RECEPT:
Fårikål –
stoofpotje met lamsvlees en kool
Ieder jaar als de herfst in aantocht is, als het buiten kouder wordt, schuiven vrienden en familie gezellig bij de Noren aan tafel om samen te genieten van een stoofpotje met lamsvlees en kool.
Het Noorse nationale gerecht heeft zelfs z'n eigen feestdag: de laatste donderdag van september.
Traditionele fårikål is heel makkelijk te maken. Er zijn maar vier ingrediënten: lamsvlees, kool, zout en hele zwarte peperkorrels.
Sommige mensen voegen ook wortels en uien aan het gerecht toe, of wat bloem om de saus dikker te maken.
Ben je in een experimentele bui? Probeer eens een modernere versie door er knoflook en laurierblaadjes bij te doen, of vervang een deel van het water met donker bier.
Het gerecht wordt geserveerd met gekookte aardappelen en flinterdun knäckebröd met de naam flatbrød.
Je kunt er ook bosbessenjam bij serveren.
Het lamsstoofpotje met kool is in Noorwegen al honderden jaren een traditioneel gerecht. Het feit dat de kooloogst samenviel met het slachtseizoen van de lammeren heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de populariteit van dit gerecht.
Noors lamsvlees behoort tot het beste ter wereld, en de smaak van het vlees van plaatselijke producenten is niet te evenaren. Neem bijvoorbeeld Lofotlam, een geografisch beschermde benaming voor vlees van lammeren die zijn gefokt in de buurt van de zee op de prachtige Lofoten.