Recept van Tom Victor Gausdal:

Gebakken zalm met gerookte Sandefjord-boter

Gebakken zalm is iconisch voor Noorwegen.

De rijke, romige saus in dit recept past perfect bij de meeste vissoorten en wordt vaak geserveerd met zalm.

Sandefjord-boter, geïnspireerd op beurre blanc uit Frankrijk, is volgens het verhaal voor het eerst gemaakt in een hotel in het dorp Sandefjord in Vestfold.

Deze botersaus is verrukkelijk, maar kan hij nog lekkerder?

Noorse chef en zilveren medaillewinnaar van de Bocuse d'Or in 2005, Tom Victor Gausdal, heeft zijn eigen versie van het klassieke gerecht gemaakt met een gerookte botersaus.

Als je wilt experimenteren met rokerige aroma's, is dit recept voor jou!

(Als je liever de traditionele versie proeft, sla dan het rookgedeelte van het recept over.)

Ingrediënten:

(4 personen)

500-600 g zalm verdeeld in 4 porties

Een beetje olijfolie

Zout en peper

Een paar druppels citroensap

Oost-Indische kers

1 prei

50 g boter

Ingrediënten voor de Sandefjord-boter:

150 ml gerookte room (of normale room)

100 g boter, in blokjes

Citroen

Zout en peper

2-3 eetlepels peterselie of bieslook, fijngesneden

Optioneel: kaviaar als garnering

Bron: Tom Victor Gausdal

Bereiding:

1. Leg de zalm in een ovenschaal. Voeg olijfolie toe en breng beide kanten op smaak met zout en peper. Knijp er wat citroen over uit.

2. Bak ongeveer 10 minuten in een oven op 140 °C.

3. Spoel de prei en snijd in fijne stukjes. Doe de prei in een pan en verwarm deze beetgaar in de boter met een scheutje water. Breng op smaak met zout en peper.

Bereiding van de Sandefjord-boter:

Als je het roken van de room wilt overslaan, ga dan direct naar stap 2.

1. Doe de room in een diepe schaal in de roker. Steek de houtsnippers aan. Sluit de oven en laat de room een half uur roken.

2. Laat de room tot de helft inkoken, zet het vuur lager en klop de boter erdoor. Blijf kloppen totdat alle boter goed is gemengd. Het is belangrijk dat je het mengsel niet aan het koken brengt, maar alleen warm houdt.

3. Breng op smaak met citroensap, zout, peper en gesneden peterselie.

Leg de zalm op de prei. Bestrijk met veel gerookte saus. Garneer met de Oost-Indische kers. Geniet ervan!

Noorse zalm is een van de meest veelzijdige en geliefde vissoorten wereldwijd. Probeer het rauw, gerookt, gefermenteerd, gebakken, gekookt, gegrild... de lijst gaat maar door!

Proef Noorse zalm

Als je een liefhebber bent van zalm, moet je het degustatiemenu van 18 gangen (!) proberen bij het spectaculaire Iris. Boek een tafel bij dit restaurant in het iconische Salmon Eye dat midden in het Hardangerfjord drijft.
 

Recent bekeken pagina's