Skip to main content

Recept van Lars Erik Underthun:

Traditionele vissoep

Een traditionele Noorse vissoep is romig, bevat vis en groenten, en heeft visbouillon als basis.

Lars Erik Underthun

Zilveren medaillewinnaar van de Bocuse d'Or (1991) en eigenaar van het restaurant Feinschmecker in Oslo

Je kunt niet fout zitten met een traditionele vissoep, vooral niet met dit recept van een voormalig Bocuse d'Or zilveren medaillewinnaar!

Proef Lars Erik Underthuns versie van dit traditionele en heerlijke gerecht.

Ingrediënten:

(4 personen)

Ingrediënten:

1 l visbouillon

1 eetlepel boter

1 eetlepel bloem

200 ml volle room

1/6 prei

1 wortel

1/6 knolselderij

100 g witte vis

100 g roodbaars

50 g garnalen

Dille (als garnering)

Bron: Lars Erik Underthun

Bereiding:

1. Sauteer boter en voeg roerend bloem toe totdat de saus glad is. Voeg hete visbouillon toe en laat 30 min. sudderen. Voeg de room toe en kook nog 15 min. Zeef de saus in een vergiet. 

2. Spoel de groenten goed af. Schil de wortel en de knolselderij en snijd de prei in stukjes van ongeveer 5 cm. 

3. Zet de prei opzij. Snijd de groenten in dunne reepjes en doe ze een paar minuten in een pan met licht gezouten kokend water. Voeg de prei later toe en laat 1/3 van de tijd meekoken. Stop de groenten dan in een kom met koud water.  

4. Breng de soep aan de kook. Meng met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. 

5. Verwarm de groenten in licht gezouten water. Snijd de vis in grove stukken en pocheer in gezouten water. Verwarm de garnalen een minuut in het water.  

Leg de stukjes vis in diepe borden en verdeel de groenten en garnalen erbovenop. Voeg de hete soep toe en garneer met dille.

Serveer met brood of traditioneel Noors brood (flatbrød).

Geniet ervan!

Als je van schelpdieren en mosselen houdt, kan je die ook prima toevoegen. Je kunt zo creatief zijn als je wilt!

Durf je een uitdaging aan? Probeer een haute cuisine versie van klassieke vissoep met heerlijke schelpdieren, van voormalig Bocuse d'Or zilveren medaillewinnaar Tom Victor Gausdal.

Vissoep voor fijnproevers

Veel restaurants serveren vissoep en het is vaak een goedkope, heerlijke maaltijd!

Probeer de traditionele versie of...

...geniet van een zeevruchtenschotel. Heerlijk!

Recent bekeken pagina's