Skip to main content

Recept van Tom Victor Gausdal:

Vissoep voor feinschmeckers

Dit is een luxere versie van de traditionele Noorse vissoep.

Tom Victor Gausdal

Chef en voormalig Bocuse d'Or zilveren medaillewinnaar

De bouillon is op basis van schelpdieren. Daarnaast heb ik schaaldieren en mosselen aan de soep toegevoegd om hem iets meer subtiele smaak te geven.
Ik serveer het met kaviaar en knapperig brood bovenop.

Wil je dit recept van een voormalig Bocuse d'Or winnaar proberen? Het is helemaal niet zo moeilijk! Volgens Tom Victor Gausdal is de belangrijkste overweging het gebruiken van ingrediënten van hoge kwaliteit.

 Tijd om te koken!

Ingrediënten:

(4 porties)

2 el olijfolie

2 wortels

1 venkel

2 selderijstengels

2 sjalotten

2 teentjes knoflook

10 draadjes saffraan

1 steranijs

1 vers laurierblad

400 ml mosselbouillon

400 ml room

150 g zeeduivel of zalm, in stukken

150 g scholfilet, in stukken

4 Sint-jakobsschelpen

Een paar gepelde garnalen

Een paar gestoomde mosselen

1 koningskrab blauw, schoongemaakt en in stukjes (niet vereist)

4 eetlepels gesneden, verse kervel

Citroen

Zout en peper

Bron: Tom Victor Gausdal

Bereiding:

1. Snijd alle groenten in plakjes.

2. Zet een grote pan op het fornuis. Voeg de olie toe en verwarm.

3. Fruit de wortels, venkel, selderij, sjalotten, knoflook, saffraan, steranijs en laurier een paar minuten in de pan. Voeg de bouillon en de room toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes sudderen.

4. Pocheer de stukken vis 5 minuten in de soep en voeg de laatste paar minuten de garnalen, Sint-jakobsschelpen, krab en mosselen toe.

5. Breng op smaak met zout, peper en een beetje citroen.

Garneer met kervel. Maak af met dunne brioche melba-toastjes en een lepel kuit (optioneel). Geniet ervan!

De eigenaar van haute cuisine restaurant Feinschmecker in Oslo, Lars Erik Underthun, heeft ook zijn versie van een traditionele, Noorse vissoep gedeeld.

Probeer het recept

Heb je zin in meer visgerechten? De lange kustlijn van Noorwegen zorgt voor de allerverste zeevruchten en met de zeevruchtenrestaurants dicht bij de bron...

...kun je genieten van de vangst van de dag in een idyllisch landschap, zoals hier bij Cornelius in de buurt van Bergen.

Recent bekeken pagina's