Skip to main content

RECEPT:
Gebraden biologische kip
van Hovelsrud Gård

Mmm! Ziet er lekker uit, toch?

Gebraden kip is de perfecte maaltijd om te delen met familie of vrienden. Het gerecht ziet er indrukwekkend uit, maar het is eigenlijk niet moeilijk om te maken.

Het geheim is een goed recept en ingrediënten van goede kwaliteit.

Laten we dus beginnen met het hoofdingrediënt: de kip.

'Wij zijn ervan overtuigd dat dieren die een goed leven hebben gehad, beter smaken. De combinatie van langzame groei en veel activiteit maakt het vlees sappiger.'

Marianne Olssøn, eigenaresse van Hovelsrud Gård

Marianne Olssøn en haar gezin zijn eigenaar van Hovelsrud Gård - één van de grote boerderijen aan het Mjøsa-meer in Oost-Noorwegen.

Ze houden er al sinds 2016 biologische kippen.

De kippen van de boerderij leven langer dan de meeste industrieel gefokte kippen. En ze hebben ook grote buitenruimtes waar ze kunnen spelen en de boel verkennen.

Het resultaat? Een blijere kip die beter smaakt ...

... tenminste volgens een aantal van de beste restaurants van Noorwegen.

Het met een Michelinster bekroonde restaurant Maaemo in Oslo, RE-NAA in Stavanger en Credo in Trondheim serveren de biologische kip van Marianne.

En jij kunt het net zo lekker klaarmaken als zij! Je vindt de kip van Hovelsrud Gård ook in meerdere Noorse winkels - en het is perfect voor een etentje met gebraden kip.

En zo doe je dat:

Gebraden kip van Hovelsrud Gård

Marianne raadt de bereiding van chef-kok Heston Blumenthal aan om de kip zo sappig en lekker mogelijk te krijgen. Volg de onderstaande stappen maar.

Ingrediënten

1 hele biologische kip

100 gram boter van goede kwaliteit

2-3 teentjes knoflook, fijngehakt

1 el Dijon mosterd

1 biologische citroen

2-4 takjes tijm

2-4 takjes rozemarijn

Peper en zout

Saus: 

300 ml room

Peper en zout

Bereiding:

Dit recept wordt gemaakt in drie hoofdstappen: De kip in marineren in pekel, braden en rusttijd en daarna bruinen.

1. De kip moet bijna helemaal onderstaan in koud pekelwater. Gebruik 60 g zout per liter water. Dek de kip af met huishoudfolie en zet die een nacht in de koelkast. Haal de kip uit het nat en droog het af. Bestrijk het vel met goede boter. Vul de holte met citroen, knoflook en kruiden. Hier gebruikten we 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn.

2. Braadt de kip ca. 90 minuten op 90°C (120 minuten voor grote kippen). Een lage temperatuur zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft. Gebruik een vleesthermometer. De temperatuur binnenin moet 75°C zijn. Laat de kip onafgedekt 45 minuten rusten zodra die uit de oven komt. De rusttijd is belangrijk zodat het sap in het vlees blijft.

3. Bestrijk de kip met boter en strooi er peper en zout over. Zet de oven op 300°C en braadt de kip in 10 tot 15 minuten bruin totdat het vel een gouden kleurtje heeft.

Snijd het vlees en dien het op met je favoriete groenten. Smakelijk!

Op Hovelsrud Gård wordt gewoon gewerkt, maar is ook toegankelijk voor bezoekers omdat er veel te ontdekken valt.

Maak een wandeling door de indrukwekkende tuin van de boerderij en proef een aantal producten in de boerderijwinkel.

Je kunt ook op de boerderij overnachten, en als je 's morgens wakker wordt, staat er een ontbijt met ingrediënten uit de streek voor je deur.

Dit gebied bij het Mjøsa-meer kun je met de fiets, te voet of met een kajak verkennen, zodat je makkelijk van het ene boerderijavontuur naar het andere kunt gaan.

Ontdek meer lokale boerderijen

Landelijke luxe, (h)eerlijk eten, historische tuinen en nog veel meer! Wat wil jij het eerst gaan doen?

Recepten voor vleesliefhebbers

Proef het exotische rendiervlees maar eens, en andere traditionele Noorse favorieten.

Het Noorse Kookboek

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's