RECEPT: Fårikål –
stoofpotje met lamsvlees en kool
Fårikål
.
Photo:
Visit Norway
Fårikål
.
Photo:
Visit Norway
Ieder jaar als de herfst in aantocht is, als het buiten kouder wordt, schuiven vrienden en familie gezellig bij de Noren aan tafel om samen te genieten van een stoofpotje met lamsvlees en kool.
Het Noorse nationale gerecht heeft zelfs z'n eigen feestdag: de laatste donderdag van september.
Lamb stew dinner
.
Photo:
Alexander Benjaminsen / Visit Norway
Lamb stew dinner
.
Photo:
Visit Norway
Traditionele fårikål is heel makkelijk te maken. Er zijn maar vier ingrediënten: lamsvlees, kool, zout en hele zwarte peperkorrels.
Sommige mensen voegen ook wortels en uien aan het gerecht toe, of wat bloem om de saus dikker te maken.
Ben je in een experimentele bui? Probeer eens een modernere versie door er knoflook en laurierblaadjes bij te doen, of vervang een deel van het water met donker bier.
Making fårikål
.
Photo:
Alexander Benjaminsen / Visit Norway
Making lamb stew
.
Photo:
Alexander Benjaminsen / Visit Norway
Het gerecht wordt geserveerd met gekookte aardappelen en flinterdun knäckebröd met de naam flatbrød.
Je kunt er ook bosbessenjam bij serveren.
Lamb stew party
.
Photo:
Alexander Benjaminsen / Visit Norway
Lamb stew party
.
Photo:
Alexander Benjaminsen / Visit Norway
Fårikål (stoofpotje met lamsvlees en kool)
Ingrediënten
(voor 8 porties)
3 kg lamsvlees
3 kg kool
8 tl hele zwarte peperkorrels
4 tl zout
600 ml water
Werkwijze
1. Spoel de kool af en snijd die in stukken van ca. 2-4 cm.
2. Leg de kool en het vlees om en om in een grote pan (begin met het vlees met de vette kant naar beneden) en bestrooi elke laag met peper en zout. Wil je de peperkorrels bij elkaar houden, doe die dan in een geschikt kookzakje of kruidenbuiltje. Sommige mensen vinden het lekker om tussen de lagen gelijkmatig 2-4 el bloem toe strooien om de saus dikker te maken.
3. Voeg het water toe. Breng alles aan de kook, verlaag dan de temperatuur en laat het stoofpotje ca. 2 uur sudderen totdat het vlees mals is en je het makkelijk uit elkaar kunt trekken.
4. Serveer warm met gekookte aardappelen en knäckebröd of bosbessenjam als je dat lekker vindt.
Drankjes
Bier of wijn en aquavit zijn gangbare combinaties.
Een speciaalbier zoals ale of donker lagerbier past goed bij dit stoofpotje, vooral als het wat zoetig of zurig is. Hetzelfde geldt voor een witte of mousserende wijn met een zoete of een zure, fruitige smaak en bouquet. Een zure appelsap is een prima niet-alcoholisch alternatief.
Dessert
Hier zijn een paar traditionele desserts die je kunt proberen als je na het stoofpotje nog ruimte over hebt voor een toetje:
Wat dacht je van heerlijke kruipbramen met slagroom, of probeer tilslørte bondepiker eens. Dat is een Scandinavische appeltrifle waarvan je de naam kunt vertalen als 'gesluierde boerenmeisjes'.
Het lamsstoofpotje met kool is in Noorwegen al honderden jaren een traditioneel gerecht. Het feit dat de kooloogst samenviel met het slachtseizoen van de lammeren heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de populariteit van dit gerecht.
Sheep grazing in Aurlandsfjorden
.
Photo:
Øyvind Heen / fjords.com
Sheeps grazing in front of The Aurlandsfjord
.
Photo:
Øyvind Heen / fjords.com
Noors lamsvlees behoort tot het beste ter wereld, en de smaak van het vlees van plaatselijke producenten is niet te evenaren. Neem bijvoorbeeld Lofotlam, een geografisch beschermde benaming voor vlees van lammeren die zijn gefokt in de buurt van de zee op de prachtige Lofoten.
Field in Lofoten
.
Photo:
Visit Norway
Field in Lofoten
.
Photo:
Visit Norway
De Melkweg naar goede smaak
Er zijn enkele plaatsen op aarde waar je misschien wel een koe zou willen zijn.