag het alleen småmat noemen als je het officiële recept volgt, dat vraagt om heldere bouillon en uniforme stukjes vlees en groenten.
Als mensen aan småmat denken, denken ze vaak aan Herlig AS. Het bedrijf verkoopt diepvriesporties van de soep bij hun bakkerij in Geilo en bij de meeste kruideniers in Hallingdal. Småmat wordt ook geserveerd in de cafés Mat so klart en Ein smak tå Hemsedal, plus het Thon Hotel Bjørneparken.
De met heide bedekte vallei van Hallingdal staat ook bekend om zijn bekroonde kazen, die je onder andere kunt kopen in de kaasfabriek van Hol (Hol Ysteri).
Hallingdal is een gezinsvriendelijke bestemming met natuurparken, avonturenparken, kampeer- en zwemgebieden en nog veel meer!
Het is ook een paradijs om te wandelen, klimmen, skiën, fietsen, mountainbiken, paardrijden en vissen.