Skip to main content

RECEPT:
Lefse met stokviscrème

Een combinatie van aardappellefse, een soort Noorse 'tortilla', met een heerlijke, superlekkere crème van traditionele Noorse stokvis = de echte smaak van het noorden!

Elk jaar zwemt de migrerende Atlantische kabeljauw (skrei) van de Barentszzee naar de kust van Noord-Noorwegen om te paaien, waarmee een van de grootste seizoensgebonden visserijen ter wereld wordt ingeluid.

De skrei wordt aan rekken gehangen en droogt maandenlang buiten op natuurlijke wijze. 

"Stokvis uit de Lofoten" is een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) in Europa, net als Champagne bijvoorbeeld!

13 leuke weetjes over stokvis
Stokvis is een van mijn favoriete ingrediënten. Deze stokviscrème is ook erg lekker op crackers of brood.

Siriyaporn 'Mymint' Rithisirikrerg

Aanstormende sterrenkok bij Thon Hotel Lofoten

Probeer het heerlijke recept van Mymint, dat ze serveerde toen ze meedeed aan de competitie voor de prijs voor jonge chef-koks bij de Bocuse d´Or in Trondheim in 2024!

Ingrediënten:

Zachte aardappellefse

300 g aardappelen

100 g bloem

100 g room

½ theelepel zout


Stokviscrème

200 g verdunde stokvis

1 ei

200 ml zonnebloemolie

½ knoflookbol

½ theelepel zout

1 theelepel citroensap

Mosterdzaad

Bereiding:

Zachte aardappellefse

  1. Schil de aardappelen en kook tot ze zacht zijn.
  2. Stamp de aardappelen tot puree.
  3. Meng de room en bloem erdoor.
  4. Voeg zout naar smaak toe.
  5. Gebruik een deegroller om het deeg plat te maken tot de gewenste dikte. Maak ronde lefse met een glas.
  6. Bak beide kanten van de lefse op middelhoog vuur. 

Stokviscrème

  1. Kook de stokvis gaar in een pan met gezouten water.
  2. Voeg ei, mosterdzaad, knoflook, zout, citroensap en olie toe aan een kom. Mix met een handmixer om aioli te maken.
  3. Voeg zout en citroen naar smaak toe.
  4. Combineer de stokvis steeds met een beetje meer aioli tot je de gewenste textuur hebt.
  5. Serveer de stokviscrème op lefse (of crackers/brood) en voeg er naar wens iets aan toe, zoals ingelegde ui, spek of gebakken zeewier van de Lofoten.

Geniet ervan!

Een bezoek aan Noord-Noorwegen in de winter is een must voor vissers en fijnproevers. 

De skrei verschijnt meestal rond half februari en blijft tot april.

Probeer onze geheime truc voor geluk tijdens het vissentijdens je reis naar de Lofoten, Vesterålen of Senja!

Lees meer over skrei

Wanneer kom je de heerlijke skrei zelf proeven?

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's