RECEPT:
Rendiergerecht
uit Finnmark
Zo bereid je een heerlijk achterboutgerecht
Noors rendiervlees is voedzaam, mager en rijk aan smaak.
Leer hoe je achterbout van rendier bereidt, samen met verschillende heerlijke bijgerechten die prachtig bij het vlees passen.
Dit recept komt uit restaurant Maku in het luxe Sorrisniva Wilderness Lodge in Alta.
Sorrisniva betekent ‘stromende rivier’ en Maku betekent ‘smaak’ in het Kveens. Kvenen zijn een Balto-Finse etnische minderheid wiens traditionele regio de noordelijke delen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland omvat.
Een van de chefs, Magnus Kristiansen, deelt zijn tips om het allerbeste resultaat te bereiken.
“Wij zijn trots op het gebruik van lokale ingrediënten uit Finnmark en pure smaken uit de natuur. Er staat altijd een rendiergerecht op ons menu.”
Magnus Kristiansen
chefkok, Sorrisniva
Het geheim van de complexe en wildachtige smaak van rendiervlees is dat het dier al zijn voedsel in de natuur vindt. Noorwegen heeft zowel wilde als tamme rendieren die hun hele leven vrij rondlopen.
Rendieren zijn erg belangrijk in de Sami-cultuur en worden al generaties lang door de Sami gehouden.
De Sami gebruiken het hele dier voor voedsel, kleding, schoenen, ambachten en meer.
Trek in meer?
Wat dacht je van het nationale Sami-gerecht bidus?