Recept van Tom Victor Gausdal:
Gebakken zalm met gerookte Sandefjord-boter
Gebakken zalm is iconisch voor Noorwegen.
De rijke, romige saus in dit recept past perfect bij de meeste vissoorten en wordt vaak geserveerd met zalm.
Sandefjord-boter, geïnspireerd op beurre blanc uit Frankrijk, is volgens het verhaal voor het eerst gemaakt in een hotel in het dorp Sandefjord in Vestfold.
Deze botersaus is verrukkelijk, maar kan hij nog lekkerder?
Noorse chef en zilveren medaillewinnaar van de Bocuse d'Or in 2005, Tom Victor Gausdal, heeft zijn eigen versie van het klassieke gerecht gemaakt met een gerookte botersaus.
Als je wilt experimenteren met rokerige aroma's, is dit recept voor jou!
(Als je liever de traditionele versie proeft, sla dan het rookgedeelte van het recept over.)
Noorse zalm is een van de meest veelzijdige en geliefde vissoorten wereldwijd. Probeer het rauw, gerookt, gefermenteerd, gebakken, gekookt, gegrild... de lijst gaat maar door!
Als je een liefhebber bent van zalm, moet je het degustatiemenu van 18 gangen (!) proberen bij het spectaculaire Iris. Boek een tafel bij dit restaurant in het iconische Salmon Eye dat midden in het Hardangerfjord drijft.