Finnbiff - Reindeer stew
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Finnbiff - Reindeer stew
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Reinskav, in stukjes gesneden rendiervlees, is het belangrijkste ingrediënt van traditionele Noorse finnbiff.
Finnbiff - Reindeer stew
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Finnbiff - Reindeer stew
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Het stoofpotje smaakt erg lekker en wordt meestal gemaakt met een beetje zoete bruine geitenkaas (als je die kunt vinden) en geserveerd met bosbessenjam en aardappelpuree.
Het is makkelijk te maken. Probeer het heerlijke recept hieronder maar eens:
Venison stew
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Venison stew
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Rendierstoofpotje
Ingrediënten
(voor 4 porties)
400 g in stukjes gesneden rendiervlees
2 el bakboter
250 g verse champignons
150 g spek
100 ml water
300 ml zure room
100 ml melk
3 plakjes ekte geitost (een soort zoete bruine geitenkaas)
5 gekneusde jeneverbessen
1/2 tl gedroogde tijm
Werkwijze
1. Haal het in stukjes gesneden rendiervlees uit de vriezer en laat het een paar minuten ontdooien op het aanrecht. Je kunt het vlees het beste bakken als het nog half bevroren is.
2. Snijd de champignons in stukken en het spek in kleine blokjes. Bruin die samen in een koekenpan met een beetje boter. Schep de champignons en het spek over in een andere pan.
3. Verhit de koekenpan opnieuw en voeg nog wat boter toe. Bak het vlees in kleine hoeveelheden op hoog vuur totdat het begint te bruinen. Doe telkens een hoeveelheid gebakken vlees in de pan bij de champignons en het spek.
4. Giet het water in de pan, breng alles aan de kook en zet het vuur laag. Laat 10 minuten sudderen.
5. Voeg de zure room, de melk, de zoete bruine geitenkaas, de gekneusde jeneverbessen en de tijm toe en laat het geheel 5 minuten sudderen. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Garneer met wat verse tijm en serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen en gepureerde bosbessen.
Rendieren zwerven hun hele leven vrij rond in de het wild. Daardoor krijgt het vlees een exotische, bergachtige en natuurlijke smaak.
Reindeer at Norefjell
.
Photo:
Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com
Reindeer at Norefjell
.
Photo:
Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com
Rendieren zijn altijd al een belangrijk onderdeel van de Sami-cultuur en de Sami-keuken geweest.
In Noord-Noorwegen is rendiervlees een regionale specialiteit die in heel veel gerechten wordt gebruikt.
Woman and Sami man with reindeer in Finnmark
.
Photo:
Terje Rakke - VisitNorway.com
Woman and Sami man with reindeer in Finnmark
.
Photo:
Terje Rakke - VisitNorway.com
Als je in de buurt bent, moet je beslist het beroemde gerecht bidos eens proberen. Dat is een heerlijke stoofschotel met wortels, aardappelen en langzaam bereid rendiervlees!