Skip to main content

RECEPT:
Bidus

Sami rendierstoofpot

Rendiervlees, wortels en aardappelen zijn de hoofdingrediënten van deze langzaam gekookte stoofpot, die vaak wordt geserveerd met zoet brood met rozijnen.

Bidus is een van de traditionele gerechten van de Samen, dat geserveerd wordt bij vormsels, bruiloften en andere feestelijke gelegenheden.

Ann-Kristine Bongo

Restaurant Sami Siida in Alta

Het gerecht is gebaseerd op een vrij eenvoudig recept, maar bidus is altijd een beetje anders. Het hangt af van wie het maakt en de dag waarop het wordt gemaakt.

Ann-Kristine Bongo

Restaurant Sami Siida in Alta

Bidus

Ingrediënten:

(4 personen)

500 g gesneden rendiervlees

1,3 liter water

3 theelepels zout

1 ui

3 wortels

3 grote aardappelen


Bruinen:

1 eetlepel margarine

1 eetlepel bloem


Bindmiddel:

2 dl koud water

3 eetlepel bloem

Bereiding

1. Kook het vlees met het zout. Voeg de gehakte uien, de ingrediënten voor het bruinen en het bindmiddel toe. Laat 20 minuten sudderen.

2. Voeg gesneden wortels toe en kook 15 minuten.

3. Voeg aardappelblokjes toe en kook nog 15 minuten of tot de aardappelen zacht zijn.

Tips: Pas de consistentie aan met het bindmiddel. Voeg karamelkleurstof toe om de stoofpot een mooie kleur te geven. Voor de smaak kunnen prei en 2 theelepels bruine suiker worden toegevoegd. Een beetje gedroogd rendiervet of gedroogd vlees voegt een exotische smaak toe. Serveer met zoet brood.

Geniet ervan!

Rendieren lopen hun hele leven vrij rond in het wild.

Ze zijn van oudsher een belangrijk onderdeel van de Sami-cultuuren Sami-keuken. Veel Samen hoeden nog steeds rendieren, zoals Nils Henrik Sara in Sami Siida, net buiten Alta.

Je kunt heerlijke, zelfgemaakte bidus proeven als je een Siida in Noord-Noorwegen bezoekt.

Het is echt bijzonder om bij het vuur in een lavvo te zitten en te luisteren naar verhalen over deze unieke levensstijl.

Recepten voor vleesliefhebbers

Proef het exotische rendiervlees maar eens, en andere traditionele Noorse favorieten.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's