RECEPT:
Gebraden biologische kip
van Hovelsrud Gård
Mmm! Ziet er lekker uit, toch?
Roast chicken from Hovelsrud farm
.
Photo:
Hovelsrud Gård
Roast chicken from Hovelsrud farm
.
Photo:
Hovelsrud Gård
Gebraden kip is de perfecte maaltijd om te delen met familie of vrienden. Het gerecht ziet er indrukwekkend uit, maar het is eigenlijk niet moeilijk om te maken.
Het geheim is een goed recept en ingrediënten van goede kwaliteit.
Laten we dus beginnen met het hoofdingrediënt: de kip.
Chicken dinner from the Hovelsrud farm
.
Photo:
Hovelsrud Gård
Roast chicken dinner from Hovelsrud farm
.
Photo:
Hovelsrud Gård
'Wij zijn ervan overtuigd dat dieren die een goed leven hebben gehad, beter smaken. De combinatie van langzame groei en veel activiteit maakt het vlees sappiger.'
Marianne Olssøn, eigenaresse van Hovelsrud Gård
Chicken from Hovelsrud farm
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Chicken from Hovelsrud farm
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Marianne Olssøn en haar gezin zijn eigenaar van Hovelsrud Gård - één van de grote boerderijen aan het Mjøsa-meer in Oost-Noorwegen.
Ze houden er al sinds 2016 biologische kippen.
The Hovelsrud farm at Helgøya
.
Photo:
Hans Haug / Visit Innlandet
The Hovelsrud farm at Helgøya
.
Photo:
Hans Haug / Visit Innlandet
De kippen van de boerderij leven langer dan de meeste industrieel gefokte kippen. En ze hebben ook grote buitenruimtes waar ze kunnen spelen en de boel verkennen.
Het resultaat? Een blijere kip die beter smaakt ...
Chicken at Hovelsrud Farm by Lake Mjøsa
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Chicken at Hovelsrud Farm by Lake Mjøsa
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
... tenminste volgens een aantal van de beste restaurants van Noorwegen.
Het met een Michelinster bekroonde restaurant Maaemo in Oslo, RE-NAA in Stavanger en Credo in Trondheim serveren de biologische kip van Marianne.
Marianne at Hovelsrud Farm
.
Photo:
Hovelsrud Gård
Marianne at Hovelsrud Farm
.
Photo:
Hovelsrud Gård
En jij kunt het net zo lekker klaarmaken als zij! Je vindt de kip van Hovelsrud Gård ook in meerdere Noorse winkels - en het is perfect voor een etentje met gebraden kip.
En zo doe je dat:
Marianne at Hovelsrud Farm
.
Photo:
Hovelsrud Gård
Chicken dinner from the Hovelsrud farm
.
Photo:
Hovelsrud Gård
Gebraden kip van Hovelsrud Gård
Marianne raadt de werkwijze van chef-kok Heston Blumenthal aan om de kip zo sappig en lekker mogelijk te krijgen. Volg de onderstaande stappen maar.
Ingrediënten
1 hele biologische kip
100 gram boter van goede kwaliteit
2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el Dijon mosterd
1 biologische citroen
2-4 takjes tijm
2-4 takjes rozemarijn
Peper en zout
Saus:
300 ml room
Peper en zout
Werkwijze:
Dit recept wordt gemaakt in drie hoofdstappen: De kip in marineren in pekel, braden en rusttijd en daarna bruinen.
1. De kip moet bijna helemaal onderstaan in koud pekelwater. Gebruik 60 g zout per liter water. Dek de kip af met huishoudfolie en zet die een nacht in de koelkast. Haal de kip uit het nat en droog het af. Bestrijk het vel met goede boter. Vul de holte met citroen, knoflook en kruiden. Hier gebruikten we 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn.
2. Braadt de kip ca. 90 minuten op 90°C (120 minuten voor grote kippen). Een lage temperatuur zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft. Gebruik een vleesthermometer. De temperatuur binnenin moet 75°C zijn. Laat de kip onafgedekt 45 minuten rusten zodra die uit de oven komt. De rusttijd is belangrijk zodat het sap in het vlees blijft.
3. Bestrijk de kip met boter en strooi er peper en zout over. Zet de oven op 300°C en braadt de kip in 10 tot 15 minuten bruin totdat het vel een gouden kleurtje heeft.
Op Hovelsrud Gård wordt gewoon gewerkt, maar is ook toegankelijk voor bezoekers omdat er veel te ontdekken valt.
The Hovelsrud farm at Nes
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
The Hovelsrud farm at Nes
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Hovelsrud farm in the Hamar region
.
Photo:
Hovelsrud gård
Hovelsrud farm in the Hamar region
.
Photo:
Hovelsrud gård
Je kunt ook op de boerderij overnachten, en als je 's morgens wakker wordt, staat er een ontbijt met ingrediënten uit de streek voor je deur.
Eating breakfast in the Villa Leonore at Hovelsrud
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Eating breakfast in the Villa Leonore at Hovelsrud
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Dit gebied bij het Mjøsa-meer kun je met de fiets, te voet of met een kajak verkennen, zodat je makkelijk van het ene boerderijavontuur naar het andere kunt gaan.
Arriving at Hovelsrud farm at Nes
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Arriving at Hovelsrud farm at Nes
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Ontdek meer lokale boerderijen
Landelijke luxe, (h)eerlijk eten, historische tuinen en nog veel meer! Wat wil jij het eerst gaan doen?