RECEPT:
Bidus
Sami rendierstoofpot
Rendiervlees, wortels en aardappelen zijn de hoofdingrediënten van deze langzaam gekookte stoofpot, die vaak wordt geserveerd met zoet brood met rozijnen.
“Bidus is een van de traditionele gerechten van de Samen, dat geserveerd wordt bij vormsels, bruiloften en andere feestelijke gelegenheden.”
Ann-Kristine Bongo
Restaurant Sami Siida in Alta
“Het gerecht is gebaseerd op een vrij eenvoudig recept, maar bidus is altijd een beetje anders. Het hangt af van wie het maakt en de dag waarop het wordt gemaakt.”
Ann-Kristine Bongo
Restaurant Sami Siida in Alta
Rendieren lopen hun hele leven vrij rond in het wild.
Ze zijn van oudsher een belangrijk onderdeel van de Sami-cultuur en Sami-keuken. Veel Samen hoeden nog steeds rendieren, zoals Nils Henrik Sara in Sami Siida, net buiten Alta.
Je kunt heerlijke, zelfgemaakte bidus proeven als je een Siida in Noord-Noorwegen bezoekt.
Het is echt bijzonder om bij het vuur in een lavvo te zitten en te luisteren naar verhalen over deze unieke levensstijl.