Recept van Tom Victor Gausdal:

Gesmoorde lamsbout met mierikswortel

Mmm...

Langzaam gekookt lamsvlees, dat zo mals is dat het van het bot afvalt en dit gecombineerd met kruiden en mierikswortel.

Maak indruk op vrienden en familie met dit smakelijke lamsrecept van voormalig Bocuse d'Or zilveren medaillewinnaar Tom Victor Gausdal.

Ingrediënten:

2 handjes spruitjesbladeren

100-150 g tuinbonen of erwten

Een beetje boter

Mierikswortelsaus

100 ml witte wijn

1 fijngesneden sjalot

100 ml room

2-3 eetlepels crème fraîche

4 eetlepels geraspte mierikswortel

Lamsbout

1-2 lamsbouten

Een paar takjes rozemarijn

5 teentjes knoflook

1 ui

2 geschilde wortels

2 tomaten

Schil van 1/2 citroen

1 takje tijm

100 ml sojasaus

1 takje basilicum

Zout en peper

1/2 fles witte wijn

Bron: Tom Victor Gausdal

Bereiding:

Saus:

1. Doe de witte wijn en sjalotten in een steelpan. Kook totdat de vloeistof is verdampt. Voeg room, crème fraîche en mierikswortel toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten sudderen.

2. Giet de saus af in een vergiet. Breng op smaak met zout en peper.

Lamsbout:

1. Breng de lamsbouten op smaak en bruin ze in een pan.

2. Snijd de groenten in stukjes en voeg ze toe aan de lamsbouten, de wijn en de kruiden. Voeg water toe totdat de bouten zijn bedekt en laat 3 uur sudderen, of tot het vlees zo mals is dat het van het bot valt. Haal de lamsbout uit de pan, zeef de bouillon en gooi de gekookte groenten weg. Laat de bouillon inkoken en gebruik het als jus. Roer er gerust een klontje boter door.

3. Serveer stukjes lamsbout in de saus. Bedek met zachtgekookte tuinbonen en spruitjesbladeren.

Besprenkel als laatste met mierikswortelsaus en serveer. Geniet ervan!

Lam is een belangrijk ingrediënt binnen de Noorse keuken en je komt het tegen in verschillende traditionele gerechten zoals fårikål, een van de populairste gerechten van Noorwegen.


Maak thuis fårikål

Een ander gerecht wat je niet mag missen is fenalår: gezouten en gedroogde lams- of schapenbout.

Naast de bekende namen als ‘Serrano’ en 'Parma’, is Fenalår uit Noorwegen een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) en het wordt genuttigd tijdens festiviteiten en als een hikingsnack.

Een groot deel van onze traditionele lamsgerechten komen van oorsprong uit Fjord-Noorwegen. Hier lopen de dieren de hele zomer vrij rond in de valleien en steile berghellingen, terwijl ze genieten van het groene gras. Gelukkig voelen schapen zich goed thuis op dit soort terrein!

Gelukkig schaap = heerlijk vlees

Recent bekeken pagina's